Coronavirus

Sådan vil privat selskab give vragede vacciner til danskerne

Practio vil klare de lovpligtige lægekonsultationer online, og hyrer både sygeplejesker og "andet relevant personale" til at give vaccinerne.

Torsdag træder den bekendtgørelse i kraft, som gør det muligt for en privat leverandør at tilbyde frivillige vacciner med AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

Allerede onsdag havde knap 2000 danskere skrevet sig op til et stik ved selskabet Practio, der forventes at vinde udbuddet.

Og ifølge medstifter af virksomheden Jonas Nilsen er interessen kun gået opad.

- Vi har været nødt til at aktivere 50 ekstra servere for at håndtere den enorme trafik, der har været på hjemmesiden, fortæller han til TV 2.

Første stik kan gives i næste uge

Ligesom alle andre vacciner er doserne med AstraZeneca og Johnson & Johnson gratis.

Men modsat det danske vaccineprogram skal man inden stikket igennem en individuel konsultation hos en autoriseret læge med særligt grundig information om risiciene ved vaccinerne.

Hos Practio kommer det til at foregå som en videokonsultation hos en læge ansat af selskabet. Og efter samtalen tildeles man automatisk en tid til den egentlige vaccination.

Der skal ifølge bekendtgørelsen være en betænkningstid på mindst 24 timer mellem konsultationen og vaccinationen, og her kan man altid vælge at aflyse den planlagte vaccinationstid.

Ifølge Jonas Nilsen regner Practio allerede med at kunne starte de første videokonsultationerne i denne uge. Og han forventer relativt hurtigt at komme op på omkring 10.000 vaccinationer om dagen.

- Det er planen, at man fra næste uge skal kunne få injektionerne i København som det første sted, og så vil vi åbne flere steder så hurtigt som muligt.

Vil oplære personale i vaccinationer

Ifølge Jonas Nilsen begyndte selskabet allerede torsdag at rekruttere læger til at stå for konsultationerne.

Indtil videre har cirka 100 læger tilkendegivet, at de gerne vil være med til at rådgive danskerne om vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson hos Practio.

- Det er erfarne læger lige fra ledende overlæger til læger på intensivafdelinger, som gerne vil være med til at gøre en ende på den her pandemi hurtigst muligt, siger Jonas Nilsen.

Derudover bliver det primært sygeplejersker og medicinstuderende, som rent fysisk kommer til at vaccinere danskerne. Men samtidig forventer Jonas Nilsen også at oplære ”andet relevant personale” til opgaven.

Allerede i april lavede Practio en aftale med SAS om, at flyselskabets medarbejdere kan hjælpe til med vaccinationer under en af de store test af den samlede danske vaccinekapacitet.