Coronavirus

I dag fik de første danskere stik med Johnson-vaccinen – tusinder står i kø

Johnson & Johnson er ude af det danske vaccinationsprogram, men tusindvis af danskere står i kø for at få første stik.

Myndighederne har sagt nej. Men mange danskere har meldt sig som frivillige til et stik med en af de to tilsidesatte vacciner.

De første frivillige kan modtage vaccinen allerede fra søndag som en del af den tilvalgsordning, der blev givet grønt lys for i sidste uge.

På den måde bliver det muligt for den enkelte at tilvælge en plads længere fremme i køen, end man vil kunne få igennem vaccinationsprogrammet.

Kølemontører de første i rækken

Og selvom vaccinen fra Johnson & Johnson er blevet tilsidesat herhjemme på grund sjældne, alvorlige bivirkninger, har det ikke skortet på interesse.

Det fortæller Jonas Nilsen, som er direktør i selskabet Practio, der står for tilvalgsordningen.

- Vi har haft 13.000 skrevet op til digital forkonsultation, og de er i princippet klar til at blive vaccineret, siger han til TV 2.

Jonas Nilsen, læge og stifter af Practio, der tyvstartede søndag med at vaccinere 20 jyske kølemontører.

De allerførste i rækken er 20 kølemontører fra firmaet Lowenco, som står over for at skulle til Indien i forbindelse med anlæggelsen af en vaccinefabrik.

- Vi prøvede gennem tre uger at få vores medarbejdere ind i det ordinære vaccinationsprogram, men det lod sig ikke gøre, derfor takkede vi jag til at gøre det gennem Practio, siger Mikael Hoier, direktør i Lowenco, til TV 2.

Allerede i den kommende uge forventer Practio at kunne sætte vaccineringen med vacciner fra Johnson & Johnson eller AstraZeneca på skinner mere bredt.

- Vi tager masser af læger med ombord i de kommende dage, og derefter vil vi begynde at kunne give de første vacciner, siger Jonas Nilsen, som håber at kunne nå op på en kapacitet på 5000 vaccinerede om dagen.

Tilsidesatte vacciner til 315.000 danskere

Danmark havde i starten af maj rundt regnet en halv million doser af AstraZenecas vaccine og 74.400 doser fra Johnson & Johnson på lager.

Antallet svarede til, at cirka 315.000 danskere kunne blive vaccineret, hvis vaccinerne fra de to producenter ikke var taget ud af det danske vaccinationsprogram.

VITT

VITT står for ‘vaccineinduceret immun trombotisk trombocytopeni’.

Den sjældne bivirkning VITT består af en kombination af blodpropper sjældne steder, et lavt antal blodplader og blødninger. 

Man har registreret tre danske tilfælde med VITT efter vaccination med AstraZeneca.

Et dansk-norsk studie anslår, at risikoen for at blive ramt af VITT ved brug af AstraZenecas vaccine er én ud af 40.000 vaccinerede.

Selvom der ikke er tal på det endnu, forventer Jonas Nilsen størst efterspørgsel på vaccinen fra Johnson & Johnson.

- Interessen for Johnson & Johnson vil nok være klart størst, fordi den kun kræver ét stik og også har en anderledes bivirkningsprofil end AstraZeneca, mener Nilsen.

Valget af vaccine sker i samråd med den læge, der står for videokonsultationen. Og det er op til lægen at vurdere, om fordele opvejer eventuelle ulemper ved de enkelte vacciner.

- Man skal gå til egen læge (ved bivirkninger, red.), og man er også fuldt dækket, hvis man skulle have brug for en patienterstatning, siger Jonas Nilsen, som også planlægger at etablere centre i Roskilde, Odense, Aarhus og Aalborg i den kommende tid.

Fakta om tilvalgsordningen

 • Ordningen gør det muligt for den enkelte borger at tilvælge en hurtigere vaccination.
 • Dette kræver først en konsultation med en læge. Her skal lægen give grundig information om blandt andet:
  • At de vacciner, der tilbydes, er godkendte af de europæiske lægemiddelmyndigheder til anvendelse i Danmark.
  • At vaccinerne ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen, da fordelene ved vaccination i den konkrete situation i Danmark ikke opvejer ulemperne.
  • At der har været sjældne alvorlige bivirkninger ved vaccinerne som blodpropper ledsaget af blodpladeforstyrrelser.
 • At de vacciner, der tilbydes, er godkendte af de europæiske lægemiddelmyndigheder til anvendelse i Danmark.
 • At vaccinerne ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen, da fordelene ved vaccination i den konkrete situation i Danmark ikke opvejer ulemperne.
 • At der har været sjældne alvorlige bivirkninger ved vaccinerne som blodpropper ledsaget af blodpladeforstyrrelser.
 • Når lægen har givet overstående information, kan borgeren give det informerede samtykke, der giver adgang til vacciner uden for det generelle vaccinationsprogram.
 • Vaccinerne er ligesom de øvrige vacciner gratis.
 • Hvis den pågældende takker ja til en vaccine fra tilvalgsordningen, vil personen ikke blive tilbudt de anbefalede vacciner efterfølgende.
 • Tilvalgsordningen gælder kun for personer over 18 år i første omgang.
 • Hvis Sundhedsstyrelsen senere godkender tilvalgsordningen for personer under 18 år, skal forældrene til den 15-17-årige være til stede under samtalen med en læge.
 • Hvis den vaccinerede under tilvalgsordningen efterfølgende oplever bivirkninger, skal det indberettes til Lægemiddelstyrelsen.
 • Ved skader og bivirkninger har den vaccinerede mulighed for at søge om erstatning. Dette er også muligt, selvom personen er fuldt ud informeret om risikoen ved vaccinerne.