Samfund

Flagene vajer, selvom regnen siler ned: - Det er en festdag på Langeland

Beboerne på Langeland er begejstrede over, at regeringen har droppet planerne om et udrejsecenter for afviste kriminelle asylansøgere på øen.

Selv om det regner og tordner, er det en festdag på Langeland.

Langs øens hovedgader og i mange baghaver vajer flagene, efter at regeringen tirsdag aften droppede planerne om et udrejsecenter på øen.

- Det er fantastisk. Jeg er en meget glad mand, siger Kim Hansen, der er hæs og tung i hovedet efter nattens fest nede på havnen i Bagenkop.

Sammen med flere hundrede andre langelændere var han på vej hjem med en af de busser, der tirsdag kørte fra Langeland til Christiansborg for at vise øboernes utilfredshed med det planlagte udrejsecenter, da nyheden nåede dem på en rasteplads.

- Der blev den varme tankstationskaffe lige skiftet ud med en kold øl, griner han.

Meget stor oplevelse

Som nabo til det tidligere asylcenter Holmegård på det sydlige Langeland, var han meget bekymret over regeringens planer om at placere et nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge netop der.

Derfor valgte den 59-årige førtidspensionist at sætte sit hus til salg. Men den plan er nu - akkurat som udrejsecentret - blevet lagt på hylden.

- Jeg er meget glad. Jeg har jo boet på Langeland hele mit liv, siger han.

Sammen med en stor del af øens beboere har Kim Hansen den seneste uge protesteret over regeringens planer.

En af dem er Cecilie Vanman, der er butiksejer på Langeland og var med foran Christiansborg.

- Det var en meget, meget stor oplevelse. Med en masse glade borgere – unge som gamle som fejrede det her.

- Folk stod med flag ude på gaden i Rudkøbing, folk kom ud af deres huse, folk dyttede fra deres biler, sådan var det hele vejen ned gennem øen. Også da vi ankom, blev vi mødt af folk med flag, siger hun.

Cecilie Vanman, der er butiksejer på Langeland, var tirsdag med på en af de busser, der kørte fra Langeland til Christiansborg for at vise øboernes utilfredshed med det planlagte udrejsecenter.

Tormod Hansen er formand for den lokale Sømandsforening, som står for at sætte flagene op, og han blev allerede tirsdag aften ringet op af begejstrede borgere, der ville have flagene op.

Det kom de dog først onsdag morgen.

- Det er med en kæmpe, kæmpe stor følelse, med alt det vi har gennemgået i den uge, der er gået. Vi kan se, hvordan vi står sammen hernede, siger han.

I byen Bagenkop på Langeland vajer flagene onsdag i gadebilledet, fordi man fejrer, at det tirsdag kom frem, at der alligevel ikke skal være et udrejsecenter i den lille by.

Regeringens planer satte spor i hushandler

Også en af øens ejendomsmæglere, opdagede, at hjembyen Tullebølles flag allerede var hejst, da han kørte på arbejde i morges.

- Det var et smukt syn, siger Benny Boersgaard, der er indehaver af EDC Langeland og havde snakket med en glad Kim Hansen tirsdag aften.

Regeringens planer havde straks sat spor i hushandlerne på Langeland. Men det ser ud som om, de spor er ved at fortage sig igen.

- Jeg lavede ikke andet end at snakke med nervøse kunder onsdag og torsdag, og jeg har kendskab til mindst fem handler, der er blevet ophævet den eneste uge, siger Benny Boersgaard.

- Selv havde jeg en handel, der gik i vasken fredag eftermiddag, men den er vi ved at genetablere nu. Køberne er ved at vende tilbage.

Flag hejses over hele Langeland

Det samme er smilene i langelændernes ansigter, og aftenens sejr skal fejres hele dagen, hvis man spørger Holmegårds naboer på Gulstavvej.

- Det er en festdag på Langeland, siger Lise Olsen med begejstringen boblende i maven.

Da hun og hendes mand fandt ud, at regeringen dropper planerne om et udrejsecenter på Langeland få hundrede meter fra deres hjem på Gulstavvej, åndede de lettede op.

Og selv om regndråberne triller tæt ned ad ruderne, kan hun kun smile ved synet af naboens flag.

- Jeg havde gjort det samme, hvis jeg havde en flagstang. Det kan regne hele dagen. Der er ikke noget, der kan ødelægge denne dag, siger den 65-årige pensionist.

- Det er jo bare at flytte problemet

Den samme stemning har sat sig i væggene hos 74-årige Erik Bøgh Christiansen, der er nabo til Kim Hansen.

- Jeg snakkede med ham i aftes, og der sluttede han med at sige, at han havde trukket sit salg tilbage. Så jeg har det rigtig godt i dag, siger Erik Bøgh Christiansen.

Men selv om det er en festdag på Langeland, føler de alle sammen med naboerne til Kærshovedgård ved byen Bording i Midtjylland, hvor de 130 udviste kriminelle asylansøgere nu skal blive boende.

- Det er synd for dem, ligesom det havde været synd for os. De er jo også bekymrede, siger Lise Olsen og bakkes op naboen Kim Hansen:

- Vi står sammen med dem i Bording og Kalvehave (ved øen Lindholm, red.), for det er jo heller ikke en løsning for dem at have dem boende. Det er bare at flytte problemet, siger Kim Hansen.