Samfund

Fik nyheden på vej hjem: Her fester langelændere på sjællandsk rasteplads

Omkring 250 langelændere havde tirsdag taget turen til Christiansborg for at demonstrere mod planerne.

Regeringens droppede plan om et udrejsecenter på Langeland modtages med jubel fra flere af de langelændere, der tirsdag havde taget turen til København med bus for at demonstrere mod et udrejsecenter.

- På hele Langelands vegne er vi fantastiske lykkelige. Vi troede, vi skulle være på pinebænken i længere tid, men heldigvis havde udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) røv nok i bukserne til at melde ud allerede i aften, at det ikke bliver til noget, siger Morten Skovhus, der tog initiativ til Facebook-gruppen "Langeland siger nej", der har 11.000 medlemmer.

Sammen med 250 andre havde Morten Skovhus brugt sin tirsdag på at demonstrere.

Morten Skovhus og de andre demonstranter fik meddelelsen om, at der alligevel ikke skal være et udrejsecenter på Langeland, da de chartrede busser med demonstranter gjorde holdt på en rasteplads i Tuelsø på vej tilbage til Langeland fra København.

- Vi fik frihedsbudskabet, da vi gjorde stop på en rasteplads. Jeg måtte selv ind og tjekke det på ministeriets hjemmeside, og da vi så det dér, udbrød der en spontan fest, fortæller han fra en telefon med tydelig jubel i baggrunden.

En video fra rastepladsen efter den droppede plan er offentliggjort og kan ses oven over artiklen. Her lyder det taktfaste kampråb:

"Mattias Tesfaye, Langeland siger nej! Mattias Tesfaye, Langeland siger nej!"

Søvnløse nætter

Morten Skovhus fortæller, at han har haft flere søvnløse nætter, siden beslutningen om et udrejsecenter blev annonceret i sidste uge.

Ifølge ham nåede planen om et udrejsecenter allerede at påvirke den lokale økonomi.

- Slutsedlerne på ejendomme begyndte at blive revet i stykker. Vi kunne se, at det her blev en lavine økonomisk og turistmæssigt, siger han.

Morten Skovhus har ikke været karrig med kritikken af regeringen, men med aftens kovending er der også plads til ros.

- Det var en meget udemokratisk måde, regeringen lancerede det her på, men de skal have ros for, at de indrømmede fejlen, og de fortjener et klap på skulderne for at lytte, siger Skovhus.

Borgerlige partier og SF imod placering

Både lokalt og i oppositionen på Christiansborg har planerne om centret, der skulle huse 130 udviste, kriminelle udlændinge, mødt modstand.

Også regeringens støtteparti SF, der har borgmesterposten på Langeland, er imod, og der er dermed et flertal mod planerne.

I stedet bliver de tiltænkte beboere indtil videre boende på Kærshovedgård nær Bording og Ikast i Midtjylland.

Det er dog heller ikke noget, som oppositionen er tilfreds med.

- Det er et helt uforståeligt svigt, at regeringen nu vil droppe at flytte udvisningsdømte kriminelle væk fra Kærshovedgård i Midtjylland, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i en skriftlig kommentar.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at der fortsat påhviler et ansvar på regeringen for at finde en placering til et nyt udrejsecenter.

- Regeringen har lovet midtjyderne, at de her personer skal flyttes fra Kærshovedgård. Det løfte må stå ved magt. Nu bliver det ikke på Langeland. Så må regeringen komme med nye bud, siger han.