Coronavirus

Mindst 10 smittede deltog i Brøndbys guldfest - mest ekstreme tilfælde til dato, mener styrelse

Sidste års Black Lives Matter-demonstration er det tætteste, vi har været på en lignende situation, lyder det.

Det gik vildt for sig mandag, da tusinder af Brøndby-fans trods coronarestriktioner fejrede klubbens første mesterskab i 16 år.

Nu viser det sig, at mindst 10 coronasmittede har deltaget i festlighederne, der foregik både på og uden for stadion. Det bekræfter Styrelsen for Patientsikkerhed overfor TV 2.

Selvom antallet af tilskuere oprindeligt var begrænset til lidt mere end 8.000, mødte yderligere flere tusinder op foran stadion. Mange af dem endte efter slutfløjtet inde på stadion. Inden kampen var de mange samlet i optog til stadion. Og indtil videre har de smittede været bredt fordelt.

Der har været smittede alle tre steder: i den store fællesmarch, i relation til tilskuer på stadion og til festligheder efterfølgende. Derfor har det været mange muligheder for at smitte på kryds og tværs, siger direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri til TV 2.

En helt særlig situation

Myndighederne kommer nu til at følge situationen nøje og opfordrer alle, der har været tilstede til og omkring kampen til at lade sig teste to gange. Først torsdag og fredag og anden gang igen efter 2 dage

- I og med, at de smittede er testet positive relativt tidligt efter kampen, er der stor sandsynlighed for, at de kan have været smittet før kampen, siger Anette Lykke Petri.

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed er man nu klar til udføre smitteopsporing i det, Annette Lykke Petri kalder for "det mest ekstreme tilfælde" herhjemme.

- Det er jo det mest ekstreme tilfælde, vi har set, når det kommer til muligheden for smittespredning ved en enkelt begivenhed herhjemme. Det tætteste, vi har været på noget lignende, var Black Lives Matter-demonstrationen for knap et år siden, siger Anette Lykke Petri.

Styrelsesdirektøren ser dog realistisk på situationen, som hun mener, kan udvikle sig i begge retninger.

- Vi følger smitten dag for dag, foretager smitteopsporing, og spørger de smittede, om de har deltaget i festlighederne omkring Brøndby Stadion mandag.

- Modsat BLM-demonstrationen har vi i dag en helt anden testkapacitet, og den skal benyttes i en situation som denne med mange ukendte kontakter, hvor retningslinjerne ikke er blevet overholdt. Efterfølgende står vi klar i smitteopsporingen.

Ekspert kalder det "bekymrende"

Billeder fra mandagens festligheder i og omkring stadion viser, at det foregik i tætte flokke, og at langtfra alle bar mundbind.

Blandt andre kaldte epidemiforsker Viggo Andreasen det "bekymrende".

- Det er ikke så smart. Der er grund til, at vi skal prøve at forhindre, at epidemien løber for stærkt på nuværende tidspunkt, sagde han til TV 2 Lorry mandag.

- Det havde for det første pyntet med mundbind og lidt bedre afstand. Supersprederbegivenheder er tit, når man synger og råber højt. Så man kan sagtens være bekymret for, om der kommer et supersprederevent ud af det, sagde Viggo Andreasen.