Samfund

Naboer til udrejsecenter ønsker støtte til videoovervågning og vagter

Formanden for Erhvervsforeningen i Bording vil gerne have støtte til mere videoovervågning. Nabo kalder tilbuddet "almisser".

Støtte til øget videoovervågning og vagter.

Det er den ønskeliste, der umiddelbart kommer fra Lars Lausten, formand for Bording Erhvervsforening og direktør hos XL Byg Brejnholt/Bording i Bording.

Ønskerne kommer, efter udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) forleden i en pressemeddelelse, hvor han droppede planerne om et nyt udrejsecenter på Langeland, også oplyste, at han vil give beboerne omkring det eksisterende udrejsecenter Kærshovedgård "en hjælpende hånd".

- Private og erhvervsdrivende, som har oplevet øget utryghed, skal have mulighed for at søge støtte til sikkerhedsforanstaltninger, skriver Mattias Tesfaye i pressemeddelelsen.

- Jeg synes, det er helt rimeligt, at hvis der skal hænges et kamera op eller opføres et hegn, så må staten til lommerne, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Øget videoovervågning og vagter

Og det tilbud hilser Lars Lausten velkommen.

- Det er en rigtig god idé, og det tror jeg også, mange af mine medlemmer vil gøre brug af. Det kunne være øget videoovervågning, jeg kunne forestille mig, vi kunne få flere kameravinkler dækket her. Vi har allerede videoovervågning, siger Lars Lausten.

Han siger, at han personligt ikke har haft problemer med kriminalitet fra beboere på Kærshovedgård.

- Men nogle af vores medlemmer nede i byen har, og jeg kunne forestille mig, at nogle af dem også kunne bruge støtten til for eksempel at hyre vagter, siger Lars Laustsen.

TV 2 har været i kontakt med Udlændinge- og Integrationsministeriet, som oplyser, at støtteordningen endnu ikke er på plads.

Ministeriet kan heller ikke oplyse, om støtteordningen får tilbagevirkende kraft - altså om man kan søge støtte til sikkerhedsforanstaltninger, man allerede har taget i brug i sin forretning på grund af utryghed skabt af beboere på udrejsecentret Kærshovedgård, som blev taget i brug i 2016.

- Det, synes vi, ville være en rigtigt god idé, siger Lars Lausten. Han understreger dog, at videoovervågningen i hans egen tømmerhandel blev taget i brug, inden der kom et udrejsecenter på Kærshovedgård.

V kræver støtte med tilbagevirkende kraft

Står det til Venstre, får støtteordningen tilbagevirkende kraft.

- Vi mener, at den politinormering og de midler, man var parat til at bruge på Langeland, må man nu stille til rådighed for borgerne i nærheden af Kærshovedgård, siger Mads Fuglede, udlændingeordfører hos Venstre, til TV 2.

Han mener ikke, det er for meget at lovgive med tilbagevirkende kraft, så borgere, der allerede har truffet ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger på grund af naboskabet til Kærshovedgård, kan få dækket udgifterne.

- Jeg håber, de har gemt kvitteringerne, og så håber jeg, at de sender dem til Mattias Tesfaye. Det er jo en situation, der er blevet påført dem af staten. Det er ikke noget, de selv har bedt om, siger Mads Fuglede.

SF vil ikke umiddelbart give tilslutning til en støtteordning med tilbagevirkende kraft, men vil godt være med til at refundere nogle af de udgifter, beboerne allerede har haft.

- Jeg synes, det er fornuftigt nok at se, om man kan refundere nogle ting. Men det må vi tage en drøftelse med Mattias Tesfaye om, siger Carl Valentin, udlændingeordfører hos SF, til TV 2.

Men Mattias Tesfaye vil ikke love beboerne tæt på Kærshovedgård en aftale med tilbagevirkende kraft.

- Nu skal vi lige lave den konkrete aftale. Jeg kan godt forstå, de er meget interesserede i at vide det. Men jeg er desværre ikke klar med detaljerne, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Kalder støtteordning "almisser"

Men det er ikke alle i Bording, der som Lars Lausten hilser tilbuddet om en støtteordning velkommen.

Siden centret på Kærshovedgård blev etableret i 2016, har dets nærmeste nabo, Ole Tranberg, brugt over 100.000 kroner på at hegne sin ejendom ind, hænge kameraer op og skaffe sig en schæferhund, fortæller han til TV MIDTVEST. Ole Tranberg fortæller dog ikke i interviewet med TV Midtvest, om han selv har oplevet episoder med kriminalitet fra beboere på Kærshovedgård.

Han kalder tilbuddet fra ministeren for "almisser".

- Almisser tager vi simpelthen ikke imod. Det kan de (regeringen, red.) godt glemme. Så kan det godt være, at vi ikke får noget, men det er simpelthen for småt i situationen, siger han til TV Midtvest.

Han bor selv 300 meter fra udrejsecenter, men vil ikke leve med overvågning.

- Jeg vil ikke leve resten af mit liv bag hegn og overvågning. Vi vil ikke være et sted, hvor vi kun kan være trygge, hvis der kører politi rundt i skoven omkring os, siger Ole Tranberg, der stadig håber, at de 130 kriminelle på Kærshovedgård ender på et andet udrejsecenter.

Mattias Tesfaye kan godt forstå, hvis nogle naboer til Kærshovedgård føler, de er blevet overset i lang tid.

- Det har de fuldstændig ret i. De har båret den her byrde i nogle år, og det her burde man have gjort for mange år siden, allerede i slutningen af 2015, siger Mattias Tesfaye.