Dagens overblik: Gratis EM-billetter kunne være gået til fans - i stedet gik de til politikerne

EU kritiserer danske planer om asylcentre. En yderst usædvanlig koalition i Israel. Og så fortsætter antallet af ubrugte vacciner med at stige.

Et borgerforslag om at stille statsminister Mette Frederiksen (S) for en rigsret efter beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned blev torsdag endeligt nedstemt i Folketinget.

Statsministeren slipper altså med den allerede bredt vedtagne granskning, der skal undersøge sagen om minkaflivningerne til bunds.

Men der er ikke kun godt nyt for regeringen i dag. EU og FN er nemlig ikke imponerede over Danmark.

Velkommen til dagens overblik.

Ingen danske asylcentre i udlandet

EU-Kommissionen kritiserer i meget skarpe vendinger, at Folketinget netop har vedtaget en lov, der på sigt skal muliggøre modtagecentre for asylansøgere i tredjelande. Og kommissionen afviser blankt, at det skulle kunne lade sig gøre under de nuværende EU-regler.

Foruden politiske modstandere og EU-Kommissionen har også FN kritiseret forslaget i skarpe vendinger og opfordret Danmark til at droppe det.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere oplyst, at regeringen taler med fem til ti lande om, hvorvidt de vil huse et sådan center og afviser, at Danmark ville bryde sine internationale forpligtelser. Det lader både EU og FN dog til at være stærkt uenige i.

Politikere til EM

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, har givet byrådspolitikerne i Københavns Borgerrepræsentation omkring 90 billetter fordelt til Danmarks tre landskampe i Parken samt den ottendedelsfinale, der spilles på nationalstadionet.

Det sker, samtidig med at tusindvis af danske roligans har fået revet deres EM-billetter itu og misser de historiske landskampe på grund af coronarestriktioner.

Men ikke alt er sort for de danske fans, for Venstre vil undersøge muligheden for at få endnu flere færdigvaccinerede danskere i nationalarenaen. Med den nuværende genåbningsaftale må 15.900 tage plads til de fire kampe. Der er plads til 38.000 i Parken.

Lokal kommunal nedlukning

For første gang fik en kommune beføjelser til at foretage en lokal nedlukning af nattelivet og coronahotspots, da Aalborg Kommune onsdag lukkede Jomfru Ane Gade ned de næste to uger.

Men det bør ikke være sidste gang, mener flere eksperter, der konstaterer, at det vil være "den mest skånsomme måde at holde epidemien i bero i løbet af de kommende måneder".

I Københavns Kommune ønsker politikerne sig de samme beføjelser, så de fremover kan skride ind, hvor behovet er og slippe for de store nedlukninger.

Netanyahu færdig som regeringsleder

I Israel er premierminister Benjamin Netanyahu færdig som regeringsleder, efter at en række partier udenom Netanyahus Likud-parti har indgået en regeringsaftale. Premierministerposten går i første omgang til Naftali Bennett fra det lille højrefløjsparti Yamina.

Otte partier fra højre til venstre og ovenikøbet et arabisk parti er gået sammen i en skrøbelig koalition. De er uenige om stort set alt, hvad der vedrører israelsk politik. Det eneste, de er enige om, er, at Netanyahu skal gå af efter 12 år ved magten

Ifølge mellemøstkorrespondent Allan Sørensen er det både Benjamin Netanyahus måde at styre landet på, hans personlighed og så det faktum, at han er hovedperson i tre retssager om korruption, der har bragt dem sammen.

700.000 ubrugte vacciner på køl

Lige nu står der 762.250 vaccinedoser fra Johnson & Johnson og AstraZeneca i Statens Serum Instituts køleskabe på Amager. Begge vacciner er ude af det danske vaccinationsprogram, fordi Sundhedsstyrelsen har vurderet, at risikoen ved at give dem er større end fordelene.

Alligevel stiger antallet af vaccinerne stødt, fordi Danmark fortsat modtager leverancer fra de to producenter. Og de mange ubrugte vacciner kan ikke sendes videre til Covax-programmet, der sikrer vacciner til fattige lande.

Det skyldes både logistiske udfordringer og tillid, men også at vaccinerne kommer med en udløbsdato. For de mange danske vacciner gælder det eksempelvis, at næsten 420.000 AstraZeneca-doser bliver for gamle i juli, og ved udgangen af august er antallet næsten 530.000.

***

Det var dagens overblik på en solskinsdag fyldt med positive følelser. I hvert fald viser en europæisk undersøgelse, at danskerne er de mest håbefulde borgere i Europa. Og det er vel ikke så dårligt.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.