Skandalen om udbytteskat

I dag sender Skat 401 millioner kroner til de sagsøgte i udbytteskandalen - her er modtagerne

Beløbet kommer oven i betalingen til Skats egne advokater. De har indtil nu fået over én milliard kroner for at håndtere sagen.

En lang stribe sagsøgte i skandalen om udbytteskat og deres højtbetalte advokater modtager i dag 401,4 millioner kroner fra den danske statskasse.

Blandt modtagerne er en række advokater fra Storbritannien, der ifølge retsdokumenter fra London har taget op til 13.000 kroner i timen for at forsvare sig mod de danske stævninger.

De eneste åbenlyse vindere er Kammeradvokaten og de udenlandske advokater

Lars Bo Langsted, juraprofessor

Penge, der hidtil er blevet betalt af de sagsøgte, men som nu skal dækkes af de danske skatteydere, der allerede har betalt over en milliard kroner til Skattestyrelsens egne advokater.

Her er nogle af de advokater, der har tjent mest på sagen

 • Nigel Jones QC, advokat for Sanjay Shah: 19,3 millioner kroner
 • Lisa Freeman, advokat for Sanjay Shah, 19,8 millioner kroner
 • Laurence Page, advokat for Sanjay Shah: 18,2 millioner kroner
 • Ian Rosenblatt, advokat for ED&F Man: 11,7 millioner kroner
 • Justin Nimmo, advokat for ED&F Man: 13,7 millioner kroner
 • Luther Kisanga, advokat for ED&F Man: 13 millioner kroner
 • Unavngiven advokat hos Meaby for Sanjay Shah: 19 millioner kroner
 • Unavngiven advokat hos Stewarts Law for Priyan Shah og Gerard O’Callaghan: 14 millioner kroner
 • Unavngiven ekspert i dansk skatteret, for Graham Horn, Anupe Dhorajiwala og Rajen Shah: 3 millioner kroner
 • Unavngiven ekspert i dansk skatteret, for Graham Horn, Anupe Dhorajiwala og Rajen Shah: 2,6 millioner kroner

De danske millioner

Retsdokumenterne giver et sjældent indblik i den britiske advokatverden, der er berygtet for at koste de involverede parter astronomiske beløb i sagsomkostninger.

De viser samtidig, at danske jurister har tjent enorme summer på at rådgive de sagsøgte.

To unavngivne eksperter i dansk skatteret har således modtaget henholdsvis 3,3 og 2,6 millioner kroner for deres arbejde, mens advokaterne Christian Hindkjær og Søren Lundsgaard begge har fået over 700.000 kroner.

Endelig har professor i skatteret Jan Pedersen fra Aarhus Universitet modtaget en kvart million for et notat, der er blevet brugt i sagen.

De tre jurister har ingen kommentarer til deres arbejde.

Hele søgsmålet afvist

Overførslen af det enorme beløb sker, tre år efter at britiske Sanjay Shah og en lang række andre blev sagsøgt af Skattestyrelsen for at have svindlet Danmark for 12,7 milliarder kroner.

Men søgsmålet blev bremset, inden det for alvor kom i gang, da den britiske dommer Andrew Baker i april i år afviste sagen med henvisning til en gammel britisk lov kaldet revenue rule. Den slår fast, at britiske domstole ikke kan bruges til at håndtere andres landes skattesager.

For at gøre ondt værre afgjorde dommeren senere, at Skattestyrelsen skal betale den størst mulige erstatning af de sagsøgtes advokatregninger, fordi sagen, ifølge dommeren, var håndteret kritisabelt

Skats advokat under beskydning

Stemningen har længe været dårlig mellem den britiske dommer og Skattestyrelsens advokater.

Under et retsmøde sidste sommer langede dommeren hårdt ud efter Skats advokat, fordi han modsatte sig en afklaring af revenue rule-spørgsmålet.

Skats argumenter var blandt andet, at det ville forsinke sagen, og at det i øvrigt var “urealistisk”, at man ville tabe sagen.

Dommeren var uenig.

Han sagde omvendt, at det ville give god mening at afklare revenue rule-spørgsmålet, inden den danske stat brugte “flere hundrede millioner pund” på at føre sagen.

Da dommeren tidligere i år afviste sagen, var det netop med henvisning til revenue rule. Skattestyrelsen har dog anmodet om at appellere afgørelsen, hvilket dommeren delvist har givet dem tilladelse til.

