Coronavirus

Underskuddet for sidste år er langt lavere end frygtet

Finansministeriet regnede en overgang med, at underskuddet ville blive mere end ti gange så stort.

Danmark kommer meget nådigt gennem coronakrisens første år.

Trods lukkede butikker, titusinder af hjemsendte og flere arbejdsløse, ender de offentlige finanser blot med et underskud på 14 milliarder kroner for sidste år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Finansministeriet regnede en overgang med, at underskuddet ville blive mere end ti gange så stort.

Har fejlskudt hjælpepakker og indtægter

Årsagen til, at Danmark lander på et underskud på 14 milliarder kroner trods kæmpe udbetalinger til blandt andet hjælpepakker, er, at der samtidigt er kommet kæmpebeløb ind i statskassen. Blandt andet fra pensionsafkastskat.

Det fortæller cheføkonom i Danske Bank Las Olsen til TV 2.

- Og så er der blevet betalt en masse skat af de udbetalte feriepenge, om end det er penge, som staten lånte videre til folk, som så betalte skat af dem. På den måde går det lidt i ring, men det har også været med til at forbedre saldoen, siger han.

Ifølge Las Olsen har Finansministeriet de sidste knap ti år ramt for lavt i forhold til det faktiske underskud.

- Men det hænger sammen med, at man i maj sidste år havde en forventning om, at de forskellige hjælpepakker blev brugt meget mere, end de rent faktisk blev. Man havde også undervurderet indtægtsposterne, siger han.

Har politikerne været for fedtede med hjælpen til personer, som har været ramt af krisen?

- Det er jo et politisk valg. Jeg tror, alle godt har været klar over, at det kunne lade sig gøre at gøre mere inden for rammerne af ansvarlige offentlige finanser. Men sidste år var der en bekymring omkring, at det store underskud ville give problemer på længere sigt.

Hundredetusindvis har lidt et personligt økonomisk tab

Det betyder dog ikke, at Danmark endegyldigt er ude af krisen.

- De offentlige finanser er også coronaramte i år, så det er ikke forbi endnu. Men det ser meget bedre ud end frygtet, siger Las Olsen.

Helt lavpraktisk har staten udstedt mange obligationer og gældspapirer sidste år, fordi der skulle lånes langt mere end 14 milliarder kroner til at dække virksomhedernes udskudte skat og moms.

Men selvom låntagningen har været betydelig, er der også god plads til det, lyder det fra Danske Banks cheføkonom. Den danske stat er nemlig ekstremt kreditværdig, blandt andet fordi vi har en stor nettoformue som gør, at ingen er bange for at låne penge til os.

- Men der er blevet brugt en masse penge på blandt andet dagpenge og virksomheder. Det skal man lige holde fast i, understreger Las Olsen og tilføjer, at hvis ikke pandemien var kommet, kunne pengene være brugt andre steder, såsom hospitaler eller skattelettelser.

- Og så er der hundredtusindvis af mennesker, som har lidt et personligt økonomisk tab, fordi de er blevet arbejdsløse eller deres virksomhed ikke har tjent det, den skulle. Så der er stadig en kæmpe coronaregning, som skal betales.

Mildt sagt imponerende

Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer kalder nyheden "rigtig god".

- Det er mildt sagt imponerende, at underskuddet på de offentlige finanser ikke er steget mere under coronakrisen i 2020. Underskuddet er i den absolutte småtingsafdeling og viser med al tydelighed, at dansk økonomi generelt er kommet flot igennem coronakrisen, siger han.

Ifølge Tore Stramer, viser tallene, at de offentlige finanser ikke har lidt varig skade som følge af coronakrisen.

- Coronakrisen har på ingen måde efterladt en regning, der skal betales i form af stigende skatter eller et lavere offentligt forbrug, lyder det fra cheføkonomen.