Samfund

Står frem om seksuel krænkelse i Socialdemokratiet: - Det er ikke sjovt at være igennem det her

Hanne Agergaard fik problemer med at sove og begyndte at undgå møder med en ansat i partiet efter oplevelsen.

Socialdemokratiet håndterede ikke en sag om upassende og krænkende adfærd i partiet godt nok.

Det mener tidligere praktikant i Socialdemokratiet Hanne Agergaard, som er en af de kvinder - heraf flere anonyme - der søndag fortæller i Berlingske om deres oplevelser med den samme mand.

Tilnærmelserne kom ifølge kvinderne fra en nu tidligere ansat i Socialdemokratiet, som overfor TV 2 siger, at langt størstedelen af anklagerne er ”usande eller mangler væsentlige detaljer.”

Men ifølge Hanne Agergaard giver det ingen mening.

- Jeg kan bare ikke se, hvad jeg skulle få ud af det. Det er ikke sjovt at være igennem det her, og det er heller ikke uden omkostninger, at man står frem, siger hun til TV 2.

Alligevel er det, der påvirker hende mest, stadig Socialdemokratiets håndtering af sagen, inden den kom frem i medierne.

Den eneste, det havde konsekvenser for, var mig og ikke ham

Hanne Agergaard, tidligere praktikant i Socialdemokratiet

- Han begyndte kysse mig og slikke mig i ansigtet

Dagen efter, at Hanne Agergaard for knap et år siden var startet som praktikant hos Socialdemokratiet, blev hun af sine kolleger inviteret med på værtshuset Toga tæt på Christiansborg.

Og her oplevede hun at blive antastet af den pågældende mand fra Socialdemokratiet, fortæller hun:

- Han kommer hele aftenen igennem med kommentarer af virkelig grov, seksuel karakter om, hvordan det ville være at have sex med mig. Jeg tænkte bare, hvad er det der foregår? Jeg har lige mødt manden for 12 timer siden.

I løbet af aftenen oplevede hun, at han var blevet meget beruset.

Og ifølge Hanne Agergaard greb han pludseligt fat i hende, mens hun stod i baren.

- Han tager fat rundt om mit ansigt, og begynder at kysse mig og slikke mig i ansigtet og ned ad halsen. Normalt er jeg en pige, der godt kan sige fra, men i det her øjeblik stivner jeg fuldstændig.

Begyndte at undgå møder med manden

Da Hanne Agergaard efterfølgende gik til partiledelsen med sagen, blev hun i første omgang lettet over, hvordan hun blev modtaget.

- Jeg følte mig faktisk helt vildt hørt i starten, og jeg troede virkelig, at de tog det seriøst og mente det, de sagde til mig.

Men ved endnu et møde med ledelsen fik hun at vide, at sagen var håndteret "efter bogen". Og selvom hun blev lovet, at der ville blive taget hånd om sagen, kunne hun se, at manden fortsat passede sit arbejde for Socialdemokratiet og derfor kom på arbejdspladsen.

Hun følte sig svigtet, fik problemer med at sove, var bange for, hvad folk ville sige, og begyndte at undgå møder, hvor hun vidste, at den pågældende mand også ville være.

Samtidig måtte Hanne Agergaard ikke få at vide, hvordan sagen helt konkret var blevet håndteret af partiledelsen. Derfor gik hun til det socialdemokratiske folketingsmedlem Camilla Fabricius, som hjalp hende videre til partisekretæren Jan Juul Christensen. Det bekræfter Camilla Fabricius overfor Berlingske.

Kort tid efter stoppede den pågældende mand i partiet. Ifølge Socialdemokratiet var der tale om en frivillig fratrædelse.

Men alligevel mener Hanne Agergaard, at partiets håndtering af sagen er under al kritik.

- Den eneste, det havde konsekvenser for, var mig og ikke ham. De siger, at de har handlet efter bogen. Men hvad er det for en bog, og hvem har lavet de regler?

Mette Frederiksen tordnede mod sexisme

Samtidig gik statsminister Mette Frederiksen (S) ud og tog afstand fra sexistisk kultur.