Skats egne advokater har brugt over én milliard

Hvor dyr, sagen ender med at blive for de danske skatteydere, afhænger af appelsagen.

De sagsøgte har ifølge retsdokumenterne brugt mere end 625 millioner kroner, hvoraf Skattestyrelsen senest i dag 7. juni er blevet pålagt at overføre 401,4 millioner kroner a conto til Sanjay Shah og de andre sagsøgte.

Beløbet kan blive markant større, hvis appelsagen ender med endnu et nederlag.

Ender Skattestyrelsen omvendt med at få medhold i en appelinstans og til sidst vinde sagerne mod Shah og de øvrige sagsøgte, vil de 400 millioner, der nu er blevet sendt ud af Danmark, skulle tilbageføres med renter.

To milliarder på advokater siden 2018

Uanset hvad vil appelafgørelsen dog koste yderligere advokatmillioner for den danske statskasse.

Ifølge et nyt aktstykke er budgettet for 2021 allerede skredet. Kammeradvokaten har således et nyt udgiftsskøn for året, der er mere end 100 millioner kroner højere end det beløb, der er afsat.

Samlet set regner Skattestyrelsen med at bruge 635 millioner kroner i år på deres egne advokater - udover de 401 millioner til at dække de sagsøgtes omkostninger.

Det bringer de samlede udgifter for sagerne op på to milliarder kroner, siden de blev anlagt i 2018.

Skat skifter advokat

For at øge chancerne for succes har de danske myndigheder hyret topadvokaten Lord Pannick QC, som er en af de mest respekterede og vellønnede advokater i Storbritannien, til at føre appelsagen.

Skattestyrelsen og de danske skatteydere må håbe på, at han kan vende den katastrofale udvikling i det danske søgsmål, der i Storbritannien betragtes som ét af de største og dyreste i historien.

I Danmark er advokater en meget vellønnet gruppe, men det blegner i forhold til de britiske kolleger.

Alene hovedmanden Sanjay Shah tegner sig for over 100 millioner kroner i advokatregninger, hvoraf fire personer fra advokatfirmaerne Hardwicke og Meaby hver især har høstet næsten 20 millioner kroner på at arbejde på sagen for Shah.

Og det er altså inden, at man overhovedet er nået til den egentlige retssag.

Hos den sagsøgte børsmægler ED&F Man er der også brugt et trecifret millionbeløb, og her skiller særligt én advokat - Ian Rosenblatt fra firmaet Rosenblatt Limited - sig ud.

Han har faktureret sin klient mere end 1000 timer til en timeløn på 13.000 kroner, hvilket Skattestyrelsens engelske advokater betragter som “urimeligt”.

Forfølger to spor – og betaler ved to kasser

Skattestyrelsens strategi om at bruge milliarder på at føre civile sager, som dem i London, mødte tidligere i år kritik fra Lars Bo Langsted, der er professor i økonomisk kriminalitet ved Aalborg Universitet.

Samtidig har Bagmandspolitiet nemlig en straffesag kørende mod de række af de samme personer, og derfor er der udgifter til både det såkaldte civilretslige og strafferetslige spor.

- De eneste åbenlyse vindere er Kammeradvokaten og de udenlandske advokater, der modtager milliarder for at føre sagerne. Det kan i nogle tilfælde give mening også at anlægge civile sager for at presse folk og få pengene tilbage, men ikke med de her sagsomkostninger, lød det fra Lars Bo Langsted.

Skattestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at pengene vil blive overført inden tidsfristen mandag 7. juni. Styrelsen har heller ikke ønsket at oplyse, hvad prisen på Lord Pannicks arbejde ventes at blive.

Tidslinje over skandalen om udbytteskat

 1. 2015

  1. Skat anmelder milliardsvindel med udbytteskat til Bagmandspolitiet

   Skat har i adskillige år ignoreret advarsler om mulig svindel med udbytteskat, men udbetalinger for milliarder til udlandet fortsætter. Først i august 2015 reagerer Skat og politianmelder sagen, der fra 2012-2015 har kostet statskassen mindst 12,7 milliarder kroner.

  2. Britisk finansmand udpeges som bagmand

   Få måneder efter politianmeldelsen gennemfører Bagmandspolitiet, der i efterforskningen samarbejder med Tyskland, Storbritannien, Belgien og USA, ransagninger i blandt andet London.

