Kurt Westergaards attentatmand fortryder ikke: - Jeg har afsonet min straf

Terrord√łmt bor p√• K√¶rshovedg√•rd og mener ikke, at han og andre beboere er farlige. Tidligere PET-chef vurderer, at han ikke er afradikaliseret.

I 2010 tr√¶ngte en dengang 28-√•rig somalisk mand ind i satiretegner Kurt Westergaards hjem bev√¶bnet med √łkse og kniv.

Manden fors√łgte at myrde tegneren, der fire √•r forinden havde tegnet profeten Muhammed til en artikel i Jyllands-Posten.

11 √•r efter udtaler attentatmanden Mohamed Geele sig nu for f√łrste gang offentligt siden drabsfors√łget.

Og den nu 39-årige mand fortryder ikke angrebet på Kurt Westergaard, fortæller han til TV 2.

- Jeg har ikke sk√¶nket det en tanke ‚Äď mit m√•l er at komme videre, siger Mohamed Geele.

Han blev d√łmt for terrorisme og drabsfors√łg og har afsonet sin straf p√• ti √•rs f√¶ngsel.

I dag er han på tålt ophold, fordi Flygtningenævnet har vurderet, at han ikke kan udvises, fordi han vil blive forfulgt i sit hjemland, Somalia.

Af den grund bor han p√• Udrejsecenter K√¶rshovedg√•rd i Midtjylland i dagtimerne, og han er derfor blevet en central figur i debatten om, hvor et nyt udrejsecenter for udvisningsd√łmte udl√¶ndinge skal placeres.

- Han er en af dem, der er på Udrejsecenter Kærshovedgård og som i fremtiden vil være på Udrejsecenter Holmegaard, sagde Mattias Tesfaye, da han præsenterede regeringens plan om at åbne et udrejsecenter på Langeland.

En plan, der udl√łste store protester, fordi lokalomr√•det frygtede √łget kriminalitet ‚Äď men som bekendt sidenhen fik et flertal imod sig og blev skrottet.

- Alle kan i princippet begå noget farligt

Diskussionen om et udrejsecentre i Danmark har fyldt meget i de seneste måneder, blandt andet efter at TV 2 kunne afdække, hvordan maskerede mænd gik ind og ud af Kærshovedgård via et hul i hegnet.

If√łlge flere borgere i lokalomr√•det omkring Bording skaber K√¶rshovedg√•rd utryghed, fordi centret huser d√łmte personer, der frit kan f√¶rdes i lokalomr√•det ‚Äď p√• n√¶r n√•r de om natten skal opholde sig p√• centret.

En af dem, der igen og igen n√¶vnes, er Mohamed Geele. Men han fort√¶ller, at han stort set hver dag tager toget fra Midtjylland til K√łbenhavn og tilbage igen for at bes√łge sin kone og b√łrn.

Han √łnsker ikke at stille op til interview til kamera, men over telefon forklarer han, at han er tr√¶t af den m√•de medier og politikere fremstiller de udvisningsd√łmte udl√¶ndinge p√•.

For if√łlge ham er der ingen grund til at frygte, at han eller andre beboere p√• udrejsecenteret er farlige og kriminelle.

Du vil ikke vurdere dig selv som værende farlig?

- Det er absurd. Det vil jeg selvf√łlgelig ikke g√łre. Overhovedet ikke. Farlig betyder et menneske, der er psykisk ustabil og klar til at springe p√• den f√łrste person, det er vi selvf√łlgelig ikke.

Men du har jo været farlig tidligere i dit liv?

- Alle kan jo begå noget, der i princippet er farligt under de rigtige omstændigheder. Alle kan være farlige i den rette sammenhæng. Men det betyder ikke, at man er farlig som person, konstant, hele tiden, siger Mohamed Geele.

Et m√łrkt kapitel i historien

Selvom den terrord√łmte Mohamed Geele alts√• ikke mener, han er farlig for samfundet, vil han ikke direkte afvise, at han i dag ville have handlet anderledes.

Har du fortrudt det, du gjorde dengang mod Kurt Westergaard?

