Samfund

Opsigtsvækkende at regeringen dropper planer om Langeland, siger politisk redaktør

Presset af oppositionen og støttepartiet SF har regeringen nu droppet planerne om et udrejsecenter på Langeland.

Et opsigtsvækkende tilbagetog fra regeringen.

Det er den korte dom fra TV 2s politiske redaktør Hans Redder, efter at regeringen i aftes droppede planerne om at placere et udrejsecenter på Langeland efter en uge med protester fra lokalbefolkningen og politikere.

Det seneste år under coronakrisen er der blevet talt og skrevet meget om, at Danmark har en historisk stærk regering og statsminister, siger den politiske redaktør.

- Men de seneste uger har været ret opsigtsvækkende, for regeringen har ladet sig presse til at lave kovendinger på områder, de ellers har stået skarpt på, forklarer han.

- I sidste uge indvilligede regeringen efter pres fra støttepartier i at tage mødre hjem fra syriske fangelejre. Og nu presses regeringen til at opgive planerne om Langeland. Det er et opsigtsvækkende tilbagetog.

Langeland fejrer sejren

På Langeland vækker det glæde, at øen ikke skal huse det nye udrejsecenter alligevel.

- Jeg tror, at jeg har det ligesom Obelix og Asterix, når de har slået romerne, siger borgmesteren på Langeland, Tonni Hansen (SF), til TV 2 Fyn.

- Jeg er superglad på min befolknings vegne. Jeg er taknemlig på min befolknings vegne. Jeg er glad, fordi det viser, at selv et lille lokalsamfund, når man finder gejsten og sammenholdet, kan man godt gå op imod en centralmagt, som jeg vil tillade mig at kalde regeringen i det her spørgsmål.

Men på Christiansborg kalder flere partiledere i oppositionen det for et svigt, at regeringen ikke går i gang med at finde en ny placering til udrejsecenteret - såsom på øen Lindholm som den tidligere regering foreslog.

- Regeringen har givet sig selv den opgave, at man skulle finde en ny løsning, fordi man vippede den af bordet, som vi præsenterede, og som vi havde flertal for, da vi sad i regeringen, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til TV 2.

- Nu præsenterer man en helt uacceptabel løsning, og så er det pludselig alle andres skyld. Sådan kan man ikke være regering, siger han til TV 2.

Lyn-analyse

Det er et opsigtsvækkende tilbagetog, som regeringen har foretaget på blot få dage. Der var tre mulige løsninger: 1. At droppe planerne og lade de udvisningsdømte blive på Kærshovedgård, 2. Trumfe igennem med Langeland, selvom der er et flertal imod, eller 3. Give indrømmelser til blå blok og vælge at placere udrejsecenteret på øen Lindholm. Regeringen har nu vurderet, at det er den mindst ringe løsning at lade udrejsecenteret blive på Kærshovedgård. Alt i alt har det været en virkelig hård uge for regeringen, og jeg synes, det er meget uelegant håndteret.

- Man er nødt til at gøre noget

Borgmester i Ikast-Brande Kommune Ib Boye Lauritzen (V) frygter, at der går flere år uden forandringer, efter at regeringen tirsdag aften droppede planerne om et nyt udrejsecenter på Langeland.

For det er ikke holdbart, at de 130 beboere, som skulle flytte ind på det nye udrejsecenter, i stedet bliver boende på Kærshovedgård nær Ikast, mener han.

- Alle har anerkendt, at Kærshovedgård i sin nuværende form er et dysfunktionelt udrejsecenter, og at man er nødt til at gøre noget ved det, siger han.

Men borgmesteren er ikke den eneste, der mener, at bolden måske er blevet sparket til hjørne.

Bent Winther, der er politisk kommentator på Berlingske, har svært ved at se en løsning på problematikken før kommunalvalget 16. november.

Der er ingen kommuner i Danmark, der frivilligt tager imod udrejsecenteret, og alle er i dag opsat på, at om under et halvt år er der kommunalvalg .

- Jeg tror, at hverken regeringen eller Mattias Tesfaye vil udsætte sig selv for det samme, som de har oplevet her. Så den kommer formentligt til at ligge i dvale til på den anden side af kommunalvalget, og måske kommer der aldrig nogensinde en løsning på det i forhold til at flytte de udviste fra Kærshovedgård, lyder det.