Coronavirus

Danmark sender 358.000 doser droppet vaccine til Kenya

Lige nu står der over en halv million vaccinedoser fra AstraZeneca i et køleskab på Amager, der udløber inden for tre måneder.

358.000 doser af Astrazenecas vaccine mod coronavirus er snart på vej fra Danmark til Kenya.

I et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Unicef vil regeringen sende nogle af de vacciner, som lige nu står og samler støv herhjemme, mod det østafrikanske land.

Det fremgår af en aftale, som Danmark netop har indgået med Kenya, skriver Jyllands-Posten.

Og det glæder udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

- Det er en rigtig god dag, fordi nu har vi mulighed for gennem det tætte samarbejde, Danmark og Kenya har haft gennem årtier, at hjælpe dem – og de har brug for dem, siger han til avisen.

Udløbsdato nærmer sig

Vaccinen fra AstraZeneca er blevet taget ud af det danske vaccinationsprogram, fordi Sundhedsstyrelsen har vurderet, at risikoen ved at give den er større end fordelene.

Og lige nu står der over en halv million AstraZeneca-vaccinedoser i et køleskab på Amager, der udløber inden for tre måneder.

Doser, hvoraf nogle nu skal på en lang rejse mod Kenya, så de kan bruges, før de bliver for gamle.

Egentlig er det normalt den internationale alliance COVAX under verdenssundhedsorganisationen WHO, der står for at fordele vaccinerne til tredjeverdenslande.

Men når først doserne har nået Danmark, er de dømt ude af det program. COVAX vil - for at sikre sikkerhed og logistik - kun levere direkte fra den enkelte producent til modtagerlandet.

Derfor har det været nødvendigt for regeringen at gå alternative veje for at få tømt ud i køleskabene i landet.

De droppede vacciner

Danmark har pt. modtaget 528.400 doser AstraZeneca-doser.

59.300 af dem har udløbsdato 30. juni, 358.700 udløber 31. juli og 110.400 doser holder til 31. august. 

Der står lige nu 233.850 Johnson & Johnson-vacciner på lager - de er langtidsholdbare og udløber i 2023.

Der er indtil videre udleveret 10.500 vaccinedoser - langt størstedelen Johnson & Johnson - gennem den frivillige tilvalgsordning.

Kilde: SSI

Vacciner strømmer til Danmark

Der kan dog hurtigt blive fyldt op på de kølige hylder igen. Der er nemlig fortsat en strøm af droppede vacciner, som sendes ind over den danske grænse.

Danmark modtager stadig leverancer fra både Johnson & Johnson og AstraZeneca, selvom begge vacciner er taget ud af vaccinationsprogrammet.

Og det er problematisk, lød det tidligere torsdag fra Flemming Konradsen, der er ekspert i global sundhed på Københavns Universitet.

- Groft sagt, så giver det ingen mening, at de her vacciner skal ind over Amager, siger han med henvisning til blandt andet COVAX-samarbejdet.

Det bugnende og voksende danske vaccinelager har da også tidligere fået flere politikere til at reagere.

Derfor bad et politisk flertal bestående af SF, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten tirsdag regeringen om at “finde konkrete løsninger med enkelte lande i den tredje verden”.

Et tiltag, som regeringen nu har taget første skridt imod.