Samfund

Partier vil holde udvisningsdømte terrorister indespærret

I et interview med TV 2 siger Kurt Westergaards attentatmand, at han ikke fortryder sit angreb. Det forarger på Christiansborg.

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti vil holde udvisningsdømte terrorister indespærret, indtil de kan blive sendt hjem.

Det siger de to partier, efter TV 2 søndag kunne bringe et interview med den såkaldte Øksemand, Mohamed Geele.

Mohamed Geele angreb tilbage i 2010 tegneren Kurt Westergaard med økse og kniv og blev efterfølgende dømt for terrorisme og drabsforsøg. Han blev idømt ti års fængsel og udvisning af Danmark.

I interviewet med TV 2 slår Mohamed Geele fast, at han ikke fortryder sit angreb på Kurt Westergaard.

Det falder både Det Konservatives Folkepartis udlændingeordfører, Marcus Knuth, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, for brystet.

- Det er skræmmende. Denne her person angrer ikke, at han har forsøgt at slå Kurt Westergaard ihjel med en økse. Det kan man ikke forstå, siger Marcus Knuth til TV 2.

DF: Bør være bag lås og slå

Mohamed Geele er en af de udvisningsdømte, der bor på udrejsecenteret Kærshovedgård. Det betyder, at han relativt frit kan bevæge sig rundt i samfundet, så længe han overholder reglerne om opholdspligt, meldepligt og underretningspligt på Kærshovedgård.

Men at Mohamed Geele kan det, er helt forkert, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes, at det principielt bør være sådan, at hvis man er udlænding og begår en kriminel handling på det her niveau, så bør man være bag lås og slå, indtil man kan komme hjem. Hvis man ikke kan udvises, så har man ikke udstået sin straf.

Så taler du om en længere straf, end den man er blevet idømt?

- Nej, jeg taler om, at det bør have en konsekvens, at manden ikke har noget at gøre i Danmark.

Konservative åbner for forvaring af udvisningsdømte

Også Marcus Knuth ser behov for at indskrænke terrordømtes bevægelsesfrihed.

Han hæfter sig ved, at Mohamed Geele ifølge Politiets Efterretningstjenestes (PET) tidligere operative chef, Frank Jensen, ikke er afradikaliseret, og derfor mener Marcus Knuth, at der er risiko for, at Mohamed Geele kan radikalisere sin familie og venner.

- Hvis vores myndigheder vurderer, at en terrordømt person ikke er blevet afradikaliseret, så synes jeg, at vi skal se på, om de kan komme i forvaring, lyder det fra Marcus Knuth.

Hos Socialdemokratiet vækker Mohamed Geeles udtalelser også forargelse.

- Det er bizart at begå en terrorhandling, sidde i fængsel for det og ikke være i stand til at erkende, at det, man har gjort, er utilgiveligt og vanvittigt, siger udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) til TV 2.

- Han har ikke noget at gøre her, siger S

Han understreger samtidig, at det er ”krænkende for retsfølelsen”, at Mohamed Geele stadig er i Danmark.

- Han har ikke noget at gøre her, siger Rasmus Stoklund, der håber på, at man snart kan sende Mohamed Geele tilbage til Somalia.

Samme håb har Dansk Folkeparti og de konservative. Men for at det skal gå hurtigere, håber Marcus Knuth, at man kan få indgået en lokalaftale med Somalia, som den tidligere regering indgik med Marokko, så Boghandleren fra Brønshøj, Said Mansour, kunne blive sendt hjem og retsforfulgt.

- Vores prioriteret vil være at gøre alt for at få de her mennesker sendt hjem, siger Marcus Knuth.

Mohamed Geele er i dag på tålt ophold, fordi Flygtningenævnet har vurderet, at han ikke kan udvises, da han vil blive forfulgt i sit hjemland, Somalia.