Samfund

Mette Frederiksen forklarer beslutning om at evakuere kvinder og børn fra Syrien

Statsministeren har truffet beslutningen på baggrund af en ny sikkerhedsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), lyder det.

For første gang, siden regeringen tirsdag vendte på en tallerken i spørgsmålet om at hjemtage kvinder og børn fra fangelejre i Syrien, udtaler Mette Frederiksen (S) sig nu om sagen.

Beslutningen er taget af hensyn til Danmarks sikkerhed, lyder forklaringen fra Danmarks statsminister.

- Det allervigtigste i den her sag er danskernes og Danmarks sikkerhed. Ud fra en samlet vurdering bør der forekomme en evakuering - også af de tre kvinder, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Beslutningen om at hjemtage kvinder og børn er blandt andet truffet på baggrund af en ny sikkerhedsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) i de to syriske lejre, al-Hoj og al-Roj.

- Situationen er blevet forværret i lejrene i Syrien - både de humanitære forhold og de sikkerhedsmæssige rammer, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Viden om, hvordan den her trussel ville udvikle sig har været til stede offentligt i halvandet år

Jacob Kaarsbo, partner i Bichoff Advisory

Selvom regeringen nu vælger at hente de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn hjem fra fangelejre i Syrien, som de ellers førhen har afvist, påpeger statsministeren, at regeringens holdning grundlæggende er den samme som tidligere.

- Når man tilslutter sig Islamisk Stat, så mener jeg også, at man har sagt farvel til Danmark, siger Mette Frederiksen.

V: Regeringen truet af parlamentarisk grundlag

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener dog ikke, at der er en noget, som har "ændret sig en tøddel" i løbet af den seneste tid i PET's sikkerhedsvurdering.

Det siger han til TV 2.

- Det er ikke regeringens input, der har ændret sig. Det er regeringens parlamentariske grundlags trusler, der har ændret sig.

Derfor er det ifølge Ellemann-Jensen en fejl, at Danmark også vil tage mødrene med hjem, når man henter de danske børn, som sidder i fangelejre i Syrien.

Kendt viden i halvandet år

Venstres formand bakkes op af flere eksperter, som TV 2 har talt med - blandt andet Jacob Kaarsbo, der er partner i Bichoff Advisory.

For PET's nye sikkerhedsvurdering indeholder ikke meget nyt om de danske kvinder og børn, lyder det.

- Det har hele tiden stået klart, at der er en risiko for radikalisering og våbentræning ved at lade dem blive ved at lade dem blive i Syrien, siger Jacob Kaarsbo og uddyber:

- Viden om, hvordan den her trussel ville udvikle sig har været til stede offentligt i halvandet år.

En kovending

Både Venstre og Dansk Folkeparti har beskyldt regeringen for at foretage en kovending i spørgsmålet om at hjemtage kvinder og børn med dansk statsborgerskab fra Syrien.

Piben har da også fået en anden lyd, for så sent som i marts i år udtalte statsministeren i Folketingssalen, at "fremmedkrigere er uønskede i Danmark, uanset om de er mødre eller fædre. Danmark er ikke deres hjem".

TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, mener, at Mette Frederiksens forklaring på det betændte Syriens-spørgsmål er todelt.

For på den ene side holder statsministeren fast i, at hun ikke ønsker, at mødrene kommer til Danmark, men omvendt kræver den - ifølge regeringen - ændrede sikkerhedssituation i lejrene handling.

- Man er i regeringen nervøs for, at mødrene kan blive sluppet fri, og dermed kan de udvikle sig til en terrortrussel for Danmark. Derfor er det bedre at hente dem hjem og få dem retsforfulgt, siger Jesper Vestergren.