Kort tid efter, at den daværende københavnske overborgmester Frank Jensen måtte trække sig fra sin post efter flere sager om seksuelle krænkelser, skrev statsministeren blandt andet et opslag på Instagram:

- Sexchikane er forkert. Udtryk for en kultur mange af os ønsker endeligt at forkaste.

Statsministeren uddybede i opslaget, at hun ”bakker op” om alle de kvinder, der siger fra over for grænseoverskridende adfærd.

Men selvom det i starten gav Hanne Agergaard håb for, at hun ville blive taget seriøst, oplevede hun at løbe panden mod en mur.

- Jeg var bare vantro i starten. Jeg kunne ikke tro, at det var, den respons jeg fik. At det var det, jeg blev forsøgt spist af med.

- Langt størstedelen er usandt eller mangler væsentlige detaljer

Fælles for kvinderne, der giver deres vidnesbyrd er, at de næsten alle har - eller har haft - tilknytning til Socialdemokratiet eller partiets ungdomsorganisation. To sager har tidligere været omtalt i TV 2-dokumentaren "Partiernes skjulte overgreb". Her fortalte to kvinder, hvordan de som DSU-medlemmer havde samleje med manden, hvor de oplevede ikke at kunne sige fra overfor det dengang fremtrædende DSU-medlem.

Over for Berlingske giver den pågældende mand udtryk for, at han er ked af, at kvinderne har oplevet ham som krænkende. Han tilføjer dog, at der er dele af kvindernes beskrivelser, han ikke kan genkende.

Overfor TV 2 uddyber han i et skriftligt svar:

- Langt størstedelen af de udokumenterede anklager, der bliver fremlagt i Berlingske, er usande eller mangler væsentlige detaljer. For eksempel, at Hanne Agergaards klage blev undersøgt, men til trods for, at det, hun anklager mig for, skulle være sket på et offentligt sted med flere kolleger til stede, kunne ingen af de tilstedeværende bekræfte Hanne Agergaards anklage, skriver han.

Der er rigtig mange andre piger og kvinder, der har haft samme hvis ikke værre oplevelser

Hanne Agergaard, tidligere praktikant i Socialdemokratiet

Til TV 2 fortæller Socialdemokratiets pressetjeneste, at de ikke ønsker at bidrage med yderligere informationer om sagen, og de henviser til deres udtalelse i Berlingske.

Her opfordrer regeringspartiets sekretariatschef Lisa Schmidt alle nuværende eller tidligere medarbejdere, der har været udsat for krænkende adfærd, til at søge hjælp i partiets ordninger for ofre for krænkende adfærd.

Sekretariatschefen understreger samtidig, at der er etableret initiativer for at skabe ordentlige rammer for håndtering af lignende sager og nævner blandt andet en whistleblower-ordning, ny personalepolitik og psykologhjælp.

- Det samlede billede, som bliver optegnet i Berlingske, har vi ikke haft kendskab til. Vi har handlet på den information, der er blevet forelagt os, skriver hun til avisen og fortsætter:

- Der er senere indgået en frivillig fratrædelsesaftale med den omtalte medarbejder. Vedkommende arbejder således ikke længere for Socialdemokratiet.

Ville ønske, han blev afskediget med det samme

Tilbage står Hanne Agergaard med følelsen af, at hun blev holdt ude og umyndiggjort i sin egen sag.

Og selvom manden ikke længere er ansat i Socialdemokratiet, ville hun ønske, at han var blevet afskediget med det samme. Også selvom han ikke selv kan genkende hendes udlægning.

- Jeg er jo bare en blandt mange. Det er ikke et enkeltstående tilfælde, og jeg har fundet ud af efterfølgende, at der er rigtig mange andre piger og kvinder, der har haft samme hvis ikke værre oplevelser.

Han siger jo, at det ikke passer. At der var masser, det så det her, men ingen, der er stået frem?

- Folk er bange for den konsekvens, det har, og jeg forstår dem godt. Det er ikke nemt, det er svært, og det er hårdt.

Men han siger, det ikke passer?

- Det må han jo synes. Men det gør det.