Coronavirus

Vaccinationer rykket to uger, oplyser styrelse

Alle skulle have været vaccineret i slutningen af juni, men Danmark får 1,2 millioner færre Moderna-doser de næste to måneder.

Alle danskere er ifølge den danske vaccinationskalender nu først vaccineret ved udgangen af uge 36 - den første uge i september.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen, der har rykket vaccinationskalenderen med to uger på grund af færre vaccineleverancer.

- Det ærgrer mig selvfølgelig, at vi ikke får alle de vacciner, vi havde forventet, så særligt de unge må vente et par uger med at modtage en invitation til vaccinationstilbuddet, oplyser Helene Bilsted Probst, der er vicedirektør for Sundhedsstyrelsen.

Forsinkelsen betyder, at målgruppe 10d/1 og 10d/2 først kan få det første vaccinestik en uge senere end ellers planlagt.

Målgruppe 10d/3 og 10d/4 kan ifølge den nuværende kalender få deres første stik to uger senere end tidligere meldt ud.

Hvis du ikke kan huske din målgruppe, kan du her se, hvornår du skal vaccineres:

  • 10d/1: De 16-19-årige og de 45-49-årige
  • 10d/2: De 20-24-årige og 40-44-årige
  • 10d/3: De 25-29-årige og de 35-39-årige
  • 10d/4: De 30-34-årige

Får 1,2 millioner færre doser i juli og august

Ifølge Sundhedsstyrelsen forventer Moderna ifølge den seneste leveringsplan at sende væsentlig færre doser i juli og august - faktisk er der tale om mere end 1,2 millioner færre doser, fremgår det.

Derudover er vaccinen fra Curevac endnu ikke blevet godkendt til brug i Danmark, og det er først forventningen, at den kan blive en del af vaccinationsprogrammet fra juli.

I den første vaccinationskalender fra 8. januar fremgik det, at alle danskere ville være vaccineret i slutningen af juni. Dermed har forsinkelser i leverancer, tilsidesatte vacciner og vacciner, der ikke er blevet godkendt som forventet, betydet en forsinkelse på over to måneder.

Alligevel vil cirka 75 procent af befolkningen ifølge styrelsen alligevel være blevet vaccineret efter juli måned.

- Og vi forventer derfor ikke, at der herefter kan opstå yderligere væsentlige forsinkelser til vaccinationsplanen, fremgår det i pressemeddelelsen.

Nu er der næsten syv doser i hvert glas

Der er dog også lidt gode nyheder fra de danske sundhedsmyndigheder. For selvom der er færre doser og vacciner at tage af, så får regionerne endnu mere ud af hætteglassene med vaccinen fra Pfizer.

Årsagen er en bedre metode til at trække vaccine op af hætteglassene på, og at det nu er muligt at udnytte restvaccine fra hætteglassene.

Det betyder, at der i gennemsnit er nok til næsten syv doser per hætteglas i forhold til de fem doser, som Pfizer oprindeligt meddelte, at der var i hvert glas. Det svarer til 14-17 procent flere doser, oplyser Sundhedsstyrelsen.