Sanjay Shah skal bag tremmer siger dansk dommer

Både Sanjay Shah og hans medhjælper, Anthony Mark Patterson, skal varetægtsfængsles. Deres advokater forsøgte ellers at modsætte sig.

Sanjay Shah, der er anklaget for at have franarret den danske stat mere end ni milliarder kroner i den såkaldte udbyttesag, skal bag tremmer.

Det har dommeren ved Østre Landsret mandag eftermiddag besluttet.

Afgørelsen drejer sig om en varetægtsfængsling mens straffesagen mod Sanjay Shah og hans britiske medhjælper, Anthony Mark Patterson, pågår.

Både Shah og Patterson er blevet varetægtsfængslet in absentia – uden at være til stede – og mandagens afgørelse kan blive det først skridt i mod at få duoen udleveret til Danmark.

Patterson varetægtsfængsles også in absentia.

Dermed stadfæster Østre Landsrets den afgørelse, byretten nåede frem til tidligere på året.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

 • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
 • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
 • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
 • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
 • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
 • Politiet har tiltalt otte personer

Syv milliarder og 1,5 procent

Tilbage i januar rejste Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – bedre kendt som Bagmandspolitiet eller SØIK – tiltale mod Shah og Patterson for at have begået bedrageri mod den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner.

Shah alene skulle have fået mere end syv milliarder kroner ud af svindlen, skrev Bagmandspolitiet i sit anklageskrift. Anthony Mark Patterson modtog ifølge anklageskriftet minimum 1,5 procent af et beløb på knap 9 milliarder for sin rolle i den påståede svindel med udbytteskat.

Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson

 • Både Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson er fra Storbritannien. Mens Patterson fortsat bor der, har Shah i en årrække haft hjemme i Dubai.
 • Duoen blev 7. januar 2021 tiltalt for at have fået udbetalt over ni milliarder kroner i uberettiget refusion af udbytteskat fra den danske statskasse.
 • Patterson er blevet beskrevet som Shahs medhjælper, men de er begge tiltalt efter de samme paragraffer.
 • Strafferammen er potentielt op til 12 år, fordi der er tale om skærpende omstændigheder.
 • Shah selv har tidligere hævdet, at han formentlig ikke vil blive straffet med mere end maksimalt tre år, fordi udlændinge dømt for grov kriminalitet i Danmark typisk prøveløslades efter halvdelen af dommen er afsonet mod, at de bliver udvist af landet.

Allerede da der blev rejst tiltale i januar spåede Bagmandspolitiets fungerende statsadvokat Per Fiig, at Shah og Patterson næppe ville komme til Danmark af egen drift for at møde op til retssagen.

Ladeporten og den utilfredse dommer

Tidligere har Sanjay Shah ellers erklæret sig klar til en dansk straffesag, fordi han mener, at de danske myndigheder lod ”en ladeport” stå åben, og at han derfor ikke kan holdes ansvarlig for de manglende milliarder.

Da advokaterne for Shah og Patterson mødte op til retsmødet i Østre Landsret mandag formiddag, var det med et budskab om, at deres klienter ikke burde blive varetægtsfængslet.

Ingen af dem havde udvist tegn på at de ønskede at flygte, lød det.

Desuden frygtede begge de tiltalte for, hvorvidt de vil få en fair og retfærdig rettergang i Danmark, fordi sagen er blevet fremstillet ”ret ensidigt” og at flere politikere allerede har fældet dom over de tiltalte.

Da dommer Andrew Baker fra High Court i London tidligere på foråret afviste Skattestyrelsens milliardstore krav i en civilsag mod blandt andre Sanjay Shah, kritiserede dommeren netop at ”ledende” danske politikere havde blandet sig i processen.