Coronavirus

Danske gravide får ikke tilbudt vaccine – det vil eksperter ændre

I USA og Storbritannien bliver gravide og ammende tilbudt vaccination mod coronavirus. Ifølge eksperter bør Danmark følge trop.

29-årige Anna Nordman var lige blevet gravid, da de første danskere fik tilbudt en vaccination. Og hun var glad for ikke at være blandt dem, der fik en vaccineinvitation i e-boksen.

- Der synes jeg, at det var rart ikke at skulle være forsøgskanin. Jeg ville jo ikke udsætte mit ufødte barn for fare, siger hun.

I dag ser hun anderledes på det.

- Nu kan jeg se, at folk omkring mig bliver vaccineret på stribe. Der kan jeg godt få følelsen af, at jeg bliver ved med at stå tilbage i den anden, lidt mere udsatte bås, siger Anna Nordman, der har termin om seks uger.

De danske myndigheder anbefaler nemlig, at gravide og ammende med lav risiko for et alvorligt forløb med coronavirus venter med at blive vaccineret mod coronavirus.

Men måske er det ved at ændre sig.

Data fra virkeligheden

Det fortæller Hanne Brix Westergaard. Hun er fødselslæge på Nordsjællands Hospital og tovholder i den gruppe hos Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, der laver vejledninger omkring covid-vaccination af gravide og ammende kvinder og løbende er i dialog med SST.

- Som med alt andet med coronavirus går det her virkelig stærkt. Og der, hvor vi er nu, mener vi, at det er fornuftigt, at man som minimum anbefaler, at ammende kvinder bliver tilbudt vaccinen, men også at man som i andre lande tilbyder gravide kvinder vaccination, siger hun.

Da vaccinerne mod coronavirus blev rullet ud ved årsskiftet, var det baseret på testgrupper, hvoriblandt der stort set ikke var gravide. Det er almindelig praksis, at man som forsigtighedsprincip ikke har gravide med i de første tests af medicin.

Men i dag er der suppleret med data fra virkeligheden.

For i blandt andet USA og Storbritannien har man rullet mRNA-vaccinerne ud til gravide, og herfra kan man efterhånden danne sig et billede af, hvordan vaccinen påvirker gravide, fortæller Hanne Brix Westergaard.

- Vi har hverken viden om, at der skulle være øget risiko for spontane aborter, eller at det nyfødte barn er for lille eller fødes med misdannelser, hvis man vaccinerer gravide mod coronavirus, siger hun.

Gravide og coronavirus

  1. Det anbefales i særlig grad, at gravide følger Sundhedsstyrelsens generelle retningslinjer for smitteforebyggelse og råd til folk i særlig øget risiko.
  2. Hvis man bliver gravid efter første vaccinedosis, anbefales det, at man venter med at få anden vaccinedosis til efter fødslen. 
  3. Der er undtagelser, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kan tilbydes en coronavaccine, for eksempel ved visse hjerte- og lungesygdomme. Det kræver en henvisning fra en læge. 

Kilde: DSOG og SST

Det samme gælder ammende kvinder. Her ser det faktisk ud til, at antistofferne fra vaccinerede mødre kan gives videre til børnene via amning, fortæller Hanne Brix Westergaard.

- Det er stadig små tal, og det er ikke langtidsstudier, men ud fra de her data mener vi, at Danmark bør gå samme vej som de lande, der tilbyder vaccinen til gravide og ammende kvinder, siger hun.

Smitte kan være alvorligt for mor og barn

Langt de fleste covid-smittede gravide – omkring to tredjedele – får ingen eller meget milde symptomer.

Men for en mindre del er billedet anderledes alvorligt, og det fremhæver Hanne Brix Westergaard som det stærkeste argument for at revurdere anbefalingerne for gravide og ammende.

- Det drejer sig ikke om mange, men vi har set, at der særligt i tredje trimester kan være en risiko for at blive alvorligt syg, siger hun.

Der er nok nogle glæder ved at vente sig, som bliver begrænset.

Anna Nordman, gravid

Præcis hvorfor det er sådan, ved man endnu ikke, men det kan blandt andet skyldes et højt BMI, graviditetssukkersyge, eller at barnet fylder mere, og kroppen er mere belastet. Og i yderste konsekvens kan det betyde, at man er nødt til at forløse barnet før tid.

For tidlig fødsel kan få konsekvenser for barnet i form af livslange senfølger, der dækker over alt fra dårligt syn, indlæringsvanskeligheder og kroniske sygdomme.

- For os er det et hovedargument for at tilbyde vaccinen. Det handler om at undgå svær sygdom i graviditeten og dermed forløsning før terminen og risikoen for barnet, siger Hanne Brix Westergaard.

