Coronavirus

Lægemiddelstyrelsen undersøger nye bivirkninger ved Pfizer-vaccine: - Det er ikke superalvorligt, siger professor

Lægemiddelstyrelsen understreger, at sammenhængen mellem vaccinen og bivirkningerne endnu ikke er påvist.

Lægemiddelstyrelsen har vurderet tre indberetninger om nye bivirkninger efter vaccination med Pfizer-vaccinen.

Det oplyser styrelsen i et skriftligt svar til TV 2.

- Lægemiddelstyrelsen har – ligesom i andre lande – modtaget indberetninger om perikarditis (hjertehindebetændelse, red.) og myokarditis (hjertemuskelbetændelse, red.) efter vaccination, står der.

Ifølge sundhed.dk er begge tilstande forholdsvis ufarlige og kan gå over af sig selv, selvom symptomerne med brystsmerter og åndenød kan være ubehagelige. I nogle mere alvorlige tilfælde kan det dog kræve behandling.

Det er ikke en superalvorlig bivirkning. Men det er selvfølgelig vigtigt at holde øje med

Camilla Foged, professor i vaccinedesign

Set i andre lande

Styrelsen har vurderet i alt to indberetninger om hjertehindebetændelse. I det ene tilfælde bliver sammenhængen med vaccinen set som “mindre sandsynlig”.

I det andet tilfælde kan det ikke udelukkes, at vaccinen har været en medvirkende årsag, lyder det.

Vender vi blikket mod indberetningen om hjertemuskelbetændelse, oplyser Lægemiddelstyrelsen, at det ikke med sikkerhed kan udelukkes, at vaccinen har været en medvirkende årsag.

Derfor holder Lægemiddelstyrelsen, i samarbejde med Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), også fremover skarpt øje med indberetninger om de to bivirkninger.

Men sammenhængen er endnu ikke påvist, understreger de.

- Der er ikke påvist en årsagssammenhæng mellem vaccinen og perikarditis eller myokarditis, og EMA er ved at undersøge, om der kan være en sådan årsagssammenhæng, skriver styrelsen.

Professor: - Ikke en superalvorlig bivirkning

Det er første gang, at Lægemiddelstyrelsen undersøger indberetninger om bivirkninger med hjertehindebetændelse og hjertemuskelbetændelse. Men det er tidligere set i andre lande.

Derfor er det heller ikke overraskende, at det nu også er kommet til Danmark, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.

Det er ikke overraskende, for det er først nu her, vi er begyndt at vaccinere de unge danskere

Camilla Foged, professor i vaccinedesign

Hun mener dog ikke, at der er stor grund til at være bekymret på nuværende tidspunkt.

- Det er ikke en superalvorlig bivirkning. Men det er selvfølgelig vigtigt at holde øje med, siger hun.

De specifikke bivirkninger ses generelt oftest hos unge mænd. Og det er også her, vi skal finde grunden til, at bivirkningerne først nu viser sig herhjemme.

- Det er ikke overraskende, for det er først nu her, vi er begyndt at vaccinere de unge danskere, siger Camilla Foged.

1.308.583 fuldt vaccinerede

På nuværende tidspunkt har 1.845.236 danskere fået første stik med Pfizer-vaccinen. Af dem er 1.135.201 fuldt vaccineret.

Hos Lægemiddelstyrelsen er der kommet 14.591 indberetninger om formodede bivirkninger med Pfizer-vaccinen. Heraf har styrelsen indtil nu nået at kigge nærmere på 4066 af sagerne, som bliver undersøgt i prioriteret rækkefølge med de alvorligste bivirkninger først.

Ser man på vaccinationer i det hele taget, har 2.248.842 danskere lagt arm til et stik, mens 1.308.583 personer er færdigvaccineret i landet. Det svarer til 22,4 procent af befolkningen.