Samfund

Efterlyst abe døde lørdag i hænderne på en dyrlæge - men hvem satte den fri?

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Dyrenes Beskyttelse vil nu stramme reglerne for, hvornår man som privatperson kan købe dyr, der er særligt krævende at passe.

Et mystisk opkald til Randers Regnskov, en efterladt transportkasse og en sydamerikansk abe afgået ved døden.

De seneste døgn har stået i dramaets tegn i Aarhus-forstaden Skødstrup, og tilbage står nu flere ubesvarede spørgsmål.

For hvordan gik det til, at en rødhåndet tamarin frit hoppede rundt i byen, og hvem kan drages til ansvar for dens død?

Et menneskeagtigt ansigt

Historien begyndte torsdag, hvor østjyden Lene Bjørnstjerne gik en tur ved Skødstrup Søndersø tæt ved Aarhus. Her så hun et dyr, som hun først vurderede som værende en mink eller en mår.

- Men så drejer den hovedet, og så kan jeg se, at den har et menneskeagtigt ansigt, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun tog et billede af det lille væsen, hvor man trods den dårlige kvalitet kan spotte en lang hale. Hun var ikke i tvivl om, at hun havde set en abe.

Video: Lene Bjørnstjerne filmede aben, da hun så den ved Søndersø i Skødstrup og lagde videoen ud på Facebook. Video: TV 2 Østjylland
Trods det utydelige billede kan den lange hale kan lige akkurat spottes.

En tom transportkasse

Lene Bjørnstjerne delte både videoer og billeder i en lokal facebookgruppe, hvor debatten hurtigt blev grebet. For hvordan var aben havnet der, hvor var den nu, og kunne den overleve i den østjyske natur?

Siden har Lene Bjørnstjerne også kontaktet Randers Regnskov, Munkholm Zoo og andre steder, som kunne tænkes at mangle en abe. Ingen af stederne viste det sig at være tilfældet.

Hvad siger loven?

Ifølge §1 i bekendtgørelsen 'om forbud mod hold af særlige dyr', må man som udgangspunkt ikke holde primater privat i Danmark. Det omfatter mange abearter, men egernaber er undtaget - hvilket tamarinerne er en underart af. Derfor er det lovligt at have de rødhåndede tamarinaber privat i Danmark. 

Til gengæld siger Dyrevelfærdsloven § 2, at:

"Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe."

Og § 3:

"Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer."

Kilde: Retsinformation

Fredag bidrog en kvindelig borger med en brik til det ufærdige puslespil, da hun i facebookgruppen postede et billede af en tom transportkasse dekoreret med farverige stjerner. Kunne den have forbindelse til det lille dyr?

Transportkasse blev fundet i samme område, hvor aben blev set hoppe rundt.

Aben gik ”i chok” og døde så

Mens facebookgruppens borgere debatterede, hvilken rolle transportkassen spillede, blev aben lørdag aften fundet i en garage i byen.

Den var i særdeles kritisk tilstand og blev med det samme bragt til dyrlægen Thomas Binger Jessen, der forgæves forsøgte at redde aben i over en time.

- Da den kommer ind, er den voldsomt underafkølet og meget kraftigt underernæret. Den er næsten lidt i koma og reagerer ikke på sine omgivelser, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.

Aben er stadig i live på billedet, men er i en nærmest komalignende tilstand.

Redningsholdet forsøgte at give aben væske og varme den op, og kortvarigt livede den op.

- Så går den i chok og afgår ved døden mellem hænderne på os, sagde Thomas Binger Jessen.

Dyrlægen vurderer, at aben i flere uger er blevet underernæret og passet dårligt. For lørdag aften var den ”næsten skind og ben”, fortalte dyrlægen.

Spørgsmålet, der stadig spøger i Skødstrup, er nu, hvem der har sluppet aben løs. Og måske et opkald til Randers Regnskov indeholder svaret.

Direktøren for Randers Regnskov, Henrik Herold, fortæller nemlig søndag til TV2 ØSTJYLLAND, at de torsdag modtog et interessant opkald fra en mand, der ”talte med accent”.

Han ville sælge to aber af samme type som den, der afkræftet og underernæret døde mellem hænderne på dyrlægen i Skødstrup. Altså den rødhåndede tamarin.

Direktøren mistænker derfor kraftigt, at der er sammenhæng.

- Vi fik også tilsendt billeder af aberne på en telefon. Det er fuldstændig samme slags og samme art, siger han til TV 2 Østjylland.

Og da Randers Regnskov senere på dagen ringede tilbage til manden, var der da også kun én abe tilbage.

En "omgang svineri"

Randers Regnskov har meldt episoden til politiet, da det er ulovligt ikke at passe forsvarligt på dyr. Ifølge direktøren ligner det, at der er nogen, der ikke har evnet at passe aben og i desperation har ”taget den dårligste beslutning” og sluppet den løs.

- Jeg er forarget og gal. Det er en omgang svineri, siger han.

Randers Regnskov har givet navn og telefonnummer på manden, som kontaktede dem, videre til politiet. Også Dyrenes Beskyttelse har meldt sagen. Og indtil politiet melder tilbage, bliver den døde abe opbevaret på køl hos dyrlægen Thomas Binger Jessen.

- Hvis de ikke vil have den, så bliver den sendt til kremering. Hvis de vil have den til yderligere undersøgelse, så får de den, siger Thomas Binger Jessen.

Dyrenes Beskyttelse vil ændre loven

Som konsekvens af episoden vil Dyrenes Beskyttelse have ændret lovgivningen, så man skal gennemgå en vurdering, før man kan købe dyr, der er ekstra krævende at passe. Det skriver TV 2 Østjylland.

- Det er ikke første gang, vi har prøvet at finde en abe, som er blevet dumpet, og det er formentlig, fordi folk ikke har magtet og evnet at passe den, siger Annesofie Meilvang, der er biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, til TV2 ØSTJYLLAND søndag eftermiddag.