Coronavirus

Her er det store overblik over de restriktioner, der stadig begrænser os

Nej, nattelivet må ikke åbne endnu. Og ja, forsamlingsforbuddet gælder stadig.

Samfundet bliver stadig mere åbent og restriktionerne færre. Endnu en aftale om mere genåbning faldt på plads natten til tirsdag.

Men selvom "alle lokaler og lokaliteter med undtagelse af nattelivet herefter vil være åbne" – som det hedder i aftalen – er der stadig en hel del restriktioner og smitteforebyggende tiltag til at lægge en dæmper på genåbningen.

Efter én stor genåbningsaftale 22. marts og nu tre mindre aftaler om, hvordan genåbningen skal udmøntes, kan det efterhånden være svært at holde overblikket over alle restriktioner.

Så her er – i vilkårlig rækkefølge – de mest indgribende restriktioner, som stadig gælder i et eller andet omfang.

Coronapas

I den nye genåbningsaftale fremgår det, at partierne i begyndelsen af juni skal udarbejde en plan for udfasning af coronapasset.

Men foreløbig er coronapasset stadig en forudsætning mange steder i samfundet. Det gælder blandt andet på barer, restauranter og caféer, hvor gæster skal vise coronapas ved indendørs servering.

Det er også et krav i forbindelse med idræts- fritids- og foreningsaktiviteter, ligesom det er i kulturinstitutioner, forlystelsesparker, zoologiske haver og hos frisører.

Nattens aftale rummer dog den lempelse, at kontrollen af coronapas i frivillige foreninger og biblioteker kan udføres ved én daglig stikprøvekontrol.

Mundbind

Ligesom med coronapas skal krav om mundbind ifølge den nye aftale udfases, og det skal partierne fremlægge en plan for i begyndelsen af juni.

Indtil videre skal vi dog fortsat huske mundbind en lang række steder. Det gælder for eksempel på restauranter, i butikker og i den offentlige transport.

Rejserestriktioner

Danskernes rejselyst begrænses forsat af Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Stadig flere lande bliver farvet gule på Udenrigsministeriets verdenskort, hvilket vil sige, at danske turister skal være ekstra forsigtige, men godt kan besøge landet. Langt hovedparten af verdenskortet er dog fortsat orange. Det vil sige, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes. Enkelte lande er også røde. Her frarådes alle rejser.

Hvis man rejser til orange eller røde lande, skal man vise en negativ coronatest og gå i ti dages selvisolation, når man kommer hjem. Du kan læse mere om rejser til udlandet på coronasmitte.dk og Udenrigsministeriets hjemmeside.

Der gælder også fortsat restriktioner for udlændinge, der vil rejse ind i landet. Det påvirker blandt andet restaurations- og turisterhvervet.

Forsamlingsforbud

Nattens aftale rummer en planlagt lempelse af forsamlingsforbuddet, men der er stadig begrænsninger for, hvor mange vi må være sammen med i det offentlige rum.

Fra på fredag lyder det indendørs forsamlingsloft på 50 personer mod de nuværende 25, mens det udendørs forsamlingsloft hæves fra 75 til 100.

Lukketid og arealkrav

Restauranter, barer og caféer skal fortsat lukke senest klokken 23, og sidste servering skal ske klokken 22.

De er desuden fortsat begrænset af arealkrav, ligesom de i øvrigt skal overholde forsamlingsforbuddet samt krav om mundbind og coronapas.

Der gælder også fortsat forbud mod at sælge alkohol efter klokken 22 i butikkerne.

Nattelivet

Stadig lukket.

Det fremgår af aftalen, at partierne i begyndelsen af juni skal drøfte, hvornår nattelivet eller dele heraf kan genåbne.

Begrænsning for større begivenheder

Koncerter, markeder og andre store begivenheder er fortsat underlagt visse betingelser.

Det betyder blandt andet, at udendørs festivaler, koncerter og sportsbegivenheder fra 21. maj til 1. august højst må have 2000 deltagere inddelt i sektioner med 200 i hver. Fra 1. august hæves det til 5000 deltagere i sektioner af 500.

Det har medført, at en række store festivaler som Roskilde Festival og Langelandsfestivalen har aflyst i år.

Automatiske nedlukninger

Hvis smitten bliver for høj i et område, vil det automatisk lukke ned enten på sogne- eller kommuneniveau.

Et sogn bliver automatisk lukket ned, hvis det opfylder disse tre krav:

  • Mindst 500 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage
  • Mindst 20 nye smittede personer de seneste syv dage
  • Positivprocent på mindst 2,5 procent de seneste syv dage

Også kommuner kan blive lukket ned automatisk. Det sker ved en testkorrigeret incidens på 250 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.

Mere om modellen for automatisk nedlukning kan læses på Sundhedsministeriets hjemmeside.

Offentlig transport

Foruden at overholde kravet om mundbind må togene heller ikke bruge alle pladser. Derfor er der stadig krav om pladsbillet i både InterCity-tog, InterCity-lyntog og regionaltog.

Restriktionerne i den kollektive transport vil løbende blive tilpasset, så de følger den øvrige genåbning, fremgår det af genåbningsaftalen.

Hjemmearbejde

En yderligere genåbning ændrer ikke på, at en lang række danskere fortsat ikke kan møde fysisk på arbejde. Lige nu arbejder 600.000 lønmodtagere ifølge Finansministeriets tal stadig hjemmefra, skriver DR.

Ifølge den nye aftale skal 20 procent af dem, der i dag arbejder hjemme, vende tilbage til arbejdspladsen fra 21. maj.

Fra 14. juni skal 50 procent, og først fra 1. august er alle danskere efter planen tilbage på deres arbejdspladser. Hvis de og deres arbejdspladser ellers ønsker det.