- Nej. Nu har jeg jo sagt, at man har afsonet den g√¶ld, man har til samfundet. Jeg mener, at det for de fleste er ret ligegyldigt, hvad man t√¶nker og f√łler og g√•r tilbage og er bagklog. Det hj√¶lper ikke noget, og jeg foretr√¶kker ikke at g√łre det. Det har ingen betydning for mig.

Men nu sp√łrger jeg s√•: Har du fortrudt det, du gjorde dengang?

- Jeg har ikke gjort mig tanker om det overhovedet. På ingen måde. Jeg har afsonet det, jeg skulle afsone.

Hvad synes du om Muhammed-tegningerne den dag i dag?

- Muhammed-tegningerne er jo ret ligetil for enhver muslim og faktisk enhver rationelt t√¶nkende person, der ikke er overskygget af fjendskab. Det er jo at h√•ne og latterligg√łre en hel religion, en hel civilisation. Der kommer ikke noget godt ud af det.

- Hvad jeg synes om det, er ret tydeligt. Heldigvis er langt de fleste mennesker vokset fra det. Inklusive mig, som skal videre med mit liv. Det var et m√łrkt kapitel i dette samfunds historie, siger Mohamed Geele.

Ved ikke om han ville have handlet anderledes

Hvad burde straffen være for at tegne Muhammed?

- Det er jo myndighederne i det pågældende land, der bestemmer det. Ikke mig. Jeg er ikke en myndighed, hverken i Danmark eller i udlandet. Jeg vil klokkeklart protestere og sige, at det ikke er i orden. Det er ikke sådan, mennesker skal behandle hinanden.

- At h√•ne hinanden og nedg√łre hinanden er ikke hverken frihed eller et tegn p√• at v√¶re et frit t√¶nkende menneske. H√•n, latterligg√łrelse og nedv√¶rdigende psykologisk vold mod en gruppe mennesker, om det er mindretal eller flertal, f√łrer kun til problemer. Men det er ikke op til mig at bestemme, hvad der skal ske med s√•dan en person.

Betyder det, at du i dag ville have handlet anderledes end at overfalde Kurt Westergaard med en √łkse?

- Ved du hvad, vi bliver jo √¶ldre hvert eneste minut og dag alle sammen. Og vi bliver ogs√• klogere p√• den m√•de. Jeg protesterede og var ret oprevet over de forf√¶rdelige h√¶ndelser, der var med de her tegninger og det m√łrke kapitel i det her lands historie.

- Ville jeg have handlet anderledes, hvis jeg gik tilbage i tiden? Det kan man jo aldrig vide. Men jeg ville jo i hvert fald have t√¶nkt langt mere over det, end jeg gjorde dengang. Men det nytter ingenting at tale om, siger Mohamed Geele, der understreger, at han nu √łnsker at se fremad og fors√łge at skabe sig en tilv√¶relse med sin familie.

Westergaard: Jeg vil gerne m√łde ham

TV 2 har vist interviewet med Mohamed Geele til Kurt Westergaard. Han mener ikke, at hans attentatmand har ændret sig siden angrebet i 2010.

- Min reaktion er, at han altså ikke er demokratisk. Han har måske endnu ikke lært at leve i et demokrati med satire og kritik af myndighederne, siger han.

Kurt Westergaard mener, at interviewet er udtryk for, at Mohamed Geele er intolerant, når det kommer til kritik af hans religion.

- Alle må finde sig i kritik. Det er kun til alles bedste, at man er indstillet på, at de beslutninger, der bliver taget, er nogen, som er til diskussion. Og at et af diskussionsapparaterne netop er satiren, som kan være temmelig grov. Det er den her tegning jo nok et udtryk for, siger Kurt Westergaard.

Den 86-√•rige tegner har et √łnske om en dag at m√łdes med Mohamed Geele.

- Jeg er et ikke-aggressivt menneske, som gerne vil snakke og komme til forst√•else med andre mennesker uden at v√¶re enig med dem. Jeg vil gerne have, at vi taler fredeligt om sagerne. Jeg tror jo, der er et menneske inde bag terroristen, og det menneske vil jeg gerne m√łde igen. Under lidt andre vilk√•r, siger han.

