Samfund

Syv kvinder kritiserer Socialdemokratiet efter serie af krænkelser

- Det samlede billede, som bliver optegnet i Berlingske, har vi ikke haft kendskab til, skriver sekretariatschef for Socialdemokratiet.

Seksuelle krænkelser, kys på halsen og upassende kommentarer.

Syv kvinder – heraf flere anonyme – fortæller søndag i Berlingske, hvordan de er blevet udsat for upassende og krænkende adfærd fra en nu tidligere ansat i Socialdemokratiet.

Samtidig kritiserer de regeringspartiet for ikke at håndtere sagerne godt nok.

Jeg tænkte bare: Hvad i alverden er det, der foregår?

Hanne Agergaard, tidligere praktikant i S

Slik på halsen og uønskede kys

En af de kvinder, som står frem med navn, er tidligere praktikant Hanne Agergaard.

Hun var ansat i partiet i efteråret 2020 og fortæller til avisen, hvordan den mandlige kollega – blot få dage efter hendes ansættelse – kyssede og slikkede hende på halsen på en bar.

Samme aften udtrykte han ifølge Berlingske over for praktikanten, at han havde "lyst til at kneppe hende".

- Jeg tænkte bare: Hvad i alverden er det, der foregår? Jeg havde kun været i praktik i to døgn og jeg har lige mødt manden for 12 timer siden, siger hun.

Mette Frederiksen: - Sexchikane er forkert

Flere af kvinderne udtrykker over for Berlingske kritik af partiets måde at håndtere sagerne på.

Nogle af dem oplevede, at deres henvendelser og klager ikke blev taget alvorligt, og det affødte undren hos dem.

For sideløbende gik regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) ved roret ud og tordnede mod sexistisk kultur.

I et opslag på Facebook skrev statsministeren 14. september 2020:

- Sexchikane er forkert. Udtryk for en kultur mange af os ønsker endeligt at forkaste.

Mette Frederiksen uddyber i opslaget, at hun "bakker op" om alle de kvinder, der siger fra over for grænseoverskridende adfærd. Videre lyder det:

- Når alt kommer til alt, starter og slutter det med en kulturændring hos den person, der ikke selv kan finde ud af grænsen. Herefter kommer ledelsesansvaret.

Et opslag, der kom kort tid efter den daværende københavnske overborgmester Frank Jensen måtte trække sig fra sin post efter flere sager om seksuelle krænkelser.

Tidligere beskrevet

To af episoderne, der beskrives i Berlingske, er ifølge avisen tidligere blevet dækket i TV 2-dokumentaren 'Partiernes skjulte overgreb'.

Vi har handlet på den information, der er blevet forelagt os

Lisa Schmidt, sekretariatschef

De adskiller sig fra de andre fem vidnesbyrd, fordi episoderne går langt tilbage i tiden, hvor han var et fremtrædende medlem af partiets ungdomsorganisation, DSU.

TV 2s dokumentar undersøgte kulturen i de danske ungdomspolitiske partier. Her stod ni unge kvinder frem og fortalte om grænseoverskridende adfærd, magtmisbrug, seksuelle krænkelser og overgreb. To kvinder fortæller således i dokumentaren, hvordan de, da de var henholdsvis 15 og 17 år, følte sig pressede til at have sex med det ældre og toneangivende medlem af ungdomsorganisationen DSU.

Og ifølge Berlingske omhandler to af vidnesbyrdene altså samme mand, som kritiseres søndag.

S: Har ikke kendskab til billedet, der tegnes

Over for Berlingske giver den pågældende mand udtryk for, at han er ked af, at kvinderne har oplevet ham som krænkende.

Han tilføjer dog, at der er dele af kvindernes beskrivelser, han ikke kan genkende.

Overfor TV 2 uddyber han i et skriftligt svar:

- Langt størstedelen af de udokumenterede anklager, der bliver fremlagt i Berlingske, er usande eller mangler væsentlige detaljer. For eksempel, at Hanne Agergaards klage blev undersøgt, men til trods for, at det, hun anklager mig for, skulle være sket på et offentligt sted med flere kolleger til stede, kunne ingen af de tilstedeværende bekræfte Hanne Agergaards anklage, skriver han.

TV 2 har været i dialog med Socialdemokratiet om at se den interne rapport. Partiets pressetjeneste svarer, at de ikke ønsker at bidrage med yderligere informationer om sagen og henviser til deres udtalelse i Berlingske.

Her har regeringspartiets sekretariatschef Lisa Schmidt sendt en overordnet kommentar. Hun opfordrer alle nuværende eller tidligere medarbejdere, der har været udsat for krænkende adfærd, til at søge hjælp i partiets ordninger for ofre for krænkende adfærd.

Sekretariatschefen understreger samtidig, at der er etableret initiativer for at skabe ordentlige rammer for håndtering af lignende sager og nævner blandt andet en whistleblower-ordning, ny personalepolitik og psykologhjælp.

- Det samlede billede, som bliver optegnet i Berlingske, har vi ikke haft kendskab til. Vi har handlet på den information, der er blevet forelagt os, skriver hun til avisen og fortsætter:

- Der er senere indgået en frivillig fratrædelsesaftale med den omtalte medarbejder. Vedkommende arbejder således ikke længere for Socialdemokratiet.

TV 2 forsøger at få en yderligere kommentar fra Hanne Agergaard.

Vi har yderligere ikke haft mulighed for at bekræfte de beskrevne episoder fra Berlingskes artikel.