Samfund

Regeringen vil indføre statsgaranti på realkreditlån i dele af landet

En statsgaranti på boliglån vil ikke fritage den enkelte for at blive kreditvurderet af bankerne.

Var det noget med en villa i Videbæk eller et beskedent hus i Nordborg?

Ja, siger mange boligkøbere.

Nej, lyder svaret fra dem, der skal låne pengene ud.

Det vil regeringen nu afhjælpe ved at give en statsgaranti på den sidste fjerdedel af realkreditlånet.

Med realkredit kan der lånes op til 80 procent af boligens værdi. Hvis der er tale om et lån på en million kroner, vil statsgarantien dermed gælde den sidste fjerdedel af det det maksimale lånebeløb på 800.000 kroner. Garantien vil i dette tilfælde gælde de sidste 200.000 kroner af lånet.

- Problemet med at låne penge til bolig i yderområderne er mange år gammelt. Vi anerkender ikke, at det er en trend at flytte fra land til by. Det her er ikke noget trylleslag, som får det her til at gå væk, men en statsgaranti kan få løst op for boligmarkedet og skabe et Danmark i bedre balance, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Formålet med regeringens udspil er at mindske realkreditinstitutternes risiko for tab og dermed give borgerne bedre adgang til lån.

Åbnede digital postkasse

Afsættet er, at Simon Kollerup og Erhvervsministeriet i efteråret 2020 åbnede for en digital postkasse.

Her kunne folk skrive ind om deres problemer med afslag på huskøb i de dele af landet, hvor ejendomsmarkedet ligger dødt hen. Og hvor eller hvorfor pengene ikke sidder løst, når realkreditinstitutterne skal godkende låntagere.

- Kvadratmeterpriserne er lave, liggetiden er høj. Der er stilstand på boligmarkedet. Men det er det dødvande, som vi skal ud af, siger Simon Kollerup.

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, tror, at en statsgaranti til realkreditinstitutterne vil gøde viljen til at låne penge ud.

- Det her forslag vil hjælpe i yderområder. Man skal bare ikke forestille sig nogen revolution. Det vil ikke ændre afgørende på den skæve prisudvikling, vi ser mellem by og land, siger han til TV 2.

Selvom staten nu vil holde hånden under den yderste fjerdedel af realkreditlånet via en garantiordning, skal man som køber af fast ejendom stadig være økonomisk solid.

Ikke afgørende nyt at lave garantiordning

Derfor er det ikke nødvendigvis postnummeret, som blokerer for et huskøb.

- Det er afgørende, at kunden stadig skal kreditvurderes af en privat bank. Og derfor er det ikke afgørende nyt at lave en garantiordning af denne karakter, siger Curt Liliegreen, som henviser til, at man i Finland, Holland og England har erfaringer med lignende modeller for finansiering.

Der er ikke nogen statistikker for antallet af danskere, som i dag bliver vejet og valgt fra til et boliglån. Eller om det er beliggenheden, som udløser et nej.

Finans Danmark, der repræsenterer landets penge- og realkreditinstitutter, afviser at beliggenheden alene kan være skræmmende, når der skal lånes penge ud.

- Der er ikke nogen steder, hvor man på forhånd er udelukket. Men uanset om det er i byen eller på landet, kan der være ejendomme, der har en beskaffenhed, så de er vanskeligt omsættelige, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark til DR.

Vil afhjælpe steder med kvadratmeterpris under 8000 kroner

Regeringen sigter især mod at give et løft til ejendomme med en pris på under 8000 kroner per kvadratmeter.

Kigger man over listen på boliga.dk, er der lidt flere end 7000 boliger til salg over store dele af landet i den prisklasse.

Venstres boligordfører, Heidi Bank, vil gerne være med til at vende tendensen med at søge mod de større byområder. Men at guleroden er andet end statsgaranterede realkreditlån.

- Det, der reelt hjælper, er arbejdspladser. Men vi er villige til at se på det, når vi ved, om det her reelt kommer til at flytte noget.

I 2013 viste en redegørelse fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, at kun 14 procent af danskerne boede i landdistrikter mere end en halv times kørsel fra et af Danmarks 11 største byområder med flere end 46.000 indbyggere hver.