Samfund

Dansk asyllov vækker harme i avisspalter rundt om i Europa: - Danmark har kurs mod afgrunden

Torsdag vedtog et stort politisk flertal en lov, der giver mulighed for at asylbehandle i udlandet. En beslutning, der vækker opsigt i udlandet.

Det er ikke gået ubemærket hen, at Folketinget torsdag vedtog en lov, der gør det muligt at asylbehandle uden for Danmark.

Danmark bliver en paria i internationalt flygtningearbejde

Kronikør i Aftonbladet

Med lige dele opsigt og forargelse har aviser på tværs af Europa dækket den kontroversielle danske lov, der kan bane vejen for modtagecentre i eksempelvis Rwanda, som regeringen tidligere har luftet.

Svensk journalist kalder lov "usmagelig"

Svenske Aftonbladet dækker loven i debatspalterne.

Her efterlyser avisens journalist i London, Petter Larsson, mere debat om loven i Danmark under overskriften: "Usmageligt stille om dansk flygtningeudspil".

Danmark sælger ud

Franske Le Monde på lederplads

Larsson kalder forslaget blottet for realitetssans og mener, at det udelukkende må ses som en gave til den racistiske måde, Danmark debatterer udlændinge på.

- Hvis forslaget bliver en realitet, vil Danmark blive en paria i alt internationalt flygtningearbejde, skriver Petter Larsson.

Fransk forargelse

Franske Le Monde dedikerer lederpladsen til Danmark.

Under overskriften "Danmark sælger ud af asylretten" kalder Le Monde loven for "farlig og chokerende" og et angreb på grundlæggende europæiske principper.

- At denne lov sigter mod at lægge ansvaret for asylbehandlingen ud til fattige og udemokratiske lande – mod betaling fra Danmark – gør én målløs, skriver Le Monde, der mener, at Danmark har kurs mod afgrunden.

Spansk frygt for dominoeffekt i Europa

De landsdækkende spanske aviser El Mundo og El País interesserer sig også for den danske lov.

Her hæfter man sig ved, at Danmark er kendt for sin hårde kurs overfor immigranter, og at Danmark ignorerer kritik fra FN med vedtagelsen af loven, der bliver støttet af den "yderligtgående højrefløj".

De spansksprogede avisforbrugere kan endvidere læse, at loven er "det seneste flygtningekritiske initiativ fra den socialdemokratiske regering", der skal få flygtninge til at vælge et andet land end Danmark. "Socialdemokratisk" er sat i anførselstegn.

El Mundo skriver afslutningsvis, at frygten er, at den drastiske og restriktive danske holdning kan udløse en dominoeffekt i Europa.

Britiske The Guardian skriver, at Danmark er blandt de lande, der fører Europas hårdeste flygtninge- og indvandrerpolitik med et mål om kun at tage imod kvoteflygtninge.

Avisen citerer ligeledes Gillian Triggs fra FN's flygtningehøjkommisariat, der siger, at "den danske praksis underminerer rettighederne for dem, der søger sikkerhed og beskyttelse, dæmoniserer og straffer dem og kan sætte deres liv i fare".

Italienske La Repubblica skriver, at den danske lov støder sammen med EU-retten, og at statsminister Mette Frederiksen ikke viser tegn på at søge et kompromis.

Tesfaye afviser kritik fra EU og FN

Det er ikke bare i medierne, at det politiske flertal i Danmark får verbale lussinger for loven om modtagecentre.

EU-Kommissionen erklærede torsdag, at de har "grundlæggende bekymringer".

- Det rejser spørgsmål om både adgangen til asylprocedurer og effektiv adgang til beskyttelse, sagde en talsmand.

Også FN har kritiseret loven i skarpe vendinger og opfordret Danmark til at droppe den.

Tesfaye skriver i et svar til TV 2, at regeringen er i løbende dialog med EU-kommissionen og FN's flygtningehøjkommisariat.

Det er Tesfayes vurdering, at forslaget kan og skal etableres inden for rammerne af FN's konventioner.

Han tilføjer, at det med Danmarks retsforbehold kan realiseres inden for vores medlemskab af EU.

- Tusinder af mennesker drukner på vej over Middelhavet. Og mange af de migranter, der kommer til Europa, har slet ikke krav på beskyttelse her. Det er totalt uholdbart. Derfor mener vi, der er behov for et nyt og mere retfærdigt system, siger han.