Coronavirus

Mens nogle teenagere bliver vaccineret, venter flere 50-årige på deres første stik

Der findes en simpel forklaring på de regionale forskelle i vaccinationskalenderen.

Onsdag eftermiddag blev det Villads Skytte Søgaards tur.

I vaccinationscenteret ved Bella Centeret i København fik den 18-årige 3.g-elev sit første stik i overarmen.

I køen blev han ledsaget af flere jævnaldrende fra årgangene 2002-2005. Dermed står aldersgennemsnittet i den københavnske kø i stærk kontrast til køen ved vaccinationscenteret på Håndværkervej i Aalborg.

Her venter langt de fleste i målgruppen 50-54 år nemlig stadig på, at det bliver deres tur.

Og den situation får Villads Skytte Søgaard til at føle sig som en heldig mand.

- Det får én til at føle sig meget heldig og privilegeret, at vi får det her stik før andre mennesker. Det er lidt synd for dem, for de kan risikere et lidt længere sygdomsforløb, end vi kan, lyder det fra gymnasieeleven.

Villads Skytte Søgaard glæder sig over sin vaccination, som falder kort inden, han kan sætte studenterhuen på hovedet.

Men nordjyderne, som TV 2 NORD mødte ved centeret i Aalborg, tager dog situationen med ophøjet ro.

- Vi behøves ikke at følges ad. Vi er altid lidt bagud herovre alligevel, siger nordjyden Anni Jespersen og griner, da TV 2 NORD spørger, om hun synes, at det er retfærdigt, at unge mennesker i den anden ende af landet får deres stik, før mange af hendes jævnaldrende.

Anni Jespersen synes ikke, at det er noget problem, at nogle unge københavnere har fået vaccinestikket før hende.

I gruppen af 50-54-årige i Region Hovedstaden er de fleste så småt ved at have fået deres første stik, mens det blot gælder for 17,8 procent i samme målgruppe i Region Nordjylland.

Flere ældre mennesker i Nordjylland

I den danske vaccineplan følger de 16-19-årige lige efter de 50-54-årige. Forklaringen på, hvorfor nogle af teenagerne nu har overhalet deres forældres generation, er egentlig simpel.

De danske vaccinedoser er blevet fordelt ligeligt ud mellem de fem regioner i forhold til befolkningsstørrelsen.

Da der relativt set bor flere mennesker over 50 år i Region Nordjylland end i Region Hovedstaden, er nogle af de unge sjællændere kommet før i vaccinationsrækken end nogle af nordjyderne i 50'erne.

Det er ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra de danske sundhedsmyndigheder på, om de mener, at man burde omfordele vaccinerne, så aldersforskellene blev udlignet.

Men professor og sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet mener ikke, det ville være en god idé.

- Det kan og skal Sundhedsstyrelsen ikke blande sig i. De har fordelt vaccinerne ’retfærdigt’ mellem regionerne og udsendt retningslinjer, siger han til TV 2.

Han tror dog ikke, at det ville forsinke det samlede vaccinationsprogram, hvis Sundhedsstyrelsen gik ned og detailstyrede uddelingen af vacciner.

- Men det ville være spild af administrative ressourcer. Det ville være meget, meget svært, siger sundhedsøkonomen.

Regionale forskelle

Selvom den nordjyske vaccinekø endnu ikke er nået til regionens teenagere, halter Region Nordjylland ikke efter i det samlede antal vaccinationer.

Mens en anelse flere fra Region Hovedstaden har fået første stik, er flere nordjyder færdigvaccinerede. Alle danskere over 50 har modtaget en vaccineinvitation.

I København glæder 18-årige Villads Skytte Søgaard sig over at have fået første stik, inden sommeren står for døren.

- Så bliver min studentertid lidt reddet, når jeg ikke skal testes hele tiden. Det er virkelig fedt, at alle mine klassekammerater også kan være klar til studentertiden, siger han.

Og i Aalborg er humøret også højt hos Anni Jespersen.

- Det er rigtigt dejligt, at det blev min tur. For første gang, kan man glæde sig over, at man er gammel nok. Og jeg glæder mig til den frihed, det giver.

Flest unge er smittede

Lige nu spredes smitten i Danmark primært blandt unge mennesker.

De 20-29-årige står for den største del af smittespredningen, mens de 10-19-årige tegner sig for den næststørste andel.

Ser man på, hvilke aldersgrupper der gennem pandemien har været hårdest ramt, tipper aldersvægten dog modsat. Her har personer over 50 år haft væsentlig større sandsynlighed for at måttet indlægges, hvis de blev smittet med coronavirussen.