Samfund

Nyt museum skal lokke 300.000 nye turister til Odense

Et ambitiøst byggeri til 400 millioner kroner skal bringe det nye H.C. Andersens Hus op i den internationale superliga for museer.

Det bliver en større og langt mere interessant oplevelse, når turister fremover skal besøge H.C. Andersens Hus i Odense. Det oprindelige museum i det lille gule hus i den verdensberømte digters fødehjem bliver nemlig kun en brøkdel af et nyt stort museum, der åbner den 30. juni.

Det nye museum koster knap 400 millioner kroner og dækker et areal på 5.600 kvadratmeter, hvoraf to tredjedele er under jorden. Det har været undervejs i 10 år, og målet er ifølge Odense Kommune at tiltrække op mod 300.000 nye turister om året.

Skyhøje ambitioner

Det nye H.C. Andersens Hus er tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma og hans tegnestue i Tokyo, der også står bag det nye OL-stadion i Tokyo. Mere end 500 arkitektfirmaer fra hele verden bød ind på idékonkurrencen, og det har ifølge Torben Grøngaard Jeppesen været afgørende at få udfordret den danske selvforståelse omkring H.C. Andersen.

- Hele ideen er jo at gå fra det traditionelle H.C. Andersens museum med fokus på manden til at have fokus på eventyrene. Og vel at mærke sådan så hele verden forstår det. Vi havde på et tidspunkt besøg af en kinesisk borgmester, der sagde, at det her er ikke bare Danmark, det er verdensarv, siger han.

Det bliver ifølge en af verdens førende H.C. Andersen-forskere Johs. Nørregaard Frandsen en kærkommen opdatering for de mange udenlandske turister, som rejser langt for at opleve H.C. Andersens fødeby.

- Det var et glimrende museum, der lå her, men det var for snævert, og der var for lidt at komme efter, når man kom rejsende 3.000 kilometer. Der var for meget fokus på personen H.C. Andersen og for lidt fokus på eventyrene, som er det folk ude i verden kender, siger han.

H.C. Andersens Hus har i de senere år oplevet stor vækst i antallet af turister fra blandt andet Kina, hvor H.C. Andersens eventyr er på skemaet i grundskolen. Ud af de i alt 140.000 besøgende i 2019 var ca. 20.000 fra Kina.

Fokus på eventyr

Det nye museum bliver altså ikke bare et museum om H.C. Andersen med den høje hat og håndskrevne noter, men et sted, hvor man kan opleve hans eventyrlige univers. Det kan man blandt gøre i børneuniverset Ville Vau, hvor der er dukketeater og mulighed for at blande magiske miksturer.

Desuden har 12 kunstnere fra ind- og udland skabt en udstilling med udgangspunkt i H.C. Andersens litterære univers, som skal give nye perspektiver på den folkekære digter. Heriblandt den brasilianske installationskunstner Henrique Oliveira, den britiske dukkemager Andy Gent og den danske manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson.