Coronavirus

Vaccine og infektion giver immunitet i otte måneder, oplyser styrelse

Nyt studie får betydning for, hvornår færdigvaccinerede danskere skal vaccineres igen.

Både en vaccination mod covid-19 og en overstået infektion efter smitte med coronavirus giver immunitet i mindst otte måneder.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse på baggrund af den seneste forskning.

- Det er glædeligt, at den nyeste forskning bekræfter vores forventning om, at immuniteten efter overstået infektion er længerevarende. Med det vi ved om effekten af vaccinerne, er det også vores vurdering, at vaccinerne vil give en mindst lige så langvarig immunitet, oplyser vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst.

Coronapas vil gælde i længere tid

Studiet har betydning for, hvornår de personer, der allerede er færdigvaccinerede, skal vaccineres igen. Den første dansker blev vaccineret 27. december 2020.

- Det er endnu for tidligt at sige noget om behovet for revaccination, men det er selvfølgelig et område, som vi vil følge nøje i den kommende tid, oplyser Helene Bilsted Probst.

De nye anbefalinger om immunitet skal nu indarbejdes i regler om coronapas og testning, før de træder i kraft.

For en uge siden blev det muligt at hente et coronapas for immunitet gældende i 180 dage - seks måneder - efter en overstået infektion med covid-19.

Hvorfor er antistoffer vigtige?

Antistofrespons er den reaktion, der sker, når en virus angriber den menneskelige krop.

Bliver man udsat for virus uden at have antistoffer, sættes en proces i gang, og de såkaldte antistoffer bliver dannet i knoglemarven.

Der går typisk omkring 14 dage, fra man bliver udsat for en virus, til man har modnet sit antistofrespons og dermed har fået en høj mængde antistoffer mod den pågældende virus.

Derefter er kroppen langt bedre rustet til at bekæmpe virus, hvis man bliver udsat for den igen. I en periode vil antistofferne gøre kroppen immun over for gensmitte.