Samfund

700.000 liter spildevand fosser ud i Øresund hver time

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Brud på spildevandsledning tvinger mandag aften vand- og spildevandsselskab til at udlede spildevand i Øresund.

Op mod 700.000 liter urenset spildevand i timen fosser fra omkring klokken 22.00 mandag aften ud i Øresund.

Det bekræfter Arne Kristensen, der er kommunikationskoordinator for vand- og spildevandsselskabet Novafos, over for TV 2 Lorry.

Udledningen skyldes et brud på en spildevandsledning, som tidligere mandag hejste det røde flag på Svanemøllen Stand, hvor både badning og sejlaktiviteter frarådes.

- Vi bliver ikke færdige med at tætne ledningen inden klokken 22.00, så vi går i gang med at udlede spildevand klokken 22.00, men vi ved ikke, hvor længe vi kommer til at gøre det, siger Arne Kristensen og fortsætter:

- Hvor længe vi kommer til at udlede spildevand er svært at sige, men vi vil komme til at udlede det, indtil ledningen er lappet. Vi kommer til at udlede omkring 500-700 kubikmeter spildevand i timen, siger han.

700 kubikmeter er det samme som 700.000 liter.

Spildevandet vil blive udledt i Øresund ved Skovshoved omkring 1,5 kilometer fra kysten.

- Vi forventer ikke, at det vil få nogle påvirkninger ind på kysten. Men det bliver hele tiden meldt ind til badevandsmodellen, så man er hele tiden klar på at hejse røde flag og lukke strande, hvis det skulle skabe problemer, siger Arne Kristensen.

Opdagede fejlen mandag

Tidligere mandag oplyste Novafos, at bruddet på spildevandsledningen var opstået i forbindelse med, at man var i gang med at flytte en spildevandsledning ud for Svanemøllen Havn for at gøre plads til den kommende Nordhavnstunnel.

Det førte til, at badning og sejlaktiviteter ved havnen, der er et populært udflugtsmål på varme dage, blev stoppet.

Novafos blev klar over bruddet natten mellem torsdag og fredag, men opdagede først mandag formiddag, at spildevandet ved en fejl er blevet pumpet til et regnvandssystem.

- Vi kan ikke sige, hvor meget der er løbet ud, men den del, der er blevet tilkoblet regnvandssystemet, er løbet ud i havnen, oplyste Arne Kristensen.

Novafos kan mandag aften klokken 21.30 ikke oplyse, hvornår ledningen er lappet igen. Men håbet er, at den er lappet tirsdag morgen.