Coronavirus

Danske politikere klar til at hjælpe presset svensk sundhedsvæsen

Sundhedsordføreren i Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, mener dog, at svenskernes råb om hjælp er et udtryk for dobbeltmoral.

Presset på intensivafdelingerne i Sverige, der håndterer coronapatienter, er blevet så stort, at de svenske læger og myndigheder har råbt vagt i gevær.

Derfor har Sveriges socialminister, Lena Hallengren (S), nu bedt sine skandinaviske nabolande om hjælp.

I Danmark er sundhedsordfører i Venstre Martin Geertsen ikke i tvivl om, at Danmark skal lytte og bidrage til at hjælpe Sverige ud af den situation, landet befinder sig i.

- Der er tale om et broderfolk, og hvis et broderfolk råber om hjælp, så synes jeg naturligvis, at vi skal lytte. De danske regioner og den danske regering skal kigge på, hvad vi kan bidrage med, siger han.

Martin Geertsen slår dog fast, at det ikke betyder, at man skal tilsidesætte ventelister og kritisk sygdom i det danske sundhedsvæsen.

- I udgangspunktet synes jeg, at vi skal tage positivt imod den svenske anmodning og gøre, hvad vi kan for at bidrage. Vi havde forventet det samme af svenskerne, hvis vi havde stået i en lignende situation, siger han.

Ikke nogen formel forespørgsel

I et skrifteligt svar til TV 2 bekræfter sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at han er i kontakt med sin svenske sundhedsministerkollega om situationen på de svenske intensivafdelinger.

- I samfundskriser står Danmark og Sverige altid klar til at hjælpe hinanden og vores befolkninger, og det vil vi også fra dansk side være parate til i dag, siger han.

Sverige har dog ikke sendt en formel forespørgsel, oplyser sundhedsministeren. Alligevel har man fra dansk side bekræftet, at svenske hospitaler kan ansætte dansk sundhedspersonale i kortere eller længere perioder eksempelvis henover sommeren.

- Der vil nu blive igangsat en dialog med regionerne om, hvordan de kan hjælpe medarbejdere, som har overskud til og er interesserede i at træde til og aflaste deres svenske kolleger. Det er muligt, fordi vi har god kontrol med epidemien, skriver Magnus Heunicke.

DF: Dobbeltmoralsk at bede om hjælp, mens man lemper restriktioner

Sundhedsordføreren i Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, mener, at svenskernes råb om hjælp er et udtryk for dobbeltmoral.

For midt i bekymringerne om det stigende pres på intensivafdelingerne i Sverige præsenterede landets statsminister, Stefan Löfven (S), i torsdags en genåbningsplan.

Ifølge Ritzau er der tale om en plan med fem trin, og første trin af planen træder i kraft tirsdag 1. juni.

Lyn-analyse

Vi har at gøre med et svensk sygehusvæsen, der på intensivafdelingerne har været hårdt presset under tre coronabølger. Man har lånt en masse personale på tværs af landet, som skal tilbage, der hvor de kom fra.

Derudover har en række mennesker arbejdet under en særlig kriseaftale, og de har altså brug for en pause. Derfor beder Sverige nu om akut hjælp fra nabolandene.

Her er det så tanken, at det bliver en frivillig ordning, hvor de svenske regioner melder ind til Danmark, hvad de har brug for i sommerperioden, og så vil danske sygeplejersker og læger kunne træde til, hvis de har tid, lyst og kompetencerne til det.

Her lempes forsamlingsforbuddet, og udskænkningssteder får lov til at servere alkohol frem til klokken 22.00 og holde åbent til klokken 22.30, men højst med fire personer i et selskab, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Det er lidt mærkværdigt, at Sverige går ud og beder om hjælp, når man tidligere har pralet med at være et land, der har holdt igen med restriktionerne, og dermed delvist selv har skyld i, at man har det pres på sygehusene, man har, siger Liselott Blixt.

Hun mener dog, at det er vigtigt, at danskerne hjælper til i det omfang, det er muligt.

- Man skal hjælpe sine nabolande, hvis de har brug for hjælp. Men jeg mener også, at det skal være helt frivilligt for både læger og sygeplejersker.

Danske læger står klar til at hjælpe

Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, siger til TV 2, at danske læger er klar til at hjælpe i Sverige.

- Selvfølgelig er vi det. Når et naboland spørger om hjælp, så må vi jo gøre, hvad vi kan. Vi har også ledig kapacitet, så det kan vi godt, siger han.

Hjælpen kan ifølge formanden ske i form af, at dansk sundhedspersonale tager til Sverige, eller at svenske patienter flyttes til Danmark.