Coronavirus

Vaccineudrulningen er kommet op i tempo – men visse steder går det langsommere end andre

I en region er 17,2 procent af en målgruppe i gang med vaccinationerne. I en anden gælder det 80,5 procent af samme gruppe.

Over to millioner gange er der skudt vaccinedoser mod coronavirus i danske overarme, og nu ser det ud til, at vaccinationskalenderens slutdato skrider endnu en gang.

Men hvor står Danmark vaccinemæssigt? Vi har taget temperaturen på vaccineudrulningen.

Først de store linjer: Det går fremad, og det går hurtigere, end det nogensinde har gjort. Der bliver dagligt vaccineret tusindvis af danskere, og 21,4 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

Det hurtigere vaccinetempo har én altoverskyggende forklaring, mener Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

- Den eneste for alvor hæmmende faktor er udbud. Og nu har vi faktisk formået at forhandle os til større leverancer, siger han.

Men alligevel kunne det være bedre, vurderer sundhedsøkonomen.

- Vi er stadigvæk bag andre europæiske lande, fordi vi har stoppet to EMA-godkendte leverancer og ikke har sat en ordentlig frivilligordning op, siger Jes Søgaard med henvisning til vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Flere ældre nordjyder end københavnere

Vaccinationstallene bliver mere blandede, når man ser på landets fem regioner.

I Region Nordjylland er 17,2 procent af de 55- til 59-årige i gang med vaccinationerne, mens det gælder for 80,5 procent af samme gruppe med adresse i Region Hovedstaden.

Den markante forskel skyldes, forklarer Region Nordjylland, at man har en større andel ældre borgere end for eksempel i Region Hovedstaden.

- Vaccinerne fordeles efter det samlede befolkningstal i regionerne. Derfor vil vi også indhente eventuelle forskelle, fordi vi procentuelt modtager samme mængder vacciner – og i øvrigt bruger vi vaccinerne i takt med, at vi får dem leveret, oplyser regionen i et skriftligt svar.

Region fremrykker målgruppe

Samme forklaring lyder i den anden ende af skalaen, hos Region Hovedstaden, hvor man lige nu er foran den seneste udgave af vaccinationskalenderen.

Inden weekenden sendte man nemlig vaccinationer afsted til en målgruppe – den såkaldte målgruppe 10D2 – der efter den seneste version af kalenderen skulle blive indkaldt i midten af juni.

I alt er 83.800 personer født i 1977, 1978, 2000 og 2001 blevet inviteret til vaccination, oplyser Region Hovedstaden. Det er godt nok tidligere end planlagt, men vaccinerne skal i overarmene frem for at ligge og samle støv, lyder det.

- Vi inviterer med henblik på at udnytte al kapacitet, skriver regionen til TV 2.

Kan give problemer

Forskellen regionerne imellem skyldes altså alder og fordelingsnøgle, og den vil blive "udlignet inden for meget kort tid", skriver Region Nordjylland.

Udligningen skal helst gå ret hurtigt, mener Jes Søgaard.

Ifølge ham kan det både skabe en utryghed og usikkerhed, at borgere i en region ser jævnaldrende eller yngre personer blive vaccineret andre steder i landet, mens man selv venter på, at en invitation rammer e-boksen.

- Det kan i mange tilfælde give en irritation, i visse tilfælde en bekymring og en gang imellem få tilliden til den måde, systemet kører det her på, til at smuldre, siger han.

En milepæl, men...

I sidste uge nåede Sundhedsstyrelsen "en milepæl". Her meldte styrelsen ud, at næsten alle over 50 år var blevet inviteret til vaccination.

Men zoomer man ind på tallene, bliver billedet mere broget. For de mange invitationer er ikke lig med tilsvarende mange stik.

I gruppen af 55-59-årige er det 56,1 procent, der er blevet vaccineret en gang, mens cirka 1 procent er færdigvaccineret. Blandt de 50-54-årige har 31,1 procent fået et stik, og 0,8 procent har fået to vaccinedoser.

For den yngste målgruppe er tallene endnu lavere.

Men Jes Søgaard har ikke samme bekymring for skævvridningen mellem de invitationer og reelle vaccinationer, som for de regionale forskelle.

- Der er rigtig mange, der er blevet vaccineret den seneste måned, og der skal være en afstand mellem første og andet stik. Så der er en logisk forklaring her, siger han.