Samfund

Mette Frederiksen om Schlüter: - Et af de største egetræer i vores demokratiske skov

Statsministeren sammenlignede også Poul Schlüter med det danske fodboldslandshold i 1992.

Lørdag eftermiddag holdt statsminister Mette Frederiksen tale til mindehøjtideligheden for den nu bisatte Poul Schlüter.

Hun fremhævede den tidligere statsministers pragmatisme, evne til at samarbejde og hans uimponerede måde at forvalte magten på i mere end et årti.

- Danmark har mistet en folkekær politiker. En ægte statsmand. Han var og er en af de store skikkelser i moderne danmarkshistorie, sagde Mette Frederiksen foran de fremmødte i Børsen.

Whiskey, pibe og ingen livvagter

Ifølge Mette Frederiksen vil Poul Schlüter blive husket for at skabe resultater på tværs af holdninger og interesser. Som eksempler nævnte hun Storebæltsbroen, Øresundsforbindelsen, opbakningen til NATO og etableringen af arbejdsmarkedspensioner.

- Han havde også en forståelse for den betydning, velfærdsamfundet har for Danmark, sagde hun.

Den nuværende statsminister satte også ord på, at Schlüter var statsminister i en noget anden tid. En tid uden livvagter og en tid, hvor der blev drukket masser af whiskey og røget pibe på kontorerne.

Og i hele den lange periode som landets leder, lyste det ud af ham, at han elskede sit arbejde, lød det fra Mette Frederiksen.

Sammenligner Schlüter med landsholds-overraskelse

Efter Mette Frederiksens beskrivelser af politikeren Schlüter fulgte også et par ord om mennesket bag.

- Han var charmerende, underspillet og havde ofte et glimt i øjet. Men tag ikke fejl. Schlüter var en stærk statsminister og et stort menneske, sagde hun og sammenlignede ham derefter med det danske fodboldslandshold fra 1992.

Også den nuværende formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, holdt tale til mindehøjtideligheden.

For den "undertippede sønderjyde" endte med at blive rekordholder for at sidde længst tid på statsministerposten siden Anden Verdenskrig. Og ifølge Mette Frederiksen var det til stor overraskelse for mange - måske også Schlüter selv.

- Det er lidt som med det danske landshold, der engang kom med på et afbud. Men så vandt guldet og æren, sagde hun.

Mette Frederiksen kunne ikke forestille sig en bedre dag end netop i dag - på grundlovsdag - at tage afsked med Poul Schlüter.

- Han er et af de helt store egetræer i vores demokratiske skov.

Lars Løkke: - Der var plads til et lille smil

Den foregående ceremoni i Holmens Kirke blev af Lars Løkke Rasmussen, stifter af det nye parti Moderaterne, beskrevet som smuk.

- Der var også plads til et lille smil, sagde han til TV 2 og roste talen fra biskoppen.

Det samme gjorde den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der kaldte talen "rammende".

Poul Schlüter var i 19 år formand for Det Konservative Folkeparti. 10. september 1982 blev han den første og hidtil eneste konservative statsminister siden systemskiftet i 1901.

Den post holdt han fast i i 10 år og 137 dage.