Samfund

Udrejsecenter ligner en tabersag for regeringen, siger Hans Engell

Kommentatoren kalder politikernes ageren i sagen om placeringen af et nyt udrejsecenter for "hamrende uansvarlig".

Regeringens placering af et nyt udrejsecenter på den sydligste del af Langeland skulle have været løsningen på et konkret problem.

Men et flertal uden om regeringen er imod forslaget, og derfor er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kommet i strid modvind og havnet i en rigtig møgsituation.

Sådan lyder analysen fra politisk kommentator Hans Engell.

- Det ligner en rigtig tabersag for Mattias Tesfaye og regeringen, siger han til TV 2.

Centret skal efter planen huse enlige personer på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle, og det er ikke faldet i god jord hos hverken langelænderne eller på Christiansborg.

Mange bud på en placering

Ministeren har gjort det klart, at hvis et flertal i Folketinget er imod udrejsecenter Holmegaard ved Bagenkop på Langeland, så vil regeringen ikke tromle beslutningen igennem.

Samtidig ønsker regeringen ikke at gøre spørgsmålet til en sag, som den kan væltes på.

Det er et lavpunkt i dansk politik, og det er hamrende uansvarligt, det der foregår

Hans Engell, politisk kommentator

Dermed er der åbnet op for, at andre partier kan komme på banen med konkrete løsningsforslag til placeringen af det omdiskuterede udrejsecenter.

Men ifølge Hans Engell er problemet, at der nærmest er lige så mange forskellige bud, som der er politikere på Christiansborg.

Blå blok har tidligere bragt øen Lindholm i Stege Bugt på Sjælland i spil.

Dansk Folkeparti vil placere et udrejsecenter i Grønland, mens de radikale foreslår at dele de udvisningsdømte kriminelle op på en håndfuld forskellige centre.

Den politiske kommentator mener, at sagen er "kørt død" på Christiansborg.

- Det er et lavpunkt i dansk politik, og det er hamrende uansvarligt, det der foregår, siger Hans Engell.

Slået tilbage til start

Tirsdag efter pinse skal partiernes udlændingeordførere mødes med Mattias Tesfaye for at diskutere placeringen af et udrejsecentret på Langeland.

Det sker efter skarp kritik fra flere kanter.

Både oppositionen, støttepartiet SF, Langelands borgere samt tre socialdemokratiske borgmestre har meldt sig i koret af kritikere.

De tre borgmestre fra henholdsvis Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Ærø sendte fredag et brev til ministeren, hvor de erklærede sig "fuldstændigt uforstående" over for beslutningen.

Efter planen skal et nyt udrejsecenter på Langeland være med til at løse den utryghed, som naboerne til udrejsecentret Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland for nuværende oplever.

- Hvis ingen partier giver sig på mødet, så er regeringen i mindretal. Dermed kan den ikke sikre økonomien til projektet i Finansudvalget, og så er vi tilbage ved start, siger Hans Engell.

Så længe ingen partier formår at komme med alternative løsninger, der kan samle et flertal, forudser den politiske kommentator, at udrejsecentret Kærshovedgård vil bestå.