Sanjay Shah er bekymret over retssag efter politikeres udtalelser

Sanjay Shah, den formodede hovedbagmand i udbyttesagen, frygter at blive straffet uanset dommens udfald.
Kan man få en fair og retfærdig rettergang, når både politikere og offentligheden allerede har dømt én?
Det spørgsmål stiller Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson, to af de formodede bagmænd i den såkaldte udbyttesag, der har kostet statskassen et tocifret milliardbeløb, sig selv.
Ved Østre Landsret har anklagemyndigheden mandag begæret Shah, der bor i Dubai, og Patterson, der er fra England, fængslet in absentia. Det vil gøre det muligt at søge om at få de to udleveret inden en retssag i Danmark.
Dommeren har lukket retsmødet for offentligheden, men på vej ind fortalte både Shahs og Pattersons advokat, at der var bekymring for, om retssagen ville komme til at foregå, som den skulle.
Dommer og forsvar langer ud efter ministre
Sanjay Shah – der er blevet omtalt som den helt store hovedperson i udbyttesagen, og som af Bagmandspolitiet er anklaget for at have franarret den danske statskasse mere end ni milliarder kroner – har tidligere udtrykt bekymring for en retssag i Danmark.
- Sagen har været massivt omtalt, og navnlig har forskellige skatteministre gennem årene udtalt sig enormt bastant. Så jeg synes, det er en relevant bekymring, han giver udtryk for, sagde Shahs advokat i Danmark, Kåre Pihlmann, inden retsmødet gik i gang.
Pihlmann henviser blandt andet til den sag, der har kørt ved High Court i England. Her har dommer Andrew Baker flere gange kritiseret såvel Skattestyrelsen som "ledende politikere" for at blande sig i sagen.
Nuværende skatteminister Morten Bødskov (S) afviste for tre uger siden over for dagbladet Politiken at kommentere kritikken fra dommeren i London.
Fra Karsten Lauritzen (V), der var skatteminister, da udbyttesagen blev opdaget, lød det:
- Generelt vil jeg sige, at når nogen stjæler 12-13 milliarder, vil det være mærkeligt, hvis man ikke udtrykker en politisk holdning, og det vil være unaturligt, hvis den ikke indeholder forargelse.
Sagen var anlagt som en civilretslig sag i England og blev i første omgang afvist af dommer Andrew Baker. I Danmark er der tale om en straffesag, men problemstillingen fra England går igen, mener Kåre Pihlmann:
- Sagen i London handler om de samme ni milliarder, som tiltalen i den danske sag går ud på. Så når en engelsk dommer kritiserer danske politikers åbenmundhed i forløbet af sagen, så falder det også tilbage på straffesagen frem til i dag.
Et ret ensidigt indtryk
Modsat Shah har Anthony Mark Patterson været noget mere fåmælt.
Men på vej ind til mandagens retsmøde bekræftede hans advokat, Henrik Stagetorn, at også Patterson er bekymret for, at "offentligheden har dannet sig et indtryk af den her sag, som er ret ensidig".
Henrik Stagetorn, massiv omtale er jo ikke unormalt inden en sag går i gang. Mener du, at man ikke kan stole på, at det danske retsvæsen er uafhængigt og fair i denne sag?
- Det er sådan, min klient ser på det. Det afgørende er ikke, hvordan du og jeg ser det, men hvordan min klient oplever det. Hvis han har den oplevelse af det, er det selvfølgelig bekymrende, siger Henrik Stagetorn, der ønskede, at pressen kunne være til stede ved mandagens retsmøde.
Shah frygter fængsel uanset udfaldet
På forhånd varslede både Henrik Stagetorn og Kåre Pihlmann, at de ville kæmpe mod en varetægtsfængsling in absentia til deres klienter.
Ifølge Henrik Stagetorn var det helt unødvendigt, fordi Patterson ikke havde udvist "unddragelsesadfærd". Han var blevet i England, hvor han bor og har sit "livscentrum", sagde Stagetorn.
Også Sanjay Shahs advokat, Kåre Pihlmann, henviste til, at hans klient ikke havde forsøgt at flygte, men at han havde boet i Dubai de sidste 12 år. Derudover gentog Pihlmann en pointe, som Shah selv tidligere er kommet med:
At han potentielt kan komme til at afsone lang tid, mens sagen står på – og at han dermed vil blive straffet uanset udfaldet.
- Hvis sagen ligger et, to eller tre år ude i fremtiden, risikerer vi, at han kommer til at sidde fængslet i enormt meget lang tid. Så inden vi overhovedet skal tale om fængsling, skal vi have datoerne på plads, sagde Kåre Pihlmann.
Det ventes, at der tirsdag kommer en udmelding om, hvorvidt Patterson og Shah skal fængsles in absentia.