Coronavirus

Hvis Danmark gør som store europæiske lande, er det meningsløst at bruge Johnson-vaccine, siger eksperter

Flere partier på Christiansborg erkender, at danskerne ikke nødvendigvis bliver hurtigere vaccineret, selvom Johnson & Johnson-vaccinen tages tilbage.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste mandag, at han har bedt Sundhedsstyrelsen revurdere beslutningen om at tage vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca ud af massevaccinationsprogrammet.

Men det vil sandsynligvis være nyttesløst at gøre brug af de to droppede vacciner igen.

Sådan lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet.

Hvis Sundhedsstyrelsen beslutter at tage en eller begge vacciner tilbage, vil de ifølge ham formentlig komme frem til samme konklusion som en række andre europæiske lande, nemlig at Johnson & Johnson og AstraZeneca-vaccinen kun kan anbefales til den ældre del af befolkningen. Og den gruppe er allerede vaccineret i Danmark.

- Så vil man have en vaccine, som er godkendt og en del af programmet, men som ingen kan få glæde af. Det er til ingen nytte, siger han til TV 2.

Aldersrestriktioner i Europæiske lande

Det er knap en måned siden, at Sundhedsstyrelsen besluttede at fjerne Johnson & Johnson-vaccinen fra det danske vaccinationsprogram efter mistanke om sjældne, men alvorlige bivirkninger i form af blodpropper.

En række andre lande er fortsat med at vaccinere deres befolkning med vaccinen, og Magnus Heunicke vil nu have Sundhedsstyrelsen til at bruge den data til at vurdere, om Danmarks beslutning fortsat er korrekt.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen vil konklusionen formentlig være, at der er lavere risiko for blodpropper end først antaget, men at det fortsat er den yngre befolkning, som er i risikogruppen.

Han anser det derfor som sandsynligt, at der vil blive indført aldersrestriktioner, ligesom tilfældet er i en række andre europæiske lande.

I Italien gives vaccinen eksempelvis kun til personer over 60 år, i Frankrig til personer over 55 år og i Portugal og Irland er grænsen 50 år. Det skyldes, at det primært er yngre kvinder, som har været ramt af blodpropper efter stik med Johnson & Johnson-vaccinen.

I USA var vaccinen på pause i en periode, men siden 24. april er den igen blevet udrullet til alle over 18 år, ligesom EMA, Det Europæiske Lægemiddelagentur fortsat anbefaler vaccinen til alle over 18 år.

Lille samfundsgevinst

Camilla Foged, Professor i Vaccine Design and Delivery, Institut for Farmaci ved Københavns Universitet tror ligesom Jan Pravsgaard, at der vil være aldersrestriktioner, hvis vaccinen skal benyttes igen.

Og i så fald vil den ikke være til megen nytte, da vi er begyndt at vaccinere personer under 50 år.

- Hvis vi får en aldersrestriktion på eksempelvis 40 år, så er der ikke mange tilbage at vaccinere. Derfor er samfundsgevinsten ikke særlig stor, siger Camilla Foged til TV 2.

Jan Pravsgaard Christensen er enig og argumenterer med, at alle over 50 år alligevel er færdigvaccineret i starten af juli ifølge vaccinationskalenderen.

Han mener, at Sundhedsstyrelsen skal gå helt ned i detaljer og vurdere risikoen både på køn og i aldersintervaller af maksimalt fem-ti år, hvis det skal være brugbart.

Det vil i så fald være en meget anderledes løsning end andre europæiske lande, der ikke skelner mellem mænd og kvinder.

- Det ærgrer mig grænseløst

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for de radikale tror heller ikke, at det vil få den store effekt at tage Johnson & Johnson-vaccinen med i det officielle program igen, hvis der skal være aldersrestriktioner.

- Jeg har svært ved at se, at det får nogen praktisk betydning. Vi har vaccineret stort set alle over 50 år, og jo længere tid, der går, desto mindre relevant bliver det at genintroducere den i vaccinationsprogrammet, siger han til TV 2.

Samme holdning har Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, men det ærgrer ham.

- Det er jo ikke sikkert, at det får den store effekt, og det er ærgerligt. For det er klart og tydeligt, at Danmark er et af de lande, hvor vi bliver sidst færdigvaccineret i hele Europa, og det ærgrer mig grænseløst, siger han.

Begge politikere mener dog, at det er en god idé, at få Sundhedsstyrelsen til at lave en revurdering, så vi kan få mere viden om vaccinen, der på nuværende tidspunkt er en del af den frivillige vaccinationsordning.

Per Larsen pointerer også, at det kan blive relevant, når danskerne på et tidspunkt skal vaccineres mod coronavirus igen.

Sundhedsstyrelsen vil lave grundig vurdering

Hos Sundhedsstyrelsen siger vicedirektør Helene Probst til TV 2, at der nu skal laves en grundig vurdering af, om bestemte aldersgrupper har større risiko for bivirkninger end andre.

Direkte adspurgt afviser hun ikke, at det kan ende med at være meningsløst at bruge eksempelvis Johnson & Johnson i massevaccinationsprogrammet, fordi vaccinen måske kun godkendes til den ældre del af befolkningen.

- Vi er jo heldigvis et sted, hvor vi er gået i gang med den yngre del af befolkningen, og hvis risikoen er højere der, indgår det klart i vores vurdering, siger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen forventer at være færdig med sin vurdering i løbet af uge 24.