Coronavirus

Regeringsønske undrer formand for lægeorganisation

Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff mener, at kritikken rammer forbi målet. 

Regeringen har bedt Sundhedsstyrelsen om at revurdere, om vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca skal tilbage i det danske vaccinationsprogram.

Den udmelding undrer formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Anders Beich.

- Det svarer til, at regeringen går ud og beder politiet om at holde øje med, at bilisterne i Danmark ikke kører for hurtigt, siger han.

Sundhedsstyrelsen vurderer ifølge formanden helt af sig selv, hvilke vacciner der passer til de omstændigheder og den kontekst, Danmark befinder sig i.

Det er helt naturligt, at Sundhedsstyrelsen genovervejer den her vurdering i den situation, vi befinder os i

Rasmus Horn Langhoff (S), sundhedsordfører

Udmeldingen lægger ifølge Anders Beich et unødigt politisk pres på Sundhedsstyrelsen og de øvrige rådgivende organer, der traf beslutningen om at tage de to vacciner ud af vaccinationsprogrammet.

- Der sker en magtkamp mellem politikere og styrelse, og man skal lade styrelsen om at lave sig arbejde uden indblanding, siger Anders Beich.

De to vacciner blev fjernet fra det danske vaccinationsprogram af frygt for de alvorlige bivirkninger, der i sjældne tilfælde kan føre til sygdommen VITT, der giver blodpropper.

Forudsætning ikke på plads

Sundhedsstyrelsens beslutning om at tilsidesætte de to vacciner i vaccinationsprogrammet er ikke mejslet i sten.

Det er ellers et indtryk, man ifølge Anders Beich nemt kan få, når regeringen går ud og beder styrelsen om at genoverveje sin beslutning.

Hvis Danmark kommer ind ind i en kritisk periode og ser frem til en ny bølge af smittede, så er det en helt anden snak, men der er vi slet ikke, mener han.

- Den dag, at nytten overstiger den potentielle skadevirkning ved vacciner, så skal man selvfølgelig bruge dem. Det er den afvejning, der skal til, men den sker helt af sig selv, siger han.

Skulle det ske, har han fuld tiltro til, at Sundhedsstyrelsen laver de vurderinger og anbefalinger, der skal til uden politisk indblanding.

Socialdemokratiet: - Helt naturlig udvikling

Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff mener, at kritikken skyder forbi målet.

Ønsket om at få Sundhedsstyrelsen til at genoverveje vaccine-brugen kommer ifølge sundhedsordføreren på baggrund af, at man har fået et markant større datagrundlag for særligt Johnson & Johnson-vaccinen.

Samtidig er vaccinekalenderen blevet udskudt med 14 dage grundet forsinkelse på vaccineleverancer fra Moderna.

- Det er helt naturligt, at vi genbesøger den her beslutning i takt med, at vi får mere data og med vaccinekalenderens udskydning in mente, siger han til TV 2.

- Vi ønsker blot, at man genbesøger mulighederne, og det er jo i sidste ende ene og alene Sundhedsstyrelsen, der træffer en beslutning. Der er ikke noget politisk pres forbundet med det her.

Anders Beich er dog uforstående for den begrundelse.

Han mener, at Danmark befinder sig i fordelagtig situation, og at en forskydning i vaccinationskalenderen på 14 dage og en "endnu uklar ny mængde data" ikke bør ændre på tilgangen og risikovurderingen af de to vacciner.

- Der sidder jo en ekspertgruppe, som jeg i øvrigt selv deltager i, som med jævne mellemrum bliver indkaldt lige så snart, der kommer nyt om både bivirkninger, virkninger og ændrede forudsætninger, siger han.

Lægeforening afventer ny vurdering

På trods af regeringens udmelding, har Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, svært ved at forestille sig AstraZeneca-vaccinen blive en del af det danske vaccinationsprogram.

- Der foreligger allerede en del data, der taler imod denne vaccine, så jeg har meget svært ved at se den blive en del af det danske vaccinationsprogram, siger formand Camilla Rathcke til TV 2.

Det mener hun ikke mindst i lyset af, at den danske epidemikontrol på nuværende tidspunkt er så velfungerende, at det ikke vil give mening, at bruge AstraZeneca igen

- I forhold til Johnson & Johnson-vaccinen er jeg spændt på, hvad det "nye datagrundlag" egentlig består af. Vi må afvente og se, hvad Sundhedsstyrelsen vurderer, og vi lytter selvfølgelig til den beslutning, når det kommer dertil, siger hun.

"Absurd døds-lotteri"

Både Johnson & Johnsons og AstraZenecas vacciner er blevet taget i brug i den frivillige vaccineordning, der begyndte 23. maj.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, har tidligere forholdt sig kritisk til den frivillige vaccinationsordning med vaccinerne.

9. maj omtalte han i et tweet ordningen som et "absurd døds-lotteri".

- Absurd døds-lotteri: det bliver svært at finde læger, som vil medvirke til at anbefale en vaccination, hvor ingen reddes fra covid-død, mens et antal kommer til at dø af bivirkning, skrev han.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra PLO på, at regeringen nu beder Sundhedsstyrelsen at genoverveje vaccination med AstraZeneca og Johnson & Johnson som en del af vaccinationsprogrammet.

PLO har dog ikke ønsket at stille op til interview. Dog oplyses det, at PLO "naturligvis følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger".