Samfund

Familie overfuset på åben gade - nu efterspørger flere handlingsplan

Selvom det er vigtigt med fokus på hadforbrydelser, vil en ny handlingsplan ikke komme racismen til livs, siger retsordfører.

- Det her er ikke jeres land. Prøv at kigge på jeres hudfarve, mand!

Sådan råber en mand i en video, hvor en familie filmer sig selv blive overfuset på Kastrup Havn, og videoen har i pinsedagene vakt forargelse på de sociale medier.

Selvom det langt fra er et enestående tilfælde, er omfanget af racisme i Danmark ikke blevet undersøgt i flere år.

Og derfor efterspørger både foreninger og Radikale Venstre nu en handleplan, som skal kaste lys over racisme i Danmark og hjælpe med at komme problemet til livs.

Èn af dem er Iram Khawaja, som er lektor og forsker ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse og medstifter af Psykologfagligt Netværk imod Diskrimination.

- Vi får rigtigt mange henvendelser fra børn, unge og forældre, som oplever racisme og de psykologiske konsekvenser af det. Men siden 2019 er der ikke lavet specifikke undersøgelser af det, fortæller hun til TV 2.

Racisme kan give ’minoritetsstress’

Ifølge Rigspolitiets seneste opgørelse steg antallet af hadforbrydelsessager fra 449 sager i 2018 til 569 sager i 2019 - det svarer til en stigning på knap 27 procent.

Selvom tallet ikke er blevet gjort op siden da, er udviklingen langt fra stilnet af, fortæller Iram Khawaja:

- Vi kan se ud fra de foreninger, der arbejder med feltet, at der er flere og flere sager. Der er en tendens til, at racistisk motiverede hadforbrydelser er i stigning.

Og ifølge Iram Khawaja er den slags oplevelser ikke noget, man bare lige ryster af sig igen.

Racistiske overfald, som det familien i videoen blev udsat for, kan nemlig i værste fald udløse stress, angst og mareridt.

- Det svarer lidt til det, vi kender fra PTSD. Man taler om ’minoritetsstress’, hvor man hele tiden opbygger en belastning, og reaktionen på det er, at man kan gå ned med stress, fortæller hun.

Der har dog ifølge Iram Khawaja ikke været stort nok fokus på de psykologiske konsekvenser af racisme. Og derfor er det også vigtigt at samle mere viden på området, mener hun.

Radikale vil nedsætte ekspertgruppe

Radikale Venstre foreslår at nedsætte en ekspertgruppe, som både skal komme med forslag til lovgivning på området og hjælpe med at måle på, hvordan racismen udvikler sig i Danmark.

Det fortæller partiets ligestillingsordfører, Samira Nawa, til TV 2.

- Der skal ryddes op i noget lovgivning eller tilføres noget lovgivning, hvis det er det, der skal til. Og der mener jeg, at det er en gruppe eksperter, som skal hjælpe os med at udpege de konkrete initiativer, siger hun.

Indtil da vil de radikale derfor ikke pege på nogen konkrete lovændringer.

Men alligevel løfter Samira Nawa sløret for et enkelt forslag, som skal hjælpe ofre for racisme.

- Det kan sætte sig i kroppen, og er der tale om børn, kan det være decideret nedbrydende. Så vi har brug for en hotline, som man kan ringe ind til og få hjælp til, hvordan man kommer videre, siger hun.

Handlingsplan kommer ikke problemet til livs

Men selvom gode forslag til ændringer ”altid er velkomne”, mener retsordfører for Socialdemokratiet Jeppe Bruus, at regeringen allerede er gået til kamp mod racisme.

- Man kan jo altid lave handlingsplaner. Vi foretrækker sådan set at lave handling, og det har vi gjort i forhold til hadforbrydelser med den nye flerårige politiaftale, vi lavede før jul, siger han.

Her blev det blandt andet besluttet at forbedre politiets efteruddannelse i håndtering af ofre for hadforbrydelser fra 2022 - blandt andet ved at sikre, at ”flere hadforbrydelser identificeres og registreres korrekt”.

Og selvom Jeppe Bruus kalder videoen fra Kastrup Havn ”modbydelig” og understreger, at det er vigtigt med fokus på problemet, tror han ikke, at en ny handlingsplan vil komme racismen til livs.

- Vi skal ikke acceptere, at det er der. Men at tro, at hvis vi laver en handlingsplan, så forsvinder alle sådan nogle typer, som kan komme med den slags udfald, det, tror jeg ikke, kommer til at ske.