Tager løbende stilling

Sundhedsstyrelsen oplyser til TV 2, at man løbende vil tage stilling til, om gravide og ammende skal indgå i det generelle vaccinationsprogram.

Men lige nu "er vaccinerne ikke godkendt til gravide og ammende, da gravide og ammende ikke indgik i godkendelsesstudierne", skriver styrelsen.

De udenlandske resultater skal altså resultere i en ny indlægsseddel, før de danske myndigheder vil vurdere retningslinjerne for gravide og ammende.

En oplyst afvejning

Anna Nordman synes, at det giver god mening, at myndighederne venter, til der er dokumentation nok, før man anbefaler vaccinen.

Men hun tøver lidt, da hun får spørgsmålet, om hun ville tage imod vaccinen, hvis den var godkendt til gravide.

- Jeg ville nok sige ja. I hvert fald mens jeg ammede når jeg har født, så er det 'kun' mig, det går ud over, hvis der sker noget. Det er jeg ikke så nervøs for. Men det er jeg, når det handler om min datter, siger Anna Nordman.

Det samme gør 37-årige Janni Knygberg, der har termin til november. For hende ville det være afgørende, at hun havde så meget information som muligt, før hun tog imod tilbuddet om de to stik.

- Jeg tror faktisk, at jeg ville sige ja, men jeg ville sætte mig godt ind i det og lave en afvejning af det hele, siger hun.

Hvis de danske anbefalinger bliver ændret, mener Hanne Brix Westergaard også, at der med tilbud om vaccination til gravide også skal komme en detaljeret information.

- Der skal være adgang til rådgivning, hvis anbefalingerne bliver ændret. Det er meget vigtigt, at folk kan tage et informeret valg om det her, siger hun.

Forventningens glæde i begrænset version

Janni Knygberg arbejder som SOSU-assistent i døgnplejen. Det er et job, hvor hun er i tæt kontakt med mange mennesker hver dag.

- Der mærker jeg, at jeg er udsat, og forskellen på mig og andre bliver jo tydeligere, efterhånden som flere bliver vaccineret, siger hun.

Ved siden af sin egen bekymring er det særligt for hendes syvårige søn, at hendes status som uvaccineret fylder og står i vejen for en mere almindelig hverdag.

- Min bekymring for at blive smittet begrænser min søns liv meget. Det kan være svært at forklare ham, hvorfor vi ikke kan tage i trampolinland eller ud at flyve, når han spørger til det, siger Janni Knygberg.

Statussen som uvaccineret spøger også i baghovedet hos Anna Nordman og hendes kæreste.

For eksempel har hun indstillet sig på, at der ikke er mulighed for at være med i en mødregruppe, ligesom hun og kæresten har været meget påpasselige med at tage ud og nyde den sidste tosomhed sammen. De går på arbejde og lever nogenlunde normalt, men passer mere på.

- Der er nok nogle glæder ved at vente sig, som bliver begrænset. Vi er lykkelige over at vente vores lille pige, men det kan være svært at dele den og spejle sig i andre, når smitterisikoen skal holdes til et minimum, siger hun.

At danne familie uden angst

Hanne Brix Westergaard anerkender, at der kan opstå bekymring blandt uvaccinerede gravide. Det skal man også have med i revurderingen af vaccination til gravide og ammende kvinder, mener hun.

Men de vordende forældre skal passe på ikke at lade sig begrænse for meget.

- Når man skal danne familie, er det ikke sundt at lukke ned for samværet med andre. Det er godt både i løbet af graviditeten og under barsel at kunne være sammen med andre, siger Hanne Brix Westergaard.

Andre lande, gravide og vacciner

EMA og WHO skriver i deres anbefalinger for Pzifer/BioNTech- og Moderna-vaccinen, at gravide kvinder i høj risiko kan få vaccinerne, hvis det vurderes, at fordelene opvejer potentielle risici.

I lande som USA, Storbritannien, Belgien og Israel har man rykket alle gravide kvinder frem i vacccinationskøen. 

Hvis danske kvinder ammer, bliver det ikke anbfalet, at de tager imod en vaccine mod coronavirus. Men i Canada, USA og Storbritannien bliver ammende kvinder tilbudt vaccinen.

I Tyskland kan to personer, der er nære kontakter til en gravid, blive tilbudt vaccinen. 

Derfor opfordrer hun til, at man følger myndighedernes anbefalinger og bliver ved med at være opmærksom på hygiejne, sprit og mundbind. Det samme gør Sundhedsstyrelsen.

- Det kan hjælpe at tale med andre om de glæder og bekymringer, som graviditet og rollen som forældre indebærer. Vigtigst er at tale med sin partner og netværk, men jordemoder og sundhedsplejerske står også til rådighed. Kvinden skal have støtte og ikke isolere sig, hvis bekymringer og eventuel angst fylder meget, siger hun.