Coronavirus

Politisk flertal for hurtigt at forære ubrugte vacciner væk

500.000 doser Astrazeneca-vacciner bliver i løbet af sommeren for gamle og risikerer at gå til spilde.

I løbet af de kommende måneder udløber holdbarheden på over en halv mio. doser af coronavaccinen fra Astrazeneca, som i øjeblikket ikke er en del af det danske vaccinationsprogram.

Det får nu politikere fra både rød og blå side af Folketinget til at kræve, at regeringen finder en løsning, så de ubrugte vacciner ikke skal kasseres, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

- Det er et skrækscenarie, hvis vi bliver nødt til at kassere godkendte vacciner, som kunne komme ud at arbejde – måske som led i ulandsbistand, siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund,

Han har derfor bedt regeringen finde konkrete løsninger med enkelte lande i den tredje verden.

Støtte i blå blok

Den model får opbakning fra SF, De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

- Ingen vacciner må gå til spilde, og hvis de er ved at blive for gamle, så skal de afsted, lyder det fra Per Larsen (K).

Normalt er det Covax under Verdenssundhedsorganisationen WHO, som fordeler vacciner til Afrika, men organisationen distribuerer alene doser, der kan sendes direkte fra producenten til modtagerlandet – ikke vacciner, som har været en tur omkring eksempelvis Danmark.

I en mail skriver udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, at regeringen allerede er i gang med at kigge på sagen:

- Vi har i Danmark et lager af vacciner, som udløber – og det er klart, at vi gerne ser, at de bliver anvendt inden udløbsdatoen. Vi ser i øjeblikket på mulighederne for at donere dem til lande, der har større behov end os.

Professor i global sundhed på Københavns Universitet Flemming Konradsen advarer dog mod at give vaccinerne uden om Covax:

- Jeg har forståelse for, at man ikke ønsker, at vaccinerne går til spilde. Men hvis landene giver dem enkeltvist og uden en samlet koordination, risikerer de at nå for sent frem, så de fattige lande slet ikke når at få dem ud til deres borgere, inden de udløber. Tidligere har vi desværre set, at de bliver destrueret.