Samfund

Stor utilfredshed med udrejsecenter: - En bastard, der ikke hører hjemme på Langeland

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Lokalvalgt S-politiker vil forsøge at få det bedste ud af "en rigtig, rigtig dårlig beslutning".

Regeringens beslutning om at oprette et nyt udrejsecenter på Langeland for kriminelle udlændinge har vakt stærke reaktioner i det sydfynske øhav.

Efter planen skal udrejsecenteret ligge på sydligste Langeland kun en kilometer fra landsbyen Bagenkop. Og her var flere hundrede lokale borgere onsdag mødt op for at protestere mod beslutningen.

- Det vidner om, at langelænderne er kloge folk, der godt kan se, at det her er forkert, og derfor er de kommet på gaden. Det er ikke for at nyde det gode vejr. Det er, fordi de kan se, at det her er en forkert beslutning, siger initiativtageren til demonstrationen, Morten Skovhus.

- Udrejsecenteret er en bastard, der ikke hører hjemme på Langeland, fortsætter han.

- Det kommer til at påvirke øen længe

Udover lokale stemmer, der gør modstand, har socialdemokrater fra Christiansborg til Langeland også kastet sig ind i kampen.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er hverken kommunen eller de lokale folketingsmedlemmer blevet involveret i beslutningen, fordi de "ikke skal fedtes ind i" beslutningen, siger Tesfaye til TV 2 Fyn.

En af dem er folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (S), der er valgt på Langeland og Sydfyn og bor i Rudkøbing 25 kilometer nord for Holmegaard. Han fik beskeden fra Mattias Tesfaye tirsdag aften.

- Som langelænder er jeg også sur, og jeg er ked af den her beslutning, der er truffet, fordi det kommer til at påvirke os på øen i rigtig lang tid. Det sagde jeg også til ministeren, siger Brandenborg til TV 2 Fyn.

Bjørn Brandenborg blev valgt ind ved det seneste folketingsvalg og er i øjeblikket fungerende klimaordfører. På trods af den åbenlyse utilfredshed med beslutningen har han på ingen måde planer om at vende partiet ryggen.

- Jeg er stadig socialdemokrat helt ind i knoglerne, og det kommer det her ikke til at ændre på. Opgaven nu er at få det bedste ud af en rigtig, rigtig dårlig beslutning, siger Bjørn Brandenborg.

Onsdag aften mødtes kommunalbestyrelsen på Langeland. Her blev samtlige medlemmer enige om en skriftlig udtalelse, der lægger afstand til etableringen af udrejsecenteret.

- Regeringen har bare egenrådigt besluttet at placere landets mest forhærdede og kriminelle udlændinge midt i et lille lokalsamfund, lyder det blandt andet i en skriftlig kommentar fra kommunalbestyrelsen på Langeland, der har tre socialdemokratiske medlemmer.

Erstatning for Lindholm

Bagenkop har tidligere været nabo til det daværende asylcenter Holmegaard, der lukkede i 2017. Og det er de samme fysiske rammer, der næste år skal stå klar under navnet Udrejsecenter Holmegaard.

Centeret skal huse omkring 130 personer, der er på tålt ophold, hvor personerne er udvist, men er i risiko for forfølgelse i deres hjemland og derfor ikke kan udsendes. De personer tager i dag ophold på Kærshovedgård i Midtjylland.

Det har tidligere været planlagt, at udrejsecenteret ved Kærshovedgård skulle erstattes af et nyt udrejsecenter på øen Lindholm i farvandet mellem Møn og det sydøstligste Sjælland. Noget, den forrige VLAK-regering vedtog sammen med Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet stemte dengang blankt til forslaget. Og da partiet præsenterede sit forståelsespapir med støttepartierne efter det seneste valg, var planerne om Lindholm droppet.

Og ifølge Morten Skovhøj skulle man have holdt fast i planen.

- De har droppet Lindholm, og så har de opdaget, at det her er en billigere løsning. Det kan godt være, at politikerne på Christiansborg tror, at der ikke bor mennesker på Sydlangeland, men de er nødt til at komme herned, for de tager fejl.