Coronavirus

Sundhedsstyrelsen bruger koranen i folder om vaccine: - Det hører ingen steder hjemme

Profeten Muhammad modtog og anbefalede medicinsk behandling, og derfor kan muslimer godt tage imod vaccinen, står der blandt andet i folderen.

Er vaccinerne halal? Kan jeg lade mig vaccinere under ramadanen? Og har jeg et ansvar overfor andre til at tage vaccinen?

Det er nogle af de spørgsmål, som bliver besvaret i folderen ”Spørgsmål og svar om islam og vaccination mod covid-19”, der blev udgivet tidligere på måneden af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med syv islamiske organisationer og en imam.

Formålet med folderen er at informere danske muslimer om fordelene ved at lade sig vaccinere mod covid-19.

Det er dog ikke alle, som er lige begejstret.

Marcus Knuth, udlændingeordfører for de konservative, mener, at myndighederne bevæger sig på et skråplan, når de inddrager religiøse ledere i sundhedsfaglige vurderinger.

- Jeg synes, det er en forfærdelig dårlig idé. Der hører ingen steder hjemme, at imamer skal bruges til at godkende, at borgere skal vaccineres, siger han til TV 2.

De konservative har tirsdag indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen, oplyser Marcus Knuth til TV 2.

Skal imamer også godkende andre ting såsom p-piller eller det at gå til lægen?

Marcus Knuth, udlændingeordfører for de konservative

Muhammed anbefaler medicinsk behandling

Folderen er delt i to, hvoraf den første del, som er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, besvarer sundhedsfaglige spørgsmål. Den anden del er udarbejdet af islamiske organisationer, og her fremgår en række teologiske argumenter for at tage vaccinen.

- Profeten Muhammad modtog og anbefalede medicinsk behandling og sagde ’tadawu’ (søg behandling), står der blandt andet.

Og:

- Ud fra blandt andet det etablerede princip i islam om at ’udleve den mindre skade for at forhindre den større’ kan muslimer godt tage imod vaccinerne.

I folderen er der også et forord fra imamen Naveed Baig fra Dansk Islamisk Center. Han skriver, at vaccinen er sikker, men opfordrer den enkelte til at tage dialog med "egne åndelige vejledere og sundhedsprofessionelle".

Niels Sandø Pedersen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, oplyser, at man har lavet pjecen for at besvare de spørgsmål, man ved fylder hos borgere med muslimsk baggrund.

- Målet er at flest muligt bliver vaccineret, og derfor er det afgørende, at den nødvendige information når ud til alle grupper af samfundet, siger han til TV 2.

Enhedschefen fortæller, at faglige organisationer har oplyst til Sundhedsstyrelsen, at det er spørgsmål såsom hvorvidt, der er gelatine eller alkohol i vaccinen, der trænger sig på.

Ingen anden løsning i en pandemi

Hos Rådet for Etniske Minoriteter bakker man op om Sundhedsstyrelsens beslutning om at inddrage de islamiske organisationer i folderen.

Det fortæller Halima El Abassi, som er forkvinde i rådet, der vejleder regeringen i spørgsmål, der omhandler flygtninge, indvandrere og integration.

I udgangspunktet mener Halima El Abassi, at det er dybt problematisk, at man inddrager religiøse ledere i sundhedsfagligt materiale, når de ingen forstand har på emnet, men den nuværende situation er så kritisk, at hun ikke ser en anden løsning.

- De minoriteter, jeg taler med, er meget skeptiske i forhold til en eventuel vaccine, og det går ud over vores alles ve og vel. Derfor må vi gøre alt for at kommunikere målrettet, siger hun til TV 2.

Ifølge Halima El Abassi har mange muslimer simpelthen ikke tillid til myndighederne, men til gengæld vægter en imams ord meget højt.

Derfor tror hun også, at folderen vil gøre en positiv forskel og få flere minoriteter til at lade sig vaccinere.

- Det er tydeligt, at der er et stort arbejde forude med at få ændret indstillingen hos nogle etniske grupper. Men det må komme efter pandemien, siger hun.

Vejen til noget meget skidt

Marcus Knuth er langt fra enig i, at det er den rette løsning, Sundhedsstyrelsen har valgt.

Ifølge ham bliver imamer gjort til en legitim institution, når man på den måde "inviterer dem med til bords" med myndighederne.

- Hvad bliver det næste? Skal imamer også godkende andre ting såsom p-piller eller det at gå til lægen, siger K-politikeren, der mener, at folderen er første skridt på vejen til noget meget skidt.

Han argumenterer med, at imamerne burde oplyse muslimerne om fordelene ved vacciner til fredagsbøn og ikke i en sundhedsfaglig folder.

- Det er ikke noget, danskernes skattekroner skal gå til det her. Det er galt på så mange parametre, siger han.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der nu er kaldt i samråd om sagen, men han henviser til Sundhedsstyrelsen.