Samfund

Nabo satte sit hus til salg en halv time efter nyheden om nyt udrejsecenter

Der er bekymring og utryghed blandt de lokale, efter nyheden om at kriminelle udlændinge fremover skal placeres på Langeland.

Hvis det ikke var for bladene på træerne, kunne han se derover fra sin have.

Kim Hansen er nabo til det tidligere asylcenter Holmegård på det sydlige Langeland, og han er derfor både bekymret og frustreret over nyheden om, at regeringen vil placere et nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge netop her.

- Jeg frygter det værste. Det er jo hårdkogte kriminelle, og man ved ikke, hvad de kan finde på. Jeg synes ikke, det er betryggende, at de kommer herned og kan færdes frit omkring, siger han.

Den 59-årige førtidspensionist har boet i huset lidt uden for Bagenkop i 35 år, men udsigten til at få kriminelle udlændinge som naboer er mere, end han kan rumme.

Alle taler om det, og der er stor bekymring hos kunderne

Steen Juhl Pedersen, brugsuddeler Dagli' Brugsen

Derfor gik der kun en halv time, fra han fik nyheden onsdag morgen, til han ringede til en ejendomsmægler for at få huset sat til salg.

Beslutningen er taget, og mægleren kommer forbi på tirsdag i næste uge.

- Så må vi se, om der er nogen, som vil købe det nu, siger Kim Hansen.

Sat i kattepine

Morgenen igennem har han været i tæt kontakt med de andre beboere på Gulstavvej, hvor Holmegård ligger.

Som noget af det første ringede Kim Hansen onsdag morgen ind til sin 74-årige nabo Erik Bøgh Christiansen, som han deler have med. Heller ikke her er nyheden blevet vel modtaget.

- Det er jo den hårde kerne, der kommer. Jeg bliver nervøs bare ved tanken, siger han.

Erik Bøgh Christiansen har boet i området hele sit liv. Han er opvokset i bygningen på den anden side af vejen, og de seneste 30 år har han haft hjemme i det lille hus, som nu bliver nærmeste nabo til udrejsecenteret.

Faktisk kan man ikke undgå at passere lige forbi huset, hvis man skal fra udrejsecenteret og ind til Bagenkop, der ligger få kilometer derfra.

Derfor vil Erik Bøgh Christiansen nu også væk fra området. Men ligesom sin nabo er han bange for, at det kan blive svært at komme af med huset.

- Det er bare blevet trukket ned over hovedet på os. De har virkelig sat os i en kattepine, siger han.

Butik vil tage forholdsregler

Det nye udrejsecenter skal være et supplement til Kærshovedgård i Midtjylland, hvor der længe har været problemer med beboere, der ikke har overholdt reglerne eller har begået ny kriminalitet i lokalområdet.

På Langeland er der derfor også en følelse af, at man bare har eksporteret problemet videre.

I den lokale Dagli' Brugsen i Bagenkop blev nyheden om udrejsecenteret med det samme dagens helt store samtaleemne blandt kunderne, fortæller brugsuddeler Steen Juhl Pedersen.

- Alle taler om det, og der er stor bekymring hos kunderne.

Så sent som for tre dage siden gik det i Midtjylland ud over en Netto-medarbejder, der blev skubbet omkuld, da han afslørede en beboer fra Kærshovedgård i tyveri. Brugsuddeleren på Langeland er derfor også bekymret over sikkerheden i sin butik, når de nye beboere rykker ind.

- Jeg har et ansvar for mit personale, så jeg bliver nødt til at tage nogle forholdsregler nu og hyre en vagt, siger han.

Ifølge brugsuddeleren vil de 130 udlændinge komme til at fylde meget i bybilledet, hvor der i dag kun er 465 beboere.

Han frygter også, at det vil gå ud over turismen i området.

- Det er en ærgerlig beslutning, for Langeland har været inde i en god udvikling, og nu kan det i stedet ende med afvikling, siger Steen Juhl Pedersen.

Samme frygt har Ulla Pedersen, der i 52 år har haft butikken Ullas Keramik midt på strækningen mellem udrejsecenteret og Bagenkop. Hun fik overbragt nyheden af sin søn, og dagen igennem har både bekendte og kunder ringet og spurgt ind til de nye naboer.

- Det er godt nok chokerende, synes jeg. Der er ingen, som ville have dem, og så ender de her hos os.

Utryghed helt ind i kroppen

Som nærmeste nabo havde Kim Hansen også gerne set, at regeringen havde holdt fast i at lægge udrejsecenteret på øen Lindholm, som den forrige regering havde lagt op til. Eller et helt tredje sted.

For at komme op til det lokale busstoppested skal beboerne gå lige forbi hans hus, ligesom det var tilfældet, da Holmegård fungerede som asylcenter.

Han oplevede flere gange beboere gå helt tæt op ad hans hus, og nogle gange kiggede de ind gennem vinduerne.

Men dengang var der tale om familier med afviste asylansøgere. Ikke dømte kriminelle, som det bliver tilfældet, når det nye udrejsecenter efter planen skal tages i brug fra næste år.

- Jeg kan allerede mærke utrygheden helt ind i kroppen, siger Kim Hansen.

For at imødekomme utrygheden vil regeringen tilbyde kompensation til erhvervsdrivende og borgere, som ønsker at installere ekstra sikkerhed i deres hjem eller butikker, når de afviste, kriminelle udlændinge kommer til Langeland.

Derudover vil seks betjente døgnet rundt bemande det nye udrejsecenter på Langeland.

- Jeg vil ikke bilde folk ind, at der bliver mere trygt med det nye udrejsecenter. Men vi vil gøre, hvad vi kan ved at give politiet flere ressourcer, siger det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Drikker gravøl

For Kim Hansen er regeringens tiltag dog ikke nok til at, at han vil blive boende.

I årevis har han og Erik Bøgh Christensen mødtes i deres sammenhængende haver for at drikke en øl, når solen skinnede.

Det vil de også gøre onsdag.

- Men i dag bliver det en gravøl, konstaterer Kim Hansen.