Coronavirus

Ny vurdering af skrottede vacciner kan være klar om to uger

Sammenlagt er vaccinationsudrulningen blevet udskudt med samlet ti uger siden første udmelding i begyndelsen af januar.

Sundhedsstyrelsen forventer at have en ny vurdering af AstraZeneca og Johnson & Johnson-vaccinerne klar om to uger, i uge 24.

Det oplyser vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst til TV 2.

Det sker, efter sundhedsminister Magnus Heunicke mandag oplyste, at han og regeringen vil have lavet en ny vurdering af de to vacciner i det danske vaccinationsprogram.

Ifølge sundhedsministeren sker den anmodning, efter at der er kommet nye data for mængden af bivirkinger.

Og det erklærer Sundhedsstyrelsen sig nu parat til.

- Det er helt naturligt at kigge på. Nu får vi et opdateret datagrundlag på de alvorlige bivirkninger, og hvordan epidemien ser ud. Vi tager en fornyet vurdering på det grundlag, siger Helene Probst.

Færdig vaccinerede i efteråret

Tidligere tirsdag sendte Sundhedsstyrelsen den opdaterede vaccinationskalender ud.

Her kan man læse, at styrelsen nu forventer, at alle i Danmark er færdigvaccinerede 12. september. Det er omkring to uger senere end den seneste prognose.

Allerede mandag oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at vaccinekalenderen kunne forventes udskudt med et par uger.

Tyske vacciner mangler godkendelse

Den seneste udskydelse skyldes, at de danske sundhedsmyndigheder nu forventer at få de første vacciner fra den tyske producent CureVac i juli mod tidligere juni.

CureVac har endnu ikke søgt om godkendelse i Europa, men ventes at gøre det i løbet af måneden.

Derudover kommer der ikke så mange Moderna-vacciner, som først var antaget.

Der har været en række udskydelser af vaccineplanen. Oprindeligt var forventningen i januar, at alle kunne være færdigvaccinerede 27. juni, men siden er datoen blevet skubbet mange gange.

Sammenlagt udskudt 10 uger

Sammenlagt er vaccinationsudrulningen blevet udskudt med samlet ti uger siden første udmelding fra myndighederne i begyndelsen af januar.

Det skyldes, at der ikke er kommet så mange vacciner som ventet, og fordi Sundhedsstyrelsen besluttede at skrinlægge både AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinen fra vaccinationsprogrammet.

Hos Sundhedsstyrelsen ærgrer vicedirektør Helene Probst sig over, at der er kommet en ny forsinkelse i vaccineplanen.

- Når man ser på vaccinationskalenderen, kan man se, hvad der allerede er blevet leveret, og hvad der er i vente for den kommende måned. Kommer man længere ud i fremtiden, bliver det straks mere usikkert, siger hun til TV 2.

Ingen garantier

Hun afviser, at Sundhedsstyrelsen har været for optimistisk med sin kalender. Og kan heller ikke levere garanti for, at den sidste forsinkelse har ramt det danske vaccinationsprogram.

- Der kan komme yderligere forsinkelser, det kan jeg ikke afvise. Sådan er det med vaccineproduktion, siger Hele Probst, der sammen med Sundhedsstyrelsen er blevet anmodet af regeringen om at revurdere de droppede vacciner fra henholdsvis Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Sundhedsstyrelsen forventer på nuværende tidspunkt, at 75 procent af befolkningen er vaccineret i udgangen af juli.

Derfor ventes der derfra ikke at kunne komme væsentlige forsinkelser af vaccineplanen.