Samfund

Nu er Poul Schlüter bisat

Ceremonien tog tre kvarter, og Søren Pape Poulsen var blandt kistebærerne.

Bisættelsen af Danmarks længst siddende statsminister i efterkrigstiden, Poul Schlüter, er slut.

Kisten er netop blevet båret ud af Holmens Kirke i København efter en 45 minutter lang ceremoni.

Poul Schlüter blev bisat fra Holmens Kirke i København på Grundlovsdag den 5. juni 2021

Blandt kistebærerne var blandt andre Søren Pape Poulsen, formanden for Det Konservative Folkeparti. Selvsamme parti, som Poul Schlüter gennem sin mangeårige politiske karriere repræsenterede.

Inden ceremonien udtalte Søren Pape Poulsen til TV 2, at Poul Schlüter var noget helt særligt og "partiets ikon".

- Vi andre når ham ikke til sokkeholderne. Vi skal lære pragmatismen af ham, inden vi låser os fast i stålsatte holdninger, sagde han.

På gæstelisten var de fire tidligere statsministre Helle Thorning-Schmidt, Poul Nyrup Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen.

270 gæster i salmesang

Det er biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, der stod foran alteret i kirken. Og under ceremonien blev der blandt andet blive spillet musik skrevet af den polske komponist Frédéric Chopin og den tyske ditto Robert Schumann.

De omkring 270 fremmødte gæster sang salmerne 'Morgenstund har guld i mund', 'Det dufter lysegrønt af græs', 'I al sin glans nu stråler solen' og 'Du, som har tændt millioner af stjerner'.

Også Mette Frederiksen var til stede, og hun holder tale til den efterfølgende mindehøjtidelighed.

Mindehøjtidelighed på Børsen

Umiddelbart efter bisættelsen afholdes der en mindehøjtidelighed på Børsen, der ligger lige på den anden side af kanalen fra Holmens Kirke.

Det er Søren Pape Poulsen, der kommer til at stå for en mindetale og afrunding.

Også nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) vil tale til mindehøjtideligheden.

Statsminister i 10 år og 137 dage

I 19 år var Poul Schlüter formand for Det Konservative Folkeparti. 10. september 1982 blev han den første og hidtil eneste konservative statsminister, siden systemskiftet i 1901 gav Folketingets flertal retten til at udpege en til hver tid siddende dansk regeringsleder.

Posten holdt han fast i i 10 år og 137 dage, hvilket stadig den dag i dag gør ham til den længst siddende statsminister siden Anden Verdenskrig.