Et √łnske som Mohamed Geele dog afviser at im√łdekomme.

- Det kommer der ikke noget godt ud af. Det vil været et mediestunt, som jeg ikke er interesseret i, siger han til TV 2.

TV 2 har forelagt Mohamed Geele Kurt Westergaards reaktion på interviewet. I en mail skriver han, at han forsvarer og værner om ytringsfrihed i tilfælde hvor "et menneske oprigtigt tilkendegiver meninger og holdninger, selvom de er krænkende."

- Men n√•r ytringer og skildringer er en del systematisk psykiske, politiske og sociale overgreb p√• et mindretal, s√• kan de ikke beskrives som almindelig ud√łvelse af retten til at tilkendegive meninger og holdninger, skriver Mohamed Geele og tilf√łjer, at Kurt Westergaard ikke har noget at frygte:

- Jeg tror ikke p√•, at vold f√łrer til noget positivt.

Kurt Westergaard er ked af, at Mohamed Geele ikke fortryder sit attentatfors√łg mod tegneren i 2010. Video: Jonas H. R. Moestrup

Tidligere PET-chef: - Han viger udenom

Frank Jensen var operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), da Mohamed Geele fors√łgte at dr√¶be Kurt Westergaard, og han har derfor indg√•ende kendskab til sagen.

Efter at have h√łrt interviewet mener han ligesom Kurt Westergaard heller ikke, at Mohamed Geele har f√•et mere demokratiske synspunkter.

- Jeg mener ud fra interviewet, og det jeg har kunnet læse om sagen, at han har ikke ændret sig ret meget om noget som helst, i forhold til da han blev anholdt ved Kurt Westergaards bolig, siger Frank Jensen.

If√łlge den tidligere PET-chef er det bem√¶rkelsesv√¶rdigt, at Mohamed Geele ikke vil tale om sine handlinger, og hvad straffen for at tegne Muhammed b√łr v√¶re.

- Han forholder sig ikke til det, han har gjort. Han synes ikke, han er terrorist, og hans forhold til Muhammed-tegningerne er jo i virkeligheden de samme som tidligere. Han viger fuldstændig udenom.

- Stikker langt, langt dybere

Om Mohamed Geele er direkte farlig for sine omgivelser har Frank Jensen sv√¶rt ved at vurdere. For if√łlge Frank Jensen har Mohamed Geele sandsynligvis ret i, at han og andre udvisningsd√łmte ikke g√•r ud og sl√•r tilf√¶ldige mennesker ihjel.

- På det punkt har han ret. Sådan er det jo ikke. Det er jo mere sammensat. Men det er jo heller ikke det, der er pointen i det her. Pointen er, om man er villig til at slå folk ihjel for sin ideologi. Og det var han i hvert fald dengang.

Da Mohamed Geele blev anholdt i 2010 havde han if√łlge politiet fjernet al kropsbeh√•ring og smurt sig ind i parfume.

Det er ritualer, der tidligere er set hos islamistiske selvmordsterrorister, og derfor vurderede politiet if√łlge Frank Jensen, at Mohamed Geele havde til hensigt at lave et selvmordsangreb.

Med denne viden og det nye interview in mente vurderer Frank Jensen ikke, at Mohamed Geele er afradikaliseret i dag.

- Jeg tror, hans ideologiske fundering stikker langt, langt dybere, end man får indtryk af, siger han.

TV 2 har forelagt Mohamed Geele Frank Jensens reaktion på interviewet. Han skriver, at Frank Jensens vurdering er et udtryk for intolerance og holdningstyranni:

- Det, Frank siger, er, at jeg er radikaliseret, hvis jeg ikke st√łtter h√•n og nedladende ytringer mod andre mennesker. Det er absurd! Er alle, der ikke st√łtter h√•n og nedladende ytringer mod andre mennesker, radikaliseret? skriver Mohamed Geele.