De unge er på vej ud af ensomheden – men genåbningen kan alligevel føles voldsom

Blandt de mest ensomme er dem, der bor alene. Følelsen af ensomhed falder, i takt med at antal personer i husstanden stiger.

De unges trivsel er på vej tilbage, og ensomhedens klamme tag begynder så småt at løsnes.

Det viser nyeste rapport fra Hope-projektet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen. Andelen af de 18-34-årige, der føler sig ensomme, er nemlig nede på 28 procent.

- Det er stadig et højt tal. Men det er første gang i 2021, at antallet af ensomme unge er faldet, siger professor Michael Bang Petersen, der leder projektet.

Under pandemien har andelen af ensomhed blandt unge været højst i januar og februar i år. Her sneg den sig op over 40 procent.

Forklaringen i faldet kan findes i samfundets genåbning, der igen giver de unge mulighed for samvær. Men det er for tidligt at juble.

Flere organisationer peger på, at en tilbagevenden til den sociale og tempofyldte hverdag er forbundet med nervøsitet for mange. Især de unge og dem, der bor alene.

Nervepirrende at gå ud i verden

Rillo Snerup Rud er sekretariatsleder i organisationen Ventilen, der forebygger og afhjælper ensomhed blandt unge.

Hun fortæller, at følelsen af ensomhed ikke sådan lige forsvinder, selvom genåbning igen gør det muligt at gå på cafe, sætte sig i biografen eller vende tilbage til skolen.

- Hvis man først har følt ensomhed i noget tid, kan den begynde at sætte sig. Så kan man pludselig synes, at det er nervepirrende eller farligt at gå ud i verden igen og møde andre, siger hun.

Det kan betyde, at man begynder at passe mere på sig selv. At man er mere tilbageholdende med at åbne sig for nye mennesker.

- Man kan sagtens have brugt det meste af tiden under genåbningen på at være nervøs og ikke suge af det sociale liv, som man egentlig trænger til, siger Rillo Snerup Rud.

Flere samboer – mindre ensomhed

Selvom andelen af ensomme unge er faldet, er det stadig en af de to grupper, der er hårdest ramt af den opslidende følelse. Den anden er dem, der bor alene.

Michael Bang Petersen fortæller, at omkring 30 procent af alle, der bor for dem selv, føler sig ensomme. Og tallet falder hurtigt for hver ekstra person, du tilføjer til husstanden.

Eksempelvis er ensomhedsfølelsen gældende for 15 procent af dem, der er en del af en husstand med to personer. Bor der tre personer, er tallet nede på 5 procent.

Michael Bang Petersen kalder det ”afgørende”, hvor mange man bor sammen med.

- Børnefamilier har talt om, at pandemien har givet mulighed for mere nærvær. Men det gælder jo ikke, når du bor alene. Så den her gruppe skal vi have særligt fokus på, når vi åbner igen, siger han.

Social kontakt tærer på kræfterne

Netop de enlige er chefpsykolog i Falck Healthcare Jacob Vindbjerg Nissen særligt opmærksom på, mens genåbningen finder fodfæste.

Han peger på, at der er mange positive aspekter forbundet med, at det igen er muligt at skrue op for den sociale kontakt.

- Men det koster mere energi på grund af den isolation, man har været igennem. Så samtidig med, at det er meget befriende, tager det også på kræfterne, siger han.

Få motion og giv hverdagen struktur

Ifølge Jacob Vindbjerg Nissen kan det for mange mennesker være svært, når indgroede mønstre får sig en rusketur. Som når man for eksempel pludselig skal omstille sig til igen at kunne deltage i sociale fællesskaber igen.

- Når vi er isolerede, kan vi begynde at tænke negative tanker om os selv og vores adfærd. Derfor skal man nu ind og ændre nogle tanker og vaner, og hver gang man gør det, er det udfordrende, siger han.

Chefpsykologen foreslår, at man får motion, giver sin hverdag struktur og tager kontakt til mennesker, hvis man bøvler med følelsen af ensomhed.

- Og hvis det er svært, så skal man få noget hjælp, siger han.