   Der bliver beslaglagt en stor mængde dokumenter og store værdier fra den britiske finansmand Sanjay Shah, der er bosat i Dubai. Han bliver udpeget som hovedmand i den enorme svindelsag.

 2. 2016

  1. Shah erkender at have trukket milliarder ud af Danmark

   Sanjay Shah giver et opsigtsvækkende interview til dagbladet Børsen, hvor han erkender at have trukket milliarder kroner ud af Danmark.

   Han mener imidlertid, at det hele har været fuldt lovligt, da han har udnyttet et hul i loven.

 3. 2018

  1. Vil bruge milliarder på advokater

   Skattestyrelsen melder ud, at de forventer at bruge 2,4 milliader kroner på de advokater, der skal føre de civile sager.

   Statens faste advokat, det private Kammeradvokaten, får til opgave at håndtere sagen. De hyrer en række udenlandske firmaer til at føre sagerne i USA, Storbritannien, Malaysia, Dubai og Canada.

  2. Skat anlægger civile sager

   Sideløbende med Bagmandspolitiets strafferetlige efterforskning valgte Skattestyrelsen i samarbejde med Kammeradvokaten at anlægge civile sager for at få pengene tilbage.

   Der bliver over de kommende år anlagt mere end 500 sager på tværs af otte lande, og Skattestyrelsen får beslaglagt dokumenter og værdier fra Sanjay Shah og flere andre.

 4. 2019

  1. Indgår forlig med personer i USA

   Skatteminister Karsten Lauritzen oplyser på et pressemøde midt i valgkampen, at der er indgået forlig på 1,6 milliarder kroner med en række pensionsplaner i USA.

   Operation X og TV 2 kan senere fortælle, at forliget giver amerikanerne ret til at fratrække deres udgifter til skatterådgivning, børsmæglere, banker og bøder for bedrageri fra forligssummen.

   Forliget vækker opsigt i USA, hvor flere advokater og juraprofessorer er chokerede og kritiske over vilkårene i forliget, som, de mener, vil gøre det svært at få dem dømt i en eventuel straffesag.

 5. 2020

  1. Bagmand lover at komme til Danmark

   Sanjay Shah siger i et interview med Børsen, at han er villig til at komme til Danmark, hvis han bliver anklaget for bedrageri.

   Han fortæller samtidig, at han har tilbudt at indgå et forlig på omkring 2 milliarder kroner, men at det er blevet afvist. 

 6. 2021

  1. Bagmandspolitiet tiltaler Sanjay Shah

   Efter mere end fem års efterforskning bliver Sanjay Shah og en partner, Anthony Mark Patterson, tiltalt for groft bedrageri for over 9 milliarder kroner. Anklageren går efter at få dem dømt efter en skærpet paragraf, der kan give op til 12 års fængsel.

   Både Shah og Patterson bliver senere på året varetægtsfængslet in absentia i både byretten og landsretten med henblik på at få dem udleveret til Danmark.

   Bagmandspolitiet har i alt beslaglagt omkring 4 milliarder kroner fra Shah og andre mistænkte.

  2. Bagmænd i USA tiltalt for bedrageri

   Knap to år efter, at Matthew Stein og Jerome Lhote indgik et omdiskuteret forlig med Skattestyrelsen, bliver de og fire andre tiltalt for groft bedrageri for mindst 1,1 milliarder kroner af Bagmandspolitiet.

   De udtaler efterfølgende gennem deres advokat, at de er skuffede over tiltalen, når de nu har samarbejdet konstruktivt med den danske regering.

  3. Dommer i London afviser Skats kæmpe søgsmål

   Dommeren i High Court afviser Skattestyrelsens søgsmål mod omkring 100 personer og selskaber med henvisning til en gammel britisk lov kaldet revenue rule.

  4. Skat overfører 400 millioner til de sagsøgte

   Dommeren i London har pålagt Skattestyrelsen at betale så meget som muligt i erstatning for sagsomkostninger til de sagsøgte. Det betyder, at Skattestyrelsen skal overføre 400 millioner kroner til Sanjay Shah og de andre sagsøgte.

   Afvisningen af sagen er appelleret, og Skattestyrelsen har skiftet ud blandt advokaterne og hyret en af de dyreste advokater i Storbritannien, Lord Pannick QC, til at føre appelsagen.