Samfund

Rådyr måtte lade livet efter nærkontakt med hegn

En video fra Dyrenes Beskyttelse viser, hvordan en råbuk er blevet fanget i et hegn.

Husk at tjekke dine hegn. Så klar er beskeden fra Dyrenes Beskyttelse, der ofte rykker ud for at hjælpe dyr i nød.

I år har organisationens vagtcentral 1812 modtaget 81 opkald i relation til hjorte, der sidder fast i net, hegn eller har geviret viklet ind i snor. For hele 2020 var der 146 sager i nævnte kategori, der ofte ender med, at dyrene må aflives, da de er slemt tilredte.

For nogle uger siden kom to hjorte så galt afsted, at skytte Morten Richter-Hansen måtte rykke ud på sagen. De sad fast i et hegn på den samme ejendom.

- Jeg får fat i politiet for at advisere dem om, at der formentlig ville blive afgivet skud, når jeg var fremme på adressen. Jeg var klar over, at hjortene sad fast i hegnet, men de her to viste sig at sidde virkelig slemt fast, fortæller skytte Morten Richter-Hansen, der tager ud til nødstedte dyr for Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.

Rådyret måtte efterfølgende aflives af en jæger. Video: Pelle Lykkebo Mørk

Tjek hegn og andre forhindringer

Da Morten Richter-Hansen kom frem, sad den ene hjort fast under et trådhegn, mens den anden var klemt fast ved bækkenet i et forsøg på at kravle imellem tremmerne på et smedejernshegn. Begge dyr havde kæmpet i længere tid for at komme fri og var derfor særdeles ilde tilredt med skader og skulle derfor nødaflives.

Rådyret havde voldsomme skader efter mødet med hegnet.

Ifølge Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse, er det ikke muligt helt at undgå ulykker, men har man hegn på sin ejendom, kan man alligevel gøre meget, siger han til TV 2.

- Der er altid en risiko ved hegn, da hjorte vil forsøge at springe over eller gennem. Men den største dræber er mest gamle hegn, der ikke er vedligeholdt.

- Nogle gange glemmer folk simpelthen deres hegn, så de forfalder og begynder at ligge ned. Det gør det sværere for dyrene springe over eller komme gennem.

Samtidig peger han på, at særligt en hjorteart er mere tilbøjelige til at komme i problemer.

- Hvis du bor i et område med dådyr, skal du være ekstra opmærksom. Selvom vi har klart flest rådyr herhjemme, så er det langt oftere de lidt større dådyr, der kommer galt af sted, lyder råddet fra Michael Carlsen.

Hvis du ser et tilskadekommet dyr, kan du ringe til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812.

Hold øje med hegn

Hvis man skulle opdage dyr, der sidder fast i hegn eller lignende på ens grund, er det vigtigt altid at ringe efter hjælp hurtigt, lyder rådet fra Dyrenes Beskyttelse.

I det ovenstående eksempel blev dyrene opdaget, men særligt på store grunde hænder det, at de når at dø af deres langvarige lidelser.

Derfor lyder det bedste råd fra såvel jæger som biolog at holde løbende holde øje med hegn og andre konstruktioner, man har på sin grund.