Samfund

Ekspert foreslår at tilbyde afviste asylansøgere penge for at rejse hjem

TV 2 kunne lørdag fortælle, at 40 procent af udlændinge, som er udvist ved dom eller på tålt ophold, er forsvundet.

Tilbyd afviste asylansøgere penge for at rejse hjem.

Det er et af de forslag, Katrine Syppli Kohl, ph.d. i sociologi og forsker på det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, kommer med over for TV 2.

Det gør hun, efter TV 2 lørdag kunne fortælle, at myndighederne ikke ved, hvor 40 procent af de i alt 459 udlændinge, som er udvist ved dom eller opholder sig i Danmark på tålt ophold, befinder sig.

Etableringsstøtte kunne være en mulighed

Katrine Syppli Kohl har som et led i sin forskning talt med en række beboere på udrejsecentre.

Hun påpeger, at penge kunne være en af mulighederne for at motivere de udvisningsdømte til at rejse frivilligt hjem i stedet for at forsvinde. Det er i hvert fald et af de håndtag, man kunne prøve at skrue på.

- Det kunne være penge til at rejse hjem med i lommen. Det kunne være andre former for etableringsstøtte i hjemlandet, siger Katrine Syppli Kohl.

En af de 180 personer, der er forsvundet for myndighederne, er en 40-årig mand fra Iran, som TV 2 har fundet og talt med.

Han nægter at rejse ud af Danmark og har tidligere boet fire år på Udrejsecenter Kærshovedgård. Men han gemmer sig for myndighederne i en kælder et sted i Danmark.

- Jeg er træt. Jeg vil gerne møde andre mennesker. Jeg er syg… Jeg kan ikke bo på Kærshovedgård. Jeg har boet der i fire år. Det er nok, siger han til TV 2.

Ny hjemrejselov træder i kraft

Politisk fylder sagen også en del.

Dansk Folkeparti (DF) har foreslået at sende udvisningsdømte i fængsel.

Socialdemokraterne foreslår ligeledes, at udviste udlændinge, der ikke overholder deres meldepligt, straffes med fængsel.

Der er dog netop indført lovgivning, der gør det muligt at straffe folk, der ikke overholder deres meldepligt i to dage, med 60 dages fængsel.

Danmark har også netop indført lovgivning, der belønner mennesker økonomisk for at rejse tilbage til deres hjemlande.

På tirsdag 1.juni træder en ny hjemrejselov i kraft. Ifølge den kan asylansøgere, der har fået deres asylansøgning afvist, tilbydes en bonus på 20.000 kroner, hvis de frafalder muligheden for at anke afgørelsen og rejser frivilligt hjem. Tilbuddet om de 20.000 kroner gælder dog ikke folk, der er udvist ved dom.