Samfund

Nyt udspil fra regeringen: Vil forbyde gamle brændeovne og have dieselbilerne ud af byerne

Tusindvis af danske brændeovnsejere kan blive ramt af regeringens udspil, som forslår at forbyde ældre brændeovne.

Landets større byer skal være grønnere.

Sådan lød det onsdag formiddag på et pressemøde, hvor regeringen præsenterede et udspil, der skal komme luftforureningen i landets byer til livs og skabe plads til mere idræt og natur.

Forslagene stak i mange retninger, men der blev blandt andet lagt op til, at kommunerne får mulighed for at lave nul-emissionszoner, hvor der kun må køre el- og brintkøretøjer, og at dieselbiler skal forbydes i miljøzonerne.

Og nu er det så op til kommunerne at bestemme, hvad de vil gøre med initiativerne, da det ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er deres opgave at følge forslagene til dørs.

Få et overblik over de centrale punkter her:

Få et overblik over regeringens nye plan for grønnere byer

  1. Mulighed for nul-emissionszoner

    Regeringen vil give kommunerne mulighed for at indføre nul-emissionszoner, hvor der kun må køre el- og brintkøretøjer og ikke køretøjer med forbrændingsmotorer. 

    Miljøminister Lea Wermelin (S) fastslog på pressemødet, at det ikke kommer til at dreje sig om hele byer, men afgrænsede byområder. 

    Ifølge Berlingske udgør elbiler i dag 1,39 procent af den danske personbilpark. 

  2. Mulighed for at forbyde dieselbiler uden partikelfiltre i miljøzoner

    Kommunerne skal have mulighed for at skærpe kravene i miljøzonerne, som ligger i København, Aarhus, Odense, Aalborg og på Frederiksberg. 

    Det indebærer blandt andet at indføre et zoneforbud mod dieselbiler, som ikke har monteret et partikelfilter.  

    Regeringen foreslår desuden at indføre en tilskudsordning til danskere med en lav indkomst, så de også har mulighed for at påmontere et partikelfilter. 

  3. Mulighed for at forbyde ældre brændeovne i områder med kollektiv varmeforsyning

    I områder med kollektiv varmeforsyning skal kommunerne have lov til at forbyde brændeovne, der er produceret før 2008. 

    Ifølge miljøminister Lea Wermelin har de lagt skillelinjen på 2008, da det var på det tidspunkt, at der blev indført krav om, hvor meget brændeovne må udlede. 

    Regeringen skriver, at det vurderes, at der i dag er cirka 400.000 brændeovne i Danmark, som er produceret før 2008. Omkring 55 procent af disse ovne er placeret i områder med kollektiv varmeforsyning. Det betyder, at op mod 220.000 gamle brændeovne kan blive berørt af forslaget

  4. Flere idrætsfaciliteter i hovedstaden

    Regeringen vil lave flere idrætsfaciliteter til børn, unge og voksne i København og Frederiksberg Kommune. 

    Derfor foreslår regeringen at give de to kommuner én milliard kroner til at bygge nye idrætsanlæg fra næste år og frem mod 2030.

    Kirke- og kulturminister Joy Mogensen fremhævede på pressemødet de årelange ventelister til svømmehaller i København og omegn som et eksempel på den udfordring, hovedstadsområdet står over for.

  5. Ud med erhverv og ind med mere natur

    Der skal skabes flere byhaver, mere skov tæt på hovedstaden og nye baser for det almene friluftsliv. 

    Sådan lød nogle af forslagene fra regeringens side i forhold til at få natur ind i landets store byer. 

    Derudover foreslår de at bygge to nye, store erhvervsområder omkring lufthavnen i Kastrup. Regeringen ser nemlig gerne, at fremtidens erhvervsområder ligger i udkanten af byen uden at genere naboerne. I stedet skal de gamle erhvervsområder tættere på eller inde i byen udnyttes til boliger.