Coronavirus

Sundhedsstyrelsen regner med at vaccinere 260.000 med vaccine, der endnu ikke er godkendt

Ifølge analysevirksomhed er det mere realistisk, at alle har fået deres vacciner i midt oktober end september, som Sundhedsstyrelsen forventer.

Vaccinationskalenderne er endnu engang blevet rykket, så man nu forventer, at alle i Danmark, der ønsker det, er færdigvaccinerede 12. september.

Ifølge et notat, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort i forbindelse med den nye vaccinekalender, kommer CureVac-doserne til at spille en nøglerolle i de næste måneders vaccineudrulning.

I notatet kan man læse, at vaccinen skal bruges 13 uger over juli, august og september. Styrelsen vurderer, at der vil komme mellem 40.000 og 70.000 doser per uge, og at den derfor skal bruges til at vaccinere mindst 260.000 mennesker i perioden.

Ikke klar til brug

Der er bare ét problem. CureVac-vaccinen er ikke godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) endnu, og dermed er den ikke klar til brug. Det ventes dog, at de søger godkendelsen i løbet af juni.

Ifølge Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, er CureVac-vaccinen ikke sendt til godkendelse endnu. En proces, der tager tre-fire uger, fra når ansøgningen er sendt.

- Jeg kan ikke sige på nuværende tidspunkt, hvornår den kan komme i brug. Men det er hele tiden noget, vi løbende får ny information om, siger hun til TV 2.

- Der kan blive tale om, at den kommer i juli måned, men det er stadig usikkert.

I forhold til den forrige vaccinationskalender har man i den nye justeret prognosen for CureVac-vaccinen, så man ikke længere forventer, at den kan tages i brug i juni.

Regner med at vaccinere minimum 260.000 danskere

Prognosen for de tre næste måneder – juli, august og september – er ligeledes blevet justeret ned, så den nu hedder mellem 40.000 og 70.000 doser om måneden i stedet for de 95.000 doser om ugen, som man hidtil har regnet med.

Tager man minimummet af forventede doser i den netop opdaterede vaccinationskalender, betyder det, at 260.000 personer står til at skulle vaccineres med en vaccine, der ikke er godkendt endnu.

Helene Probst siger, at der er forsinkelser på både Moderna og CureVac, men at man modtager flere Pfizer-vacciner i juni måned end hidtil antaget, og at man kan trække flere vacciner ud af glassene, end der er kalkuleret med.

- Vi er superærgerlige over den her forsinkelse, der er i vaccinationskalenderen, og det er jo ikke den første, og det kan også godt være, der kommer yderligere forsinkelser. Vi forsøger at være så åbne som muligt og lægge den viden frem, vi har, siger hun til TV 2.

Analysefirma: 12. september er urealistisk

Ifølge Rasmus Bech Hansen, direktør i analysevirksomheden Airfinity, som formidler fakta og analyser om coronavacciner, rykker de 40.000 doser om ugen ikke det store i forhold til vaccinationskalenderen.

Han er dog mindre optimistisk end Sundhedsstyrelsen, når det drejer sig om den forventede dato for, hvornår alle danskere, der ønsker det, er færdigvaccineret.

- Hvis man regner AstraZeneca og Johnson & Johnson fra, er det mere realistisk, at alle har fået deres vacciner i midt oktober, siger han til TV 2.

Ifølge Rasmus Bech Hansen er Sundhedsstyrelsens prognose, der senest hedder 12. september, realistisk, hvis man inddrager de to droppede vacciner, som regeringen har bedt Sundhedsstyrelsen om at genoverveje.

Han mener ikke, at det er realistisk, at CureVac bliver klar og godkendt af EMA i juli – men regner med, at den begynder at rulle ud i august eller september.

- Det kan tage længere tid at opnå godkendelse, end de tre-fire uger, der hidtil er blevet talt om. De skal først have al data klar, og så skal myndighederne godkende det.

Han fortæller desuden, at produktionsdelen skal være helt oppe at køre, før vaccinerne kan blive godkendt.

Ingen garantier

Helene Probst afviser, at Sundhedsstyrelsen har været for optimistisk med sin kalender. Og hun kan heller ikke levere garanti for, at den sidste forsinkelse har ramt det danske vaccinationsprogram.

- Der kan komme yderligere forsinkelser, det kan jeg ikke afvise. Sådan er det med vaccineproduktion, siger Helene Probst, der sammen med Sundhedsstyrelsen er blevet anmodet af regeringen om at revurdere de droppede vacciner fra henholdsvis Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Sundhedsstyrelsen forventer på nuværende tidspunkt, at 75 procent af befolkningen er vaccineret i udgangen af juli.