Coronavirus

SSI frygter smitteboom hos forældre: - Vi kan ikke trykke speederen helt i bund

Vi skal til at fokusere langt mere på udviklingen i antallet af indlæggelser end smittetal, lyder det.

Nattens genåbningsaftale er et udtryk for, at politikerne "endelig tør at drage fordel af den gunstige situation, Danmark befinder sig i".

Sådan lyder reaktionen fra Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

- Jeg synes, at det er en rigtig fornuftig aftale. Det er rart at se, at politikerne tager den positive konsekvens af, at vi i Danmark klarer os godt, siger han.

Søren Riis Paludan pointerer, at det danske sundhedssystem på nuværende tidspunkt ikke er under pres til trods for stigende smittetal.

- Vi ser en stigning i smittetallene nu, og det vil fortsætte med den nye genåbningsplan, men der er ikke sket en stigning i kritisk syge, siger han.

Fokus bør i den kommende tid ifølge virologen rettes mod antallet af kritisk syge på de danske hospitaler og ikke på smittetallene.

Det har politikerne med genåbningsaftalen anerkendt, mener han.

SSI: - Vi kan ikke trykke speederen helt i bund

Direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, er ligeledes tilfreds med nattens genåbningsaftale.

I den nye genåbningsplan er der taget særligt hensyn til midtergruppen, der endnu ikke er vaccineret.

Smitten spreder sig især blandt de unge, og det gør de mange forældre i målgruppen 40-55 år særligt udsatte.

- Når vi ikke bare kan trykke helt på speederen, er det for at tage hensyn til dem, der ikke er vaccineret endnu. Det gælder især de 40- til 55-årige. Der er 2-4 procent af den gruppe, der bliver indlagt, og flere har problemer med langtidskomplikationer, siger han.

Direktøren for SSI ser derfor gerne, at danskerne fastholder de gode vaner med test, mundbind og afstand i en rum tid endnu.

Venstre kritiserer coronapas

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen fastslår, at partiet kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs.

- Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger han.

De borgerlige partier gik ind til forhandlingerne om genåbningen med et ønske om at afskaffe coronapasset i sin nuværende form og erstatte det med den såkaldte kørekortmodel, hvor ansvaret for at have en gyldig coronatest pålægges den enkelte borger i stedet for erhvervslivet.

Den betragtning er virolog Søren Riis Paludan ikke helt enig i. Han mener, at det er vigtigt ikke at slippe restriktionerne helt.

- Min klare overbevisning er, at coronapasset er med til at sikre, at vi har en meget høj testfrekvens i Danmark. Derfor giver det mening at holde fast i den nuværende model for coronapasset, siger han.