Coronavirus

Eksperter anbefaler flere værktøjer til lokal nedlukning i kommuner

I Københavns Kommune er man bekymret for smitteudviklingen i sommermånederne og byder muligheden for lokale nedlukninger velkommen.

De næste to uger må festglade aalborgensere aflyse alle planer om en vild aften "i gaden".

Folketingets Epidemiudvalg har nemlig besluttet at lukke barerne i og værtshusene i og omkring Jomfru Ane Gade i 14 dage som følge af stor smittespredning i området.

Det tiltag er en optimal løsning for lokal nedlukning, som man bør tage i brug i flere kommuner fremover, mener flere eksperter.

- I Aalborg er der ingen tvivl om, hvor smitten opstår, så det er den rette strategi i det tilfælde, siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi.

Det er første gang, en kommune har fået beføjelser til at foretage en lokal nedlukning af nattelivet og andre corona-hotspots.

Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), bakker op om metoden - hun så gerne, at Københavns Kommune får samme beføjelser som i Aalborg.

- Det er vigtigt for os, at vi får beføjelser til at lukke andet end skoler og kulturinstitutioner. Det handler for os om at undgå en større nedlukning. Hvis det skal lade sig gøre, er vi nødt til at sætte målrettet ind der, hvor smitten spreder sig, siger hun.

Ekspert: -Skånsom måde at holde epidemien i bero

I København Kommune har man tidligere været underlagt sognenedlukninger, men Sisse Marie Weller mener, at der er behov for yderligere værktøjer, hvis man skal lykkes med at undgå større nedlukninger af storbyen i løbet af sommeren.

- Vi ved, hvor smitten er drivende i København, men lige nu er det kun institutioner, skoler og kulturtilbud, der bliver ramt under en eventuel sognenedlukning, og det er ikke nok. Derfor er det vigtigt, at vi får en bredere palette til nedlukning, siger hun.

Den holdning bakkes op af lektor i matematisk epidemiologi, Viggo Andreasen, der ser en stor fidus i tiltaget, man har taget i brug i Aalborg.

- Jo mere, vi kan rette nedlukningerne mod de områder, hvor mange mennesker mødes, og i den aldersgruppe virus spreder sig i, jo bedre, siger han.

Det vil ifølge lektoren være "den mest skånsomme måde at holde epidemien i bero i løbet af de kommende måneder".

I Københavns Kommune er man bekymret for smitteudviklingen i sommermånederne og byder muligheden for lokale nedlukninger velkommen.

Kan blive et effektivt værktøj i sommermånederne

For nuværende er nedlukningsmodellen opdelt i to spor med automatiske regler for kommunal nedlukning og tilsvarende på sogneniveau.

Kommuner skal automatisk lukke, når de har 300 eller flere smittede per 100.000 indbyggere over syv dage. Samtidig skal der være flere end 20 smittetilfælde i alt de seneste syv dage.

SÅDAN BLIVER ET SOGN AUTOMATISK LUKKET NED

Hvis et sogn over opfylder alle disse tre kriterier, bliver det automatisk lukket ned:

• Mindst 500 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.

• Mindst 20 smittede personer de seneste syv dage.

• Positivprocent på mindst 2,5 procent de seneste syv dage.

Kilde: Sundhedsministeriet

Københavns Kommune har i øjeblikket en testjusteret incidens på 158 og er derfor ikke umiddelbart i fare for automatisk nedlukning.

Alligevel mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, at man bør give kommunerne ekstra beføjelser til lokale nedlukninger frem mod sommeren.

- Det her er noget, vi skal benytte os af som sidste udvej, hvis vi ender i en situation, hvor vi er på randen af nedlukning. Hvis det kan resultere i, at man undgår en kommunal nedlukning, så synes jeg, det er værd at forsøge, siger hun.

Borgmester i Aalborg er tilfreds med lokal nedluking

Epidemiudvalgets beslutning kommer på baggrund af epidemikommissionens anbefaling om ekstraordinært at lukke kommercielle aktiviteter som en del af en automatisk nedlukning.

Thomas Kastrup-Larsen(S), der er borgmester i Aalborg, er godt tilfreds med beslutningen.

- Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at 60 procent af den nye smitte i Aalborg kan henføres til Jomfru Ane Gade, som er et særligt sted, hvor folk går fra bar til bar og kommer hinanden rigtig meget ved.