Coronavirus

Ingen grund til at holde fast i restriktioner, når alle er vaccineret, siger professor

Coronavirus bør betragtes på lige fod med andre vira, svarer flertal af danskere i ny Megafon-måling.

Der er ingen faglig grund til at holde fast i de hårde restriktioner, som danskerne er pålagt under coronavirus, når alle danskere, der ønsker det, er blevet vaccineret.

Det mener Theis Lange, der er professor og institutleder ved Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Theis Lange peger på, at det, der gjorde coronavirussen så speciel, var, at den havde potentiale til at lægge sundhedsvæsenet ned, hvis smitten kom ud af kontrol.

- Risikoen for at hele systemet kollapser, den er forsvundet med, at vaccinerne er rullet ud. Det er en ubehagelig sygdom, som vi vil have, at så få som muligt har, men det er ikke en sygdom, der lige nu har potentialet til at lægge hele vores samfund ned, siger han.

Han mener derfor godt, at man kan fjerne de restriktioner, der begrænser os i hverdagen, når alle har fået vaccinen.

- Jeg har et personligt håb om, at vi tager den her oplevelse og lige overvejer, om der er nogle af tingene – især i forhold til hygiejne – som er en god idé at holde fast i. Men de hårde krav, som er tvunget på os alle sammen, dem er der nok ikke nogen faglig grund til at holde fast i, siger han.

Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut, mener også godt, at danskerne kan forvente et mere normalt liv, når alle, der ønsker det, er blevet vaccineret.

Han understreger dog, at der er for lidt viden om, hvordan coronavirussen opfører sig på længere sigt til at konkludere noget på nuværende tidspunkt.

- Vi står et sted, hvor vi måske kan sænke skuldrene, men vi kan ikke sænke paraderne. Vi kender ikke virussen godt nok til at sige, at når vi alle er vaccineret, så ved vi, at det er overstået. Det kan vi håbe på, siger han.

Mutationer er en faktor

Både Henrik Ullum og Theis Lange nævner også en anden ubekendt. Nemlig hvilken risiko der er forbundet med de nuværende mutationer, og hvilke nye mutationer der kan komme i fremtiden.

- Så om vi skal revaccineres, og om vi skal blive ved med at have testning, det ved vi ikke helt, siger Henrik Ullum.

Theis Lange mener, at man skal blive ved med at fokusere på risikoen for mutationer.

- Det ville være rigtig, rigtig dumt ikke at blive ved med at være opmærksom. Blive ved med at være klar og eksempelvis have en meget aktiv overvågning for, hvilke mutationer der flyder rundt i samfundet, siger han.

Corona bør betragtes på lige fod med andre vira, mener flertal af danskerne

Flertallet af de adspurgte i en ny Megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken svarer, at de er enige eller delvist enige i, at coronavirussen bør betragtes på lige fod med andre vira, når alle der ønsker det, er vaccineret.

1.984.642 borgere i Danmark har fået mindst et vaccinestik mod covid-19. Det svarer til mere end hver tredje borger, viste torsdagens tal fra Statens Serum Institut.

Lidt over 1,2 millioner har fået begge stik og er dermed færdigvaccinerede. Det svarer til lidt mere end hver